Тони Димитрова: Имам готови песни за запис, но без брат ми душа нямам да ги изпея

10.01.2021 08:00 Димчо Райков
Популярната и обичана певица Тони Димитрова
Като доброволка по време на извънредното положение Тони Димитрова занесе на 89-годишния дядо Стоян рисунки и послания от внучките му за рождения му ден.
Тони Димитрова на сцената с Орлин Горанов
Певицата в сцена от спектакъл на бургаския театър
Тони Димитрова и дъщеря й Магдалена позират с еднакви татуси.

Вирусът ни укроти, надявам се доброто да е по-голямата зараза

За първи път от 21 г. не пях на площада на Нова година, но го приех без драми

Ние с дъщеря ми също преболедувахме, спазихме си карантината

Сега обикалям света онлайн, разглеждам интересни места и мечтая да ги видя на живо

- Тони, на 10 януари имаш рожден ден, как се чувстваш в навечерието на празника си? Обикновено на Нова година си по площадите, но сега заради пандемията концертите бяха отменени.

- Това ще е най-тъжният ми рожден ден. За първи път в живота ми на Нова година не се чухме с батко, за първи път на Йордановден нямаше на кого да честитя и сега на 10-и няма да чуя гласа му. А що се отнася до Нова година - да, за първи път от 21 г. не пях, но го приех без драми. А и да си призная - не ми е до пеене. Поне засега.

- Очакваш ли изненади, каквито твои приятели и близки обикновено ти правят на този ден?

- Не, не очаквам изненади. Няма да празнувам. Ще се съберем със снаха ми Нели, децата и така ще бъдем - нашето прекрасно, но много тъжно семейство.

- Каква беше за теб 2020 г.? Как ти се отрази загубата на брат ти?

- През годините, разбира се, че и аз

като всеки човек съм

преминавала през

драми, разочарования,

скърби и щастливи

и красиви

преживявания

Имало е от цялата палитра. И до 7 ноември (тогава брат ѝ почина от коронавирус - б.а.) беше така шарена, макар и странна. Но след тази дата в сърцето ми има много болка и тъга! Моят брат беше като бог за мен, изключителна личност, добър, силен, умен, благороден, всеопрощаващ, мъдър и много скромен човек. Той беше нашата сила, за него нямаше невъзможни неща, все намираше отговор и изход. Не мога и никога няма да приема, че си отиде. Не приемам и това, че е на по-хубаво място. Не! Той беше щастлив човек със семейството си и неговото място е тук! И не е вярно, че няма незаменими хора. Има!

- Какво очакваш от новата година?

- Очаквам и се надявам светът да се отърси от този кошмар. Що се отнася до мен, не знам. Като ме отболи поне мъничко, ще мисля за песни и за пътувания, стига хората все още да имат нужда от мен.

- Какво според теб в тази безпрецедентна криза ни накара да преосмислим в живота?

- Мисля, че вирусът ни укроти и ни накара да бъдем по-добри, да отсяваме важните неща, изоставяйки материалното на заден план. Господ ни прати този урок, за да се спрем. Сегашното изпитание за човечеството ни показа, че можем и с по-малко. Много се надявам доброто да е по-голямата зараза от коронавируса.

- Как минаха спектаклите “Моите неизпратени писма”, които успя да осъществиш през лятото въпреки сложната ситуация с коронавируса?

- За моя радост спектаклите “Моите неизпратени писма” бяха прекрасни. Благодарение на тези фантастични хора от Разградската филхармония и Левон Манукян преживях щастливи концерти.

Обиколихме България,

на много места

повторихме, потретихме,

а в Пловдив попетихме

Както знаеш, това са моите познати песни в нов аранжимент. Може да се приемат и като щрихи от моя живот, но без да се разголвам. Ако някога реша пак да права нещо със симфоничен оркестър, това ще бъдат пак Разградската филхармония и Левон Манукян. Обичам ги от цялата си душа и им благодаря!

- А имаш ли неизпети песни?

- Имам готови песни за запис, но душа нямам да ги пея. Трябва ми време.

- Знам, че в днешната ситуация е трудно да се правят планове, но все пак планираш ли нещо? Смяташ ли да издадеш албум например, отдавна не си вадила тава?

- Като погледна назад,

всъщност имам

песни за албум,

не съм спирала

да правя нови песни

Вече мога да напълня нов албум. Макар че не знам дали трябва, то и дискове кой купува?! Ще мисля.

- Според теб отминава ли времето на масовите концерти от психологическа гледна точка, каквито прогнози се чуват- дори и да се овладее пандемията?

- Защо да е отминало времето на концертите?! Просто са отложени за по-нататък. Засега.

- Как намираш концертите онлайн без жива публика, които много изпълнители се принудиха да правят през последната година?

- Аз не бих направила концерт онлайн, но пък съм участвала един път в сборен - беше с благотворителна цел. Кой както го чувства.

- В началото на кризата беше доброволец за пореден път. Беше гласът от горещия телефон, хората те разпознаваха. Разнасяше храни и лекарства, трогна до сълзи 89-годишен дядо с писма от внучките му. Била си доброволка и при наводненията в Аспарухово и Мизия преди години. Какво беше усещането за теб в тази странна ситуация с коронавируса?

- Аз бях част от цял екип, не съм била сама и в този ред на мисли не се имам за някакво извънредно явление. Всички бяха всеотдайни, отговорни хора и беше хубаво да съм с тях. Липсват ми.

- Ти си човек постоянно в движение, с натоварен график. Ограничи ли контактите си?

- Ами спазвам правилата, срещам се с по-малко хора. Отделно ние с дъщеря ми също преболедувахме вируса, спазихме си карантината. Правилата са за това да се спазват.

- Какво ти липсва най-много във време на социална изолация?

- Липсват ми

добрите новини и усмивките

- Обичаш да пътуваш, кое място на света смяташ да посетиш, след като отмине пандемията?

- Да, обичам да обикалям света, аз съм любознателен човек. Сега, когато имам много свободно време, обикалям света в youtube, не спирам да разглеждам интересни места и някои мечтая да ги видя наживо. И искам пак да отида в Нова Зеландия.

- Липсва ли ти театърът, където през последните години успешно изигра няколко роли в Бургаския театър “Адриана Будевска”? Хората те харесват като Джуди Гарланд, Едит Пиаф, във “Фалстаф и веселите съпруги”, постановка на Йосиф Сърчаджиев, и др.

- Театърът ми липсва много. Всъщност всички актьори от нашия театър ми липсват. Искам да съм там - при тях, толкова ми е уютно на душата. За роли не знам - засега няма, защото театърът е затворен. Но ако пак ми се случи тази магия, ще вложа всичко от себе си, защото толкова много обичам да съм там, сред артистите, на сцената. Много!

- За участие във филм канили ли са те?

- Имам едно приключение в киното, в една серия от “Столичани в повече”. Не съм се гледала. Сигурно ще си намеря сто недостатъка. Преди това ме бяха поканили за кастинг на един сериал, но тогава дъщеря ми беше в 7-и клас и нямаше как да отсъствам месеци от дома, та не се състоя филмовата ми кариера!

- А за мюзикъл изкушавала ли си се?

- Имах покана за “Бразилски нощи”, но заради това, че репетициите бяха в Разград, отказах поканата. Става въпрос за спектакъл по произведения на Жоржи Амаду и песни на Стефан Димитров, постановка на Андрей Калудов.

- Какво ще кажеш на младите изпълнители, които тепърва навлизат в музикалното поприще?

- Пандемията не е най-подходящото време за изяви на сцената, но рано или късно тя ще отмине, а животът е пред младите. Участвам в жури на фестивала “Северно сияние” в Русе за млади таланти и съм възхитена какви прекрасни деца се раждат. Има уникални гласове, направо разцепват въздуха. Важно е децата да повярват в себе си, че могат, но трябва и да се пишат хубави песни, за да могат да разгърнат таланта си. Иначе каква полза, че имаш страхотен глас.

- С авторски песни на български или с кавъри на чужди е по-добре да се почне?

- Добре е да се изпълняват авторски песни, но в началото може и кавъри - все отнякъде трябва да се тръгне. Аз предпочитам изпълненията на български и държа на правилната артикулация на думите. Родният език трябва да се уважава, това е и уважение към публиката.

- Как е дъщеря ти Магдалена - продължава ли да рисува, след като се отказа да става артист и записа в НХА?

- Веднага ще те изненадам. Маги направи нов избор и вече изкара първия си семестър в специалност “Криминалистика”. Още преди НАТФИЗ ми беше казала, че иска да учи това, но аз си помислих, че се шегува, а и тя си промени желанието после. Сега твърди, че е намерила мястото си, и се надявам да е така. Напълно я подкрепям, та нали човек трябва да се търси! Кога, ако не сега!

- Как е кученцето Рая, което осинови?

- Рая е добре, стана голяма, послушна, укроти дивото в себе си. Много е умна и обичлива. Всички я познават в квартала и понеже аз я наричам Раче, хората така ѝ казват. И тя си знае всички имена: Рая, Раче, Раде, Райна. Много я обичам! И тя мен.

CV

Тони Димитрова е една от най-обичаните български певици. Родена и израснала в Бургас, тя бързо си пробива път в националния ефир с харизмата си и специфичната бленда в гласа, които я правят разпознаваема за поколения българи. До 1990 г. работи като машинописка. Още с първото си участие на конкурса “Бургас и морето” през 1996 г. става популярна с хита си “Ах, морето”.

Издала е 10 албума, включително и в дуети с известни изпълнители като Орлин Горанов, Васил Найденов, Гого от “Тоника”, Пламен Ставрев и Веселин Маринов. Изнася концерти из цялата страна в различни формати.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>