Владо Бучковски: В комисията на София и Скопие трябва да се включат и германци

09.12.2020 12:28 Пламена Томева
Бившият македонски премиер Владо Бучковски
Проф. Владо Бучковски със Симеон Сакскобургготски

Със Сакскобургготски и Станишев изградихме основите на искрено приятелство, но загубихме 11 години с управлението на Груевски, казва македонският експремиер

Владо Бучковски е политик, юрист и професор по римско право. Заема поста министър на отбраната на Македония от 2001 г. до 2004 г. в състава на две правителства. Премиер на страната от 2004 г. до 2006 г. От декември 2020 г. Бучковски е назначен за специален представител на македонското правителство за България.

- Проф. Бучковски, какво доведе до напрежението между София и Скопие? Кои са основните разногласия между двете страни, които доведоха до вето на България за старт на преговорите за присъединяне към ЕС на Република Северна Македония?

- Разногласията са относно общата история... Проблемът е в изгубеното доверие...

- Как мислите, че ще повлияе на двустранните отношения вашето назначение за специален представител за България? Каква е мисията ви при предстоящото ви идване в София?

- Очаквам, че назначаването ми за специален представител ще бъде стъпка напред във възстановяването на загубеното доверие. Оценявам, че България изразява голямо уважение към този мой пост, както се вижда и от срещите ми на най-високо ниво на 9 и 10 декември в София.

- Кои са инструментите за действие на двете страни, за да се излезе от безизходицата?

- Ще търсим съвместни инструменти за прилагане на Договора за приятелство и сътрудничество от 2017 г. Има още предложения от наша страна - указател (пътна карта), планове за действие в различни области...

- Как се движат преговорите в съвместната историчека комисия, чието последно заседание бе в четвъртък и петък миналата седмица? Защо за пореден път нямаше напредък?

- Работата на смесената комисия е трудна, тя е не само историческа, но и образователна. Нуждаем се от нова енергия в тази съвместна интердисциплинарна комисия. Лично аз съм “за” участието на германски експерти, които да окажат подкрепа! Те имат най-много опит в подобни ситуации (германско-френски, германско-полски...).

- Македонски потребители на социалните мрежи създадоха открито антибългарски групи. Какви са настроенията сред гражданите на Северна Македония към българите, ако оставим настрана политическите и историческите разногласия?

- Имаме сериозен проблем. Имаме нужда от нова стратегия, за да успокоим обществеността както у нас, така и у вас. Трябва ни малко повече търпение!

- Запознати ли сте с предложението за изход от кризата на бившия български президент Росен Плевнелиев и възможно ли е то според вас?

- Да, запознат съм с предложението на бившия президент Плевнелиев, когото изключително ценя. Ще го видя лично да обсъдим неговите идеи.

- Каква е причината от края на вашия мандат като премиер през 2006 г. отношенията между двете страни да не са се подобрили особено?

- Със Сакскобургготски (Симеон Сакскобургготски, премиер на България в периода 2001-2005 г. - б.а.) и Станишев (Сергей Станишев, премиер на България в периода 2005-2009 г. - б.а.) изградихме основите за искрено приятелство и сътрудничество от 2004 до 2006 г. За съжаление, загубихме 11 години по време на управлението на Груевски (Никола Груевски, премиер на Македония от 2006 до 2016 г. - б.а.).

- На опозиционните протести в Скопие се зове за оставката на премиера Зоран Заев, а отскоро и за вашата. Акциите на македонската опозиция срещат ли подкрепа сред гражданите?

- ВМРО-ДПМНЕ ни обвинява в тайни преговори и в предателство към страната, но по-голямата част от нашите граждани знаят, че тази

ВМРО-ДПМНЕ и нейният

лидер Християн Мицкоски

разпространяват фалшиви новини,

затова техните протести са изключително слабо посещавани!

- Какъв се чувствате вие - македонец, българин или югославянин?

- Чувствам се като македонец, който говори македонски език... отговарям на вашите въпроси на своя майчин македонски език. Уважението към нашето право на самоопределение, зачитането на нашата идентичност са нашите червени линии.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>