Димитър Илиев: Наградите са и за чичо, който ме запали по футбола, а сега ме гледа горд от небето

21.01.2021 08:33 Найден Тодоров
Капитанът на "Локомотив" (Пловдив) Димитър Илиев бе избран за футболист №1 на България за втора поредна година.

Избраният за втора поредна година за футболист №1 на България Димитър Илиев даде специално интервю за “24 часа”.

- Честита втора победа в анкетата “Футболист на годината”. Сам сподели, че за 2019 г. си бил приятно изненадан и си разбрал, че ще си номер 1, чак след обявяването на Антон Недялков за първи подгласник, след което си осъзнал уникалното чувство на гордост. Сега изненада ли се при обявяването ти за №1 за 2020 г.?

- Честно казано, тази година бях малко по-подготвен, че може да бъда първи. Може да звучи нескромно, но имах очакване, че ще съм първи или втори. Предварително има коментари и очаквания, но едно от най-хубавите неща е, че наистина никой не знае кой ще е победителят, и чувството при самото обявяване на новината е уникално. Развълнувах се много. Впоследствие преобладава чувството на гордост от признанието. Но за него искам да благодаря на моите съотборници и всички в “Локомотив” (Пловдив).

- Сякаш изглеждаше не много лесна задача да имаш по-добра година от 2019-а, но с “Локомотив” (Пловдив) спечелихте купата на България, Суперкупата, записахте и паметно 6:0 над “Ботев” (Пловдив). Как би описал своята 2020 г.?

- Колкото и трудно да изглеждаше, успяхме да надградим. През 2019 година спечелихме един трофей, дълго чакан и много ценен, но през 2020-а спечелихме два. Пренаписахме историята и на пловдивското дерби с най-голямата победа, с което подарихме на нашите фенове голяма радост. Вкарах и първите си голове за националния отбор. Да, самите резултати на националния отбор са неудовлетворяващи и всички, работещи и обичащи българския футбол, трябва да полагаме още повече усилия това да се промени - всеки в конкретното си поприще. Но в личен план бях щастлив, че

отбелязах първите

си попадения и

за България,

защото това също е било сред мечтите и целите ми. А за финал дойде и второто поредно огромно признание в анкетата “Футболист на годината”. Осъзнавам какви са времената за българския футбол. Със сигурност не са най-добрите. Но като помним историята и работим за бъдещето, вярвам, че и то ще е по-добро.

- На кого би посветил наградите за №1 на България?

- На семейството си, на съпругата си, на сина ни, на най-близките ми хора. И на покойния ми чичо, който беше моят най-голям фен. До голяма степен съм се запалил по футбола благодарение на него, той споделяше всяка емоция с мен. Съжалявам, е, че не успя да види най-големите ми успехи - и лични, и успехите на отбора. Но съм сигурен, че гледа отгоре и е горд и щастлив.

- Фен на “Локомотив” (Пловдив) ли беше чичо ти? И как точно ти проправи пътя към стадиона?

- Беше голям фен на пловдивския футбол като цяло. По онова време, независимо от съперничествата в града, хората като че ли обичаха повече постиженията на пловдивските отбори. Закачките винаги ги е имало и ще ги има, но и уважението беше на друго ниво. И споделянето на хубавите моменти с приятели, подкрепящи различни отбори.

Чичо ми и баща ми ме водеха на стадиона. Но може би самото голямо запалване по играта беше наистина благодарение на чичо ми.

Той ме е водил на мачове и на “Марица”, и на “Спартак”, и на “Ботев”. Беше военен и имаше много приятели футболисти от различни отбори. Имах възможността да общувам с тях, да се уча от някои от тях, впоследствие и да играя с някои от тях. Когато растях като момче, вече запалено по играта, виждах, че най-много футболисти излизаха от школата на “Марица”. И първо исках да тренирам там. Но беше много далече, а “Лаута” беше на 5 мин от вкъщи. И така започнах в “Локомотив”, плених се от идеята на “Локомотив” и всички около мен станаха от “Локомотив”. Съдбата си знае работата.

- Тази година посрещна новината, че си №1 на стадиона на “Локомотив” (Пловдив), откъдето се включи във виртуалната церемония “Футболист на годината”, наложена от пандемията от коронавирус, каква беше реакцията, когато се прибра вкъщи?

- Малкият още е много малък и не осъзнава какво се е случило. Но когато порасне, със сигурност ще е горд с това какво е постигнал баща му.

Надявам се и

при него да се

запали искрата

и любовта по

футбола,

въпреки че вече нямам големи надежди (смее се).

Съпругата ми е много горда. Но аз също съм горд с нея и съм ѝ благодарен за всичко.

Усетих тази нейна гордост, което няма как да не направи човек още по-щастлив. Въпреки че при наложителната виртуална церемония липсва самата огромна емоция на споделения момент. Поздравления на всички, участвали в организацията ѝ, защото и за тях е било огромно предизвикателство. Но искрено пожелавам на всички това да е последната церемония в този вариант. Тръпката да си в една зала с всички легенди на българския футбол е много голяма. Надявам се тежките времена за човечеството по света да отшумят максимално бързо и скоро отново да споделяме емоциите си заедно.

- Няма как да не направи впечатление и джентълменското отношение от ЦСКА - съобщавайки за избора ти за №1, от “Армията” отбелязаха и факта, че си носил и червения екип. Съжалявал ли си, че кариерата ти не се е развила по друг начин, че не си останал в ЦСКА или пък, че не се е осъществил трансферът ти в Англия, когато още в юношеска възраст към теб е имало сериозен интерес от сериозни отбори от Острова?

- Както казах - съдбата си знае работата. Разбира се, че човек разсъждава за събитията от живота си. Аз лично предпочитам първо да търся причините в себе си - след като не успях да се наложа в ЦСКА, явно начинът на тренировките ми не е бил какъвто трябва да бъде, че е можело аз да правя нещата много по-добре. Но истината е, че точно в онзи момент не се даваше и толкова голям шанс на млади играчи, какъвто би се давал в настоящия момент. Важното е при даване на шанс всеки да осъзнае какво получава и тогава вече всичко зависи от самия него. Сега може само да гадаем какво е можело да стане. Аз предпочитам да гледам напред.

- Гледайки към 2021 година, има ли място за надграждане и през нея?

- След като през 2018 г. се върнах от Полша, не съм и очаквал, че ще направя такъв фурор с “Локомотив” (Пловдив). Но ето, че стана. Имам и двете най-големи лични постижения. Да продължим да надграждаме - и “Локомотив”, и аз? Защо не!

Годините не са

порок. Примерите

не са един и два

Имаме най-ярък пример и в нашето първенство - Марто Камбуров е най-добрият нападател в България на 40 години. Ами ако отправим поглед към света - Златан Ибрахимович е на 39, а всички гледаме какви чудеса прави. Аз съм на 32 и смятам, че и в личен, и в отборен план може да постигнем още.

 

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>