Ваня Министерска: След убийствата на Дарина и Никол предотвратих протести, сега съжалявам

20.01.2021 21:08 Ана Михова
Ваня Министерска

Получихме наказание, защото бяхме активни, казва майката на убитата Дарина Министерска

- Г-жо Министерска, какво изпитахте когато чухте присъдата на Викторио Александров за убийствата на Дарина и Никол - 20 години затвор?

- Безтегловност. Присъдата ни уби. Не само ние, но и всички свидетели, които са срещу него, са застрашени.

- Видяхте ли съжаление и разкаяние у него?

- Той е страхотен манипулатор и е продукт, създаден от мама и от тате. Затова казах в моята пледоария, че неговите родители не са надеждни и обективни свидетели.

Той казва изречения от една, две, максимум три думи. Това са къси изречения, действащи емоционално и трудно оборими. Вие можете ли да повторите по същия начин едно изречение, казано преди година, ако не сте го научили наизуст? Аз не мога.

Сега си задавам много въпроси, на които се опитвам да си отговоря.

- През последните две години водихте непримирима битка срещу домашното насилие и помагахте на много жертви. Присъдата не е ли един шамар за цялото ви усилие?

- Точно така е. По същия начин, по който Дарина получи своето наказание за мълчанието си, сега ние получаваме наказание, че бяхме активни. Затова за мен решението по делото е чисто политическо, в смисъл, че отгоре е спуснато каква да е присъдата.

- Кой има интерес наказанието да е 20 г. затвор?

- Нямам идея, явно някого съм настъпила по мазола. В цялата ситуация парадоксалното е, че толкова много протести и действия съм предотвратила с цел запазване на мира и спокойствието в държавата. И съжалявам, че го направих.

- Какви протести?

- Протести веднага след убийствата, знаете как бяха скочили хората. Бяхме помолени и укротихме напрежението. И след това още няколко пъти.

- Кой ви помоли?

- Хора отгоре, за да няма размирици. Съжалявам, че вярвах в утопията Република България. Съжалявам. Въпреки всичко, което стана продължавах да казвам: Имам вяра в институциите, съдът е мъдър. Е, не е.

Истината е, че шестима свидетели, от които две бивши негови приятелки, които не се познават помежду си, две съученички на Дарина, казват едно и също в досъдебното производство и в съдебната зала.

- Какво казват?

- За приложено системно домашно насилие и за парадиране с пистолет. Да не говорим, че и бивш полицай е подал сигнал на тел. 112, че Викторио се е разхождал с пистолет в Бухово. Той също беше свидетел.

Кажете ми как е възможно да има такава присъда след всичко това, след всички експертизи, които бяха абсолютно категорични?

Прав беше адвокат Китанов (покойният Петър Китанов, който също беше повереник на семейство Министерски  - б.р.). Съжалявам, че му вдигам костите точно днес. Той каза: Справедливост няма да получиш. Това дело ще се превърне в бракоразводно. Той каза директно на разпоредителното заседание: Опасявам се, че адвокат Шопова (Петя Шопова, един от двамата адвокати на Викторио - б.р.) ще превърне това дело в бракоразводно. Точно това стана.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>