Балансиращата роля на ЕС в Централна Азия

04.12.2020 06:00 Илхан Кючюк, президент на АЛДЕ, евродепутат от Обнови Европа/ДПС
Илхан Кючюк, член на ЕП от ДПС/Обнови Европа, постоянен докладчик за Узбекистан
Валентин Тончев, външнополитически съветник в ЕП към делегацията на ДПС/Обнови Европа

Европейският съюз отвори последната си делегация на Европейската служба за външна дейност в Туркменистан миналата година. Единственото липсващо дипломатическо представителство в Централна Азия е красноречива индикация за все по-тясна връзка с региона. Въпреки, че в миналото петте "стан" републики невинаги са били сред европейските външнополитически приоритети, през последните години ЕС не пренебрегва възможностите за затвърждаване на по-силни евразийски отношения. Увеличаването на дипломатическото присъствие е знак за важна посока към региона, която допълва новите и неотдавна договорени търговски споразумения, както и стратегията за свързаността от 2018 г. и стратегията на ЕС за Централна Азия от 2019 г.

Последните две стратегии консолидираха нови цели за външната политика, вариращи от предотвратяване на радикализацията и развитие на контакти между хората до енергетика, междурегионално сътрудничество и управление на границите. За повечето централноазиатски републики 450-милионният потребителски пазар в ЕС остава привлекателна и важна дестинация за износ на енергия и за търговия. По подобен начин ЕС продължава да играе ключова роля в помощта за развитие и преките чуждестранни инвестиции. Само за Казахстан ЕС представлява най-големия търговски партньор по отношение на казахстанския износ.

Приоритетите на ЕС, свързани с демокрацията и правата на човека, продължават да представляват една трудна битка в Централна Азия, но някои държави започнаха бавно социално-икономическо освобождаване, което също ще подкрепи увеличаването на равнищата на инвестициите и устойчивото икономическо развитие в ЕС и региона.

С мащабна инфраструктура за енергийна ефективност и управление на природните ресурси, ЕС през годините осъществи впечатляващ инвестиционен пакет с помощта на Европейската инвестиционна банка и Комисията. Въпреки тези мащабни икономически усилия обаче, в региона значителният руски пазар за работа на мигранти от Централна Азия и китайските инвестиции продължават да представляват голяма част от икономическата активност и енергийните отношения на региона.

Разбира се, в резултат на пандемията от COVID-19, много страни от Централна Азия бяха силно засегнати по отношение на заетостта, преките чуждестранни инвестиции, нивата на производство и търговията като цяло. При такива трудни обстоятелства ЕС за пореден път демонстрира своята глобална роля на „мека сила“ и подкрепи централноазиатските републики с пакет за солидарност от 124 млн. евро в отговор на пандемията от COVID-19.

Само преди 10 години ЕС приоритизира намаляването на бедността, вътрешнорегионалното сътрудничество по веригите за доставки на енергия, висшето образование и опазването на околната среда. През 2020 г. тези цели за развитие отчасти са постигнати, докато други изискват допълнителни усилия. Транспортът и енергетиката играят ключова роля в прехода към екологосъобразност (зеленият преход), докато дигиталната свързаност и подобряването на контактите между хората представляват жизненоважни и нови цели. Тези две нови измерения свързват свободни точки, които са много необходими за по-нататъшното развитие на видими за населението проспериращите партньорства.

В ЕС искаме да привлечем младите поколения, които да бъдат част от международна общност, разположена между Азия и Европа, тези, които не искат да избират между Изтока и Запада. Това се случва с интелигентни комуникационни стратегии не само към правителствата, но и към гражданите, частните предприемачи и гражданското общество като цяло. Най-силният актив с който разполагаме е там, където отсъстват други международни участници: от образованието, медийната грамотност, предотвратяването на радикализацията, обмен и програми по „Еразъм”, до обучението на гражданското общество, умения за работа, помощ за развитие и други експертни познания. А в бъдеще на нарастващите климатични промени, дезинформацията и по-ниски нива на заетост поради автоматизация, младите хора и предприемачи ще се възползват едновременно от нови умения и солидни партньорства в Азия и Европа.

Поддържането на твърда политика в борбата срещу насилствения екстремизъм, като същевременно се върви към стабилно и свободно общество, ще се превърне в приоритет на всички развиващи се държави в Централна Азия. А постепенното привеждане на международните конвенции за правата на човека и свободата на словото ще подобрят стандарта на живот и ще отворят вратите за нови бизнес възможности.

Едно е сигурно, че ЕС предлага нещо много по-различно от Китай, но не е взаимно изключващо се. Както наскоро специалния пратеник на ЕС за Централна Азия Питър Буриан заяви: „Китай идва с предложение, което никой не може да откаже, докато ЕС идва с предложение, което никой не разбира“. За да бъдем ясни - ролята на ЕС в Централна Азия може да бъде балансираща като изнася високи демократични стандарти и защита на правата на човека. Заедно с това да противодейства на агресивни търговски стратегии на международната сцена и да смекчи амбициозната геополитическа китайска инициатива „Един пояс, един път“.

На фона на по-слабия американски интерес към многостранния глобален ред, през последните години, следва да се преразгледа по-предпазливия подход на ЕС. Въпреки неотдавнашната стратегия на САЩ за Централна Азия, придружена от обещанието на Китай на 20-ата среща на върха с ЕС през юли 2018 г.,. да работи за целите на устойчивото развитие и двете държави остават "двусмислено ангажирани" с региона на Централна Азия.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>