Навални печели точки в една високорискова битка с Кремъл

26.01.2021 13:20 Антоан Ламброскини от Франс прес
Руският опозиционен лидер Алексей Навални СНИМКА: Ройтерс

Тълпи от демонстранти, които пренебрегват забраната за събиране и палките в стотина градове на Русия. От килията си в затвора опозиционерът Алексей Навални постигна целта си, но борбата му с Кремъл се очертава дълга и най-вече много рискована.

Най-големият критик на Владимир Путин, който е в затвора от 17 януари и завръщането си в Русия след пет месеца възстановяване от предполагаемо отравяне, може да се похвали, че е постигнал двоен успех.

Освен десетките хиляди демонстранти, които се събраха в събота, той може да се похвали, че е събрал 85 милиона гледания в ЮТюб за по-малко от седмица с обвинението си към Путин, че си е построил луксозен крайморски дворец.

Кремъл, който обикновено нарича Навални "блогър, от когото никой не се интересува", даже трябваше да дава обяснения в неделя вечерта по телевизията.

"Добре де, сигурно има такъв дворец, но какво общо има това с президента?", попита тогава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той определи видеофилма на Навални като "безсрамна лъжа" и призова хората, които са го гледали, "да си включат мозъка".

Песков също така омаловажи значението на протестите. "Малцина излязоха (по улиците), много хора гласуват за Путин", каза той.

Протестното движение обаче никак не е безобидно с наближаването на парламентарните избори през септември, на които Алексей Навални иска да повлияе, насърчен от непопулярността на кремълската партия "Единна Русия", която е смятана за закостеняла и корумпирана.

Няма еуфория

==========

Един от стратезите на движението на Навални, Леонид Волков, определи съботните протести като исторически и обеща нови прояви още следващия уикенд, въпреки че още не е отправен конкретен призив.

Според политолога от московския Център "Карнеги" Алексей Колесников трябва да се очаква, че демонстрациите ще продължат, както беше по време на голямото протестно движение през 2011-2012 г.

Още повече че масовостта като брой на участниците и на населените места, където се състояха протести, очевидно е "резултат от завръщането на Навални и от филма му за двореца на Путин".

Анализаторът обаче предупреждава да не се изпада в еуфория. "Режимът разполага с големи ресурси да осигури оцеляването си, включително безразличието на по-голямата част от населението", каза той.

Опозиционерът Леонид Волков се съгласява, че борбата ще е тежка.

Руската съдебна машина вече се задейства. На съботните протести бяха арестувани над 3500 души, което е рекорд според специализираната НПО "ОВД-Инфо".

От Владивосток до Санкт Петербург през Урал и Москва започнаха наказателни разследвания за насилие срещу полицаи, нарушения на обществения ред и повреждане на имущество. Всички тези нарушения са наказуеми със затвор.

Канонадата от снежни топки по московските сили за борба с безредиците може да струва скъпо на онези, които са хвърляли, ако тази постъпка бъде окачествена като агресия.

"Политическа педофилия"

==================

Алексей Навални пък може още на 2 февруари да бъде осъден на няколко години затвор по обвинение, че е нарушил условията си за съдебен контрол като се е лекувал в чужбина след предполагаемото си отравяне. Въпреки че замина за Германия в кома и с личното разрешение на Владимир Путин.

Срещу него се води и разследване за измама, за която наказанието е до 10 години затвор, а на 5 февруари го чака дело за клевета.

Тъй като мобилизацията се извърши до голяма степен онлайн, властите увеличават натиска и над платформите, начело с ТикТок, която е много популярна сред тийнейджърите.

С помощта на безотговорни социални мрежи те се стремят да представят привържениците на Навални като нехранимайковци, които манипулират деца с политически цели.

Влиятелният Следствен комитет, който е натоварен с приоритетните дела, започна разследване за "подстрекаване на непълнолетни и малолетни към участие в незаконни действия с опасност за живота им".

Националната телевизия, контролирана от Кремъл, не остава по-назад, особено голямото й неделно политическо предаване "Вести недели".

"Навални изгражда пропагандата си по такъв начин, че сред привържениците му се срещат много тийнейджъри и деца", отправи критики водещият Дмитрий Кисельов, който е архитект на държавната медийна машина и обект на западни санкции.

Той дори нарече Навални и неговите сподвижници "политически педофили".

(От БТА)

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>