Грешките на Кремъл може и да са преврат

26.01.2021 08:15 Валери Найденов

Мухлясала пропаганда от времената на

Брежнев не може да се справи с Навални

Като недоубит русофил силно съм разтревожен за недоубитата руска държава. Този сюжет с отравянето на Навални, неговото завръщане и неговия арест ми говорят, че или няма никой на кормилото, или има заговор на дълбоката държава срещу царя - батюшка.

Вярно, Путин излъчва здраве, бодър ум и дори се изкъпа в ледените води при минус 20, но информационната политика на Кремъл е мухъл и плесен. Легендарните тайни служби са като ударени с паве по главата. Или може би върви плавен преврат?

Да започнем с пропагандата катастрофа. Грехът на Навални е, че показа серия филми за пищните имения на руските премиери, министри и накрая – имението на самия руски президент. Като русофил аз чакам серия опровержения. И още чакам. Докога?

В 100 градове по страната вървят демонстрации, Западът пак ще налага санкции. Къде е отговорът, който да разсее пелената от клевети?

Тази резиденция на брега на Черно Море

не е просто

разточителна, но

и пълен кич

Руските царе също са грабили народа, но поне са купували картините на великите художници и са ги слагали в Ермитажа.

А тук какво виждаме? Вкус на харлемски сутеньор. Не, не искам да повярвам, че това е вкусът на Путин! Но вместо отговор, вместо естетически взрив властите трън си вадят.

Навални бил американски агент? Може би е така, но чия е резиденцията? Това мълчание не е злато.

Търсейки истината, влязох в блога на путинист №1 – депутата Николай Фьодоров, който създаде и ръководи НОД – Национално-освободително движение. Според него този филм е поредната холувудска продукция. Вероятно, разсъждава той, кичозните зали в нея са снимани я в Турция, я в Персийския залив, и после са монтирани заедно.

Ако е така, лесно е да се опровергае. Просто пускате един международен журналистически екип в сградата да види, че вътре няма луксозно частно казино с рулетки, блекджек и едноръки бандити. Но най-добре е да се посочи истинският собственик на резиденцията, стига да не е Путин. Доста време мина, както и доста демонстрации – и

най-сетне Путин

се накани да

каже, че

имението за 1,2

милиарда евро

не е негово

Добре, но тогава на кого е? Половин опровержение не е никакво опровержение. Нищо чудно сега зад кулисите да спорят кой олигарх да поеме вината, както в популярния тъп виц как посланиците при Н. В. Британската кралица се редували да поемат поредната нейна флатуленция върху себе си.

Но мен ме интересува друго – на какво се дължи тази пропагандна немощ? От какво се поражда и какво я движи?

Силната пропаганда не чака и не се мотае – тя или изпреварва, или реагира на мига, при това стъпвайки върху здрава идеологическа основа. А тук – супермудна реакция, никакъв идеологически фундамент, освен Путин гол до кръста сред ледовете.

Който моржува – той ще векува. Това ли е посланието? Едва ли помага. Същата информационна пауза имахме и

при инцидента

със сваления

южнокороейски

пътнически

самолет

през 1983 г. В цял свят медиите гърмяха цяла седмица, а Кремъл мълчеше. И накрая ТАСС излезе с дълго обяснение, което завърши със заклинанието „“взето бе решение полетът да бъде прекратен”.

Какво значи “полетът бе прекратен”? Свален ли е самолетът, или не е свален? И кой взе решението? Енигма, скрита в загадка. Нормалният човек си казва – аха, щом говорят с половин уста, значи крият нещо още по-ужасно!

Отравянето на Навални като че върна информационната политика от “епохата на застоя”, т. е. времената на Брежнев. Човек остава с усещането, че Путин нещо го будалкат.

След като оздравя, Навални публикува имената на своите отровители от ФСБ (Федералната служба за безопасност). Кой точно ги е разкрил и каква е заслугата на нашия сънародник – това е друга тема. Важното е, че тези офицери от тайните служби са светили като лампион. Пътували са плътно по следите на Навални с истинските си имена, говорили са по собствените си телефони, записвали са се в хотелите и са купували самолетни билети, оставяйки навсякъде явни следи и доказателства. Къде отиде знаменитата конспиративна школа? Или са го правили нарочно?

Кой вкара Путин

в капана?

След като Навални съобщи имената и званията на своите отровители, Путин даде прескоференция. Там призна само половината истина - да, следяхме го, защото той е американски шпионин. Но не сме го отравяли. Ако искахме да го отровим, щеше ли да е жив?

И тук вече Навални извади скрития коз – запис на телефонен разговор с агента на ФСБ Константин Кудрявцев, който си разказва и майчиното мляко – как намазали долните гащи на Навални с новичок и как после специален екип отишъл да ги изпере. Капанът щракна и Путин – вътре.

А може би него са лъгали? Как е възможно офицер от най-тайното звено за мръсни поръчки да си разказва и майчиното мляко на непознат по телефона? И защо после не е докладвал за този разговор на началството? И защо не са доложили на Путин, че Навални има скрит коз? Има нещо гнило в Дания.

Според мен това е или пълно разложение на тайните служби, или опит за преврат. Интересното е, че и до този момент нямаме публично опровержение. Да речем, че 100 милиона руснаци са готови да повярват, но не им се дава никаква храна за ума!

Подобна авария имаше и с Чернобил – тогава властта кри аварията 5 дни, вероятно смятайки, че ще се размине. Но щом истината лъсна, Кремъл се събуди и вдигна цензурата. Така започна епохата на гласността, перестройката и разпада на СССР.

Сега обаче май се повтаря синдромът на южнокорейския самолет. Само че този път това е комедия. Тогава нямаше интернет, всички западни радиостанции се заглушаваха и само елитът знаеше световните новини. Днес всеки пубер е в интернет и е така тъпкан с информация, че мегабайтовете му текат от ноздрите и ушите. Пропагандното затъмнение, което бе неадекватно още тогава, днес е 1 милион пъти по-неадекватно.

Истинската слабост на кремълската пропагандна машина е, че тя е стъпила върху идеологията на пазарната икономика и частната собственост. А душата на руския народ още е смазана от грабежа на 90-те години, когато комсомолците станаха олигарси. До тук тази памет крепеше Путин. Но щом започна парадът на резиденциите, болшевишкият дух излезе от ковчега. И Путин ще трябва да избира – или да ги конфискува, или да се спасява поединично.
Както е тръгнало, през 2021 г. ще сме свидетели на битката за Путин.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>