Етиен Леви: Страхът и паниката от коронавируса оставят сериозен отпечатък

02.12.2020 15:11 Виктория Костова

Инхалации и гаргара с йод и терпентиново масло изчистват всички налепи, казва известният певец

- Г-н Леви, наред ли е вече всичко след коронавируса, който изкарахте? В “Маскираният певец”, където участвахте миналата събота, благодарихте на всички лекари.

- С Божията помощ и с намесата на правилния лекар се случват хубавите неща. След прекаран COVID благодарение на една прекрасна лекарка - д-р София Ангелова, успях да премина този тежък момент.

Много хора ми казаха, че са разбрали, че съм изкарал коронавируса, от участието ми в “Маскираният певец”. Не знам откъде е изтекла информация. Аз само споделих, че съм минал карантината, за да не се притесняват хората. Явно този вирус създава леко паника и понеже екипът много ме обича, беше много притеснен. Водещите Геро и Зуека споменаха това и ме питаха как мина. Аз не обичам да занимавам обществото със себе си. Малко ли са страданията на другите, за да ги занимавам и със себе си.

- Нещо остана ли от вируса?

- На 6 ноември аз и жена ми имахме положителни тестове и от 7-и се карантинирахме за две седмици. Когато разбрах резултата, нямаше как да изляза, за да си направя снимка на белия дроб. Трябваше РЗИ да ми разреши, след това да съобщя и на полицията от колко до колко часа ще съм навън. Това за мен е хабене на нерви, на откази и какво ли не. Казах си, че търпеливо ще изчакам карантината да свърши. Чак след нея отидох за снимка, оказа се, че нямам пневмония, само някакви петнисти засенчвания. Това според моята лекарка не е основание за лечение и притеснение. По новите изисквания няма нужда от PCR тестове след карантината. От РЗИ ни смятат за здрави и следователно ние сме здрави.

- Какви бяха първите ви симптоми?

- Симптомите бяха като при много тежък грип.

Все едно имам

мускулна треска,

костите ми все

едно са изгнили,

както и силна болка в главата. Искрено съжалявам, че доста хора си отидоха от този свят. Вярвам, че са на по-добро място. Изказвам искрените си съболезнования на тези семейства и пожелавам на тези, които са в тежко състояние, да се оправят. Трябва да имат силна вяра и много силен дух, да не се паникьосват, да не се страхуват. Много хора са допуснали страхът да завладее съзнанието им и това води до много тежки неща. Като висш разум ние трябва да имаме сила, за да преодолеем много неща, защото всеки от нас има някаква мисия и трябва да я завърши докрай.

- Загубихте ли обоняние, както често се случва?

- Нито аз, нито жена ми загубихме обоняние и вкус. Чувствах се изтощен. Седях на стола или на леглото и ми се виеше свят. Когато коментирам с приятели, които са го изкарали, осъзнавам, че възстановяването ще е месец, месец и половина.

- По телефона ли се консултирахте с лекарката?

- Да, с нея ме свърза много близък приятел, който е актьор - Чавдар Гергов. Д-р Ангелова ме питаше по телефона какви са симптомите, имам ли температура, как се чувствам. Първоначално ми даде определени лекарства като комбинация, след като разбра, че резултатите са положителни, веднага ми изписа други лекарства. Колкото и тежко да се чувствах, тя беше изключително внимателна, говореше много успокоително. Това е изключително важно, защото паниката и страхът оставят сериозен отпечатък. Много хора са си отишли освен от гадния вирус, но и от притеснението и страха.

- Вие уплашихте ли се, когато чухте диагнозата?

- Не, Господ ме е дарил със силна психика.

Беше много тежко,

ставал съм по

8-10 пъти на нощ,

за да си сменям фланелките, които бяха все едно потопени в леген. Всяка сутрин благодаря на Господ за всичко, което той прави за мен, за моето семейство и любимите ми хора. Човек трябва да се учи да бъде благодарен, да има силна вяра и дух. Разбира се, да бъде търпелив, отговорен и дисциплиниран, особено в такива моменти. Аз от дете съм много дисциплиниран и понякога ме е хващало яд, защото виждам, че много по-разхайтени хора са по-успешни.

- Освен с медикаменти лекувахте ли се с народна медицина?

- Аз обичам освен с традиционната медицина да се лекувам и с т. нар. бабешки илачи. От малък съм научен, когато имам такива заболявания - краката в гореща вода с морска сол. Взима се и един аспирин и след десетина минути, загърнат в дебело одеяло, човек започва обилно да се поти. Така отровите от всякакъв вид вируси започват да излизат.

Другото, което ползвам и на което съм научил много колеги с проблеми с гърлото, са инхалациите и гаргарите. Прави се сериозна гаргара, която да почисти гърлото от налепи и зачервявания.

За инхалацията правя смес, като слагам в тенджера литър вода, която да заври. Малко преди да кипне, слагам три супени лъжици лайка, една с.л. мед, една ч.л. сода бикарбонат, 10 капки йод и 10 капки терпентиново масло. Всичко се разбърква много хубаво и се оставя да ври. Слагам кърпа на главата и над тенджерата започвам инхалациите. За 5-7 минути с почивки вдишвам дълбоко. След това прецеждам сместа и я изливам в чаша. Изчаквам да изстине, защото гаргара не се прави с гореща отвара, нито със студена, а с топла. После се отпива на малки глътки и се прави гаргара по целия диапазон на гърлото. Тя

изчиства

всички налепи

Така съм си позволявал да лекувам, без да съм лекар, но просто познавам добре гласовия апарат и знам, че такава инхалация и гаргара изключително ползотворно действат на изпълнители, певци да възвърнат своя глас. Това е извън лекарската намеса, която е основна.

- Пиехте ли повече течности?

- Разбира се. Аз много обичам компоти, сок от ябълки, вода в големи количества. Така организмът се изчиства и казваме сбогом. Аз се надявам, че ще дойде ден, в който всички ще кажем сбогом на този вирус. Ествествено, ще го помним известно време, но след като ни завърти животът и дойде свободата, в която можем да се разхождаме, да се прегърнем, да се целунем, да отидем на театър, без да се притесняваме, че някой ще кихне или ще кашля, ще го забравим.

- Вашата съпруга се чувства добре, нали?

- Да, тя го мина леко. Почти без симптоми. Много бях щастлив, защото ако и двамата бяхме в тежко състояние, нямаше да е хич добре. Имало е да става, писано е било, стана.

- Все още има хора, които не вярват в този вирус, какво мислите за това?

- Тези хора вярват, че не вярват, аз как да ги оборя? Аз съм го минал и вярвам, че този вирус съществува. Не мога да диктувам на останалите. Това е като във вярата. Някои са атеисти. Има различни хора, не може да бъдем изфабрикувани еднакво. Господ ни е създал, но ни е дал свободната воля.

- Вие бяхте гост-маска в "Маскираният певец". Очаквахте ли някой да ви разпознае?
- С Азис сме работили заедно в "Като две капки вода", мислех, че ще ме познае. Доста хора, с които съм работил, ме позnават много добре, знаят отношението ми към музиката, блендата, тембъра, усещането ми в различните стилове. Но кoгaтo Азис каза, че е Данчо Караджов, се успокоих. Джуди, който също ме познава, толкова години съм бил в екипа на "Като две капки вода", предположи, че е Митко Кърнев. След всички предположения си казах: "Добре съм си свършил работата, не успяха да ме разгадаят панелистите".
Нарочно изпях парчето на Гари Мур с т.нар. дрезгав вокал, като рокаджия, за да ги затрудня максимално. Освен това се стремях движенията, които правя, да изглеждат по-тромави, по-недодялани, по-категорични и фиксирани. Само да бях мръднал с главата и краката, както ме познават от моите специфични движения, които съм правил толкова години с вокална група "Трик", щяха да се досетят.
- Имате ли фаворит за финала?
- Аз съм от хората, които са много колегиални. Нямам фаворит. За мен всеки, който е положил максимално труд и въображение и е подготвен, заслужава да спечели.
След всичко това, което изкарах, участието ми в предаването беше много енергичен, позитивен завършек. Всички ме питаха как е възможно да намеря тези физически и морални сили, след като съм прекарал тежко вируса, да се кача на сцената. Аз отговарям, че това е нещото, което спасява един творец - мириса на сцената, осветлението, ръкопясканията, уважението. За мен беше невероятно като изживяване.
Предаването е на много високо ниво. През пролетта "Като две капки вода" беше същото. Тогава Маги Халваджиян (продуцентът на двете предавания - б.р.) събра целия екип и каза: "Хора, трябва да съхраним това предаване, за да може да помогнем на хората от морална, естетична глeдна точка, те да го гледат, да се забавляват. В тези тежки времена хората имат нужда от повдигане на духа. Имат нужда да излязат от всичките негативни новини, които са от сутрин до вечер. Ние сме длъжни да направим предаване на високо ниво, чрез което хората поне за три часа да излязат от всичко негативно и да бъдат заредени с положителна енергия. Всички са длъжни да спазват мерките, които са наложени". Навсякъде имаше спирт, антибактериални кърпи и проверка на температурата. Затова 13 предавания, три месеца предаването се излъчваше. Нито един човек не наруши мерките, дисциплината. Ние осъзнавахме, че хората искат да отидат в друг свят, света на забавлението, за да се отърсят малко от ужаса, който се случваше.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>