България никога не е била фашистки окупатор!

30.11.2020 15:11 Росен Петров
Росен Петров

Между 1941 и 1944 година Царство България инвестира в Македония над 12 милиарда долара

Тези дни в Северна Македония се разрази истинска буря около мнението на Зоран Заев, че България не е била “фашистки окупатор”, а “администратор” на Македония през периода 1941-1945 г. На въпроса защо смята така, той отговаря, че никой не бил питал българите през 1941 г. на референдум дали искат да се присъединяват към Тристранния пакт и за това не можем да бъдем наричани “фашисти” по - принцип.

Малко странно обяснение, особено това с “референдума”, но като цяло поне демонстрира някакъв позитивизъм. Реакцията на неговите обтекаеми думи в Скопие е такава, че на всички става ясно, че антибългарската истерия там най-вероятно никога няма да свърши.

Съзнавайки трудната ситуация на г-н Зоран Заев, който преди една седмица искаше да ни показва среден пръст, а сега да

се опитва да прави

някакъв що-годе

по-нормален прочит

на българската или на

“общата” ни история,

може да му дадем следните съвети.

Първо, това да си член на Тристранния пакт, не превръща автоматично нито една държава във фашистка. Япония например е била член на пакта, но никога не е била фашистка държава. В България никога не е имало фашистка или националсоциалистическа партия на власт. Имало е прогермански движения, имало е симпатии към Третия райх, имало изверги, които са убивали българи в нашата си българска гражданска война и отляво, и отдясно, но фашизъм като управление не е имало. Определението на нашата родна социалистическа историография “монархофашизъм” е пълна идиотия. У нас е имало не фашистки, а авторитарен режим, подобен на тези в почти цяла Европа по онова време. От Полша през Унгария до Румъния навсякъде тогава управляват авторитарни режими. И по принцип фашизмът е чисто и само италианска политическа идеология. Фашизъм е имало само в Италия и никъде другаде. В Германия на власт е била Националсоциалистическа германска работническа партия. Нацистите не са точно фашисти, а фашистите не са точно нацисти. И двете идеологии са изключително мракобесни, но просто са различни. Точка.

Между другото, г-н Заев можеше да каже на своите опоненти, че и

Кралство Югославия

също е било член

на Тристранния пакт,

и то съвсем официално. Договорът за присъединяване е подписан от известния югославски и сръбски политик Драгиша Цветкович, като министър –председател на Кралство Югославия, в двореца Белведере във Виена на 25 март 1941 г., след решения на Коронния кралски съвет, и е абсолютно легитимен. Кралство Югославия официално е било член на Тристранния пакт. Особена роля за това изиграва самият сръбски принц регент на Югославия Павел Караджорджевич. Просто само два дни след този договор, с подкрепата на британското разузнаване, сръбски националисти и военните правят държавен преврат и всъщност това е поводът Германия да ги нападне. Е, след като е било абсолютно легитимно член на Тристрания пакт, Кралство Югославия и в частност жителите на Вардарска Македония станали ли са фашистки или фашисти?

Пак между другото и Павел Караджорджевич, и Драгиша Цветкович са абсолютно реабилитирани от сръбския съд като жертви на комунистическия режим на Тито. Значи, тези, които са се целували с Хитлер, са вече “готини” и жертви, а ние, българите, сме още “фашистки окупатори”? Откъде накъде?

Изразът, че Царство България е администрирало Вардарска Македония, е исторически и правно коректен, защото тази област тогава не е била официално присъединена към нашата държава с международноправна санкция.

Нещо изключително важно. Царство България въпреки това инвестира в Македония за 3 г. административно и стопанско управление над 12 млрд. американски долара по днешен курс, защото Македония е била изключително изостанала и обречена от сръбската власт на периферно оцеляване, глад, мизерия и терор с цел прочистване на българското етническо съзнание. Да го повторя. За българите в Македония, демек за прадядовците на сегашните северномакедонци, сръбската политика от 1919 до 1941 г. е била съставена основно от репресии, промиване на мозъците и наистина глад и мизерия, за да бъде изтрито българското национално съзнание.

Кога северномакедонските историци ще разкажат на северномакедонските деца за това? Кога ще разкажат за комунистическите чистки след 1945 г., когато всичко българско е унищожено из корен. Извинявайте, кой “окупатор” ще налее 12 млрд. в една област, ще строи пътища, фабрики, училища, освен ако не счита тази земя просто за кръвна част от своята родина.

Истинските окупатори

на Македония са

сръбските и по-късно

югославските войски

и служби за сигурност Дори и по времето на така обичания в днешно Скопие Тито Македония нарочно беше държана бедна и изостанала. Това разказва ли се в днешна Северна Македония?

Освен за администрирането Зоран Заев е прав и за още нещо, но трябва да го доизкаже докрай. В края на войната България наистина е била част от Антихитлеристката коалиция, колкото и невероятно да звучи това днес в Скопие. По ирония на съдбата именно българската армия освобождава с хиляди жертви днешна Северна Македония от германските войски, за да я предоставим после в ръцете на Тито и той да унищожи българските корени и дух. Дедите ни са мрели пред немските бункери в Македония, за да докарат там власт, при която ще умре всичко българско. И това е наша национална трагедия. А Югославия направи всичко възможно да изтрие спомена за българите, прогонвали германците.

Който не знае, Стражин и Страцин, където в тежки сражения с нацистите падат смелите български парашутисти и още хиляди български воини, също са в днешна Северна Македония. Скопие също е освободено от германците от българската армия. Интересно дали някъде там край кървавите чукари на Стражин или Страцин, на брега на река Пчиня или Куманово, или пък в центъра на Скопие има паметник на българския освободител от “фашисткия окупатор”?

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>