ДБ наистина ли бърза за тройна коалиция със Слави и Мая, или целта е друга

01.12.2020 08:45 Доц. Татяна Буруджиева

Избирателните нагласи са се върнали в предпротестното състояние. Затова извънпарламентарните играчи искат възможно най-бързи избори. Но грешат

“Демократична България” ще се бори да получи управленски мандат и да го реализира със сегашната извънпарламентарна опозиция, каза съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов. Той говори за консултации и разговори със Слави Трифонов и Мая Манолова. Възможно ли е такава управляваща коалиция да се сформира след парламентарните избори - помолихме за коментар политолога Татяна Буруджиева.

Заявката за следизборна коалиция с “Изправи се. БГ” на Мая Манолова и “Има такъв народ” на Слави Трифонов, каквато чухме от “Демократична България”, е всъщност заявка за управление.

Слави Трифонов уточни, че няма да влиза в предизборни коалиции, но това е нещо различно. Едното е съюз преди изборите, другото - след тях в управленска конструкция.

Е, заявката според мен идва малко рано. Още не сме в предизборна кампания - тогава, когато хората вече ще са видели техните платформи, близост, възможността тези политически субекти да управляват заедно и общата им визия и разбиране какво да представлява това управление като технология и детайли. Например по отношение на администрацията, на вземането на решения, на политики.

Защо казвам, че е рано? Защото заявката се превръща в залог за предизборния успех на трите формации. А

щом заявяваш,

че ще правиш

правителство,

трябва да имаш

мнозинство

в Народното събрание. Но засега социологията не показва това. Предстои да видим дали използването на подобен похват в предизборна кампания, даже преди още тя да се е състояла, ще помогне на тези три партии да получат по-висок резултат.

Можем хипотетично

да си представим

и правителство

на малцинството

с тези три формации. Но това би изисквало подкрепа от поне още една парламентарна сила, която избирателите на тези ДБ, “Изправи се. БГ” и “Има такъв народ” едва ли биха харесали. Защото отсега е ясно, че в парламента ще са и ДПС, ГЕРБ и БСП. Без подкрепата на поне една от тях правителство на малцинството е невъзможно.

А и по принцип такова правителство управлява трудно в условията на тежко разделение и противопоставяния в обществото.

Иначе чисто социологически ситуацията е следната: хората имат желание за промяна, но все още не са решили на кого да дадат властта, за да направи тази промяна. Равностойни участници в изборите са всички.

Не мога да се съглася с някои колеги, които твърдят, че ГЕРБ е изключен от тази битка.

Няма такова

нещо!

В момента ГЕРБ е сред партиите, които набират най-много подкрепа, включително и в изследването на тези колеги. Само да припомня, че на избори се гласува “за” партия, а не против този, когото мразиш.

Второто нещо, което ни казва една такава заявка, е, че тези три формации очакват най-скорошни избори, първия възможен вариант.

А първата

възможност

за редовен

парламентарен

вот е в края

на март

Ако е така, президентът Румен Радев трябва да обяви в края на януари дата за избори. В този смисъл заявката за следизборна коалиция, точно преди да сме влезли в празнуване и Коледа, си заслужава. След това ще е късно.

До към 15 януари хората едва ли ще се интересуват от избори. Те и сега не са особено фокусирани върху тегобите на политиците за разпределението на властта. Съсредоточени са по-скоро върху живота и смъртта, върху оцеляването в пандемията на семейство, роднини, близки, приятели.

Може би третият момент в тази заявка е, че

след като

протестите

се размиха

(макар в тях да има още енергия), ефектът им върху политическите нагласи е почти нулев.

Така е според последните социологически проучвания, които гледах. Тоест нещата са се върнали в някакво предпротестно състояние.

Преди бунтът на жълтите павета да започне, също имаше критики, недоволство, имаше търсене на промяна. Но преразпределението на силите, което се очерта по време на протестите, май започва да се губи.

Затова заявката на Демократична България тълкувам като опит да се съживи енергията, която беше запалена в началото на протеста.

От всичките анализи, които прочетох дотук, изводът е, че колкото по-малко е времето до изборите, толкова повече ще влияят ресурсите, с които разполага правителството и ГЕРБ, които биха имали повече шансове. Тоест бързите избори намаляват шансовете на новите играчи да заемат по-добри позиции, като получат по-висока подкрепа, защото чисто организационно нямат много време.

По тази причина не смятам, че желанието на тези три формации за скорошни избори е най-ефективният ход в електорален план.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>