Кремен Георгиев: Водородът е едно от чистите горива на бъдещето

28.11.2020 09:00 Самуил Огнянов
Кремен Георгиев Кадър: БНТ

Предстои да бъдат решени много технологични въпроси обаче преди да стане използването му масово, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България

- Инж. Георгиев каква бе причината за въвеждането на квотите за въглеродните емисии? Топлофикациите от 2 години отбелязват, че цените им нарастват и това води до увеличаване на разходите им.

- Въглеродното ценообразуване, независимо дали под формата на данъци или съществуващата търговия с емисии, е икономически инструмент за отчитане на разходите за околната среда при отделяне на парникови газове от изгаряне на изкопаеми горива.
Усилено се обсъжда въвеждането на т.нар. въглероден данък. Смятам, че в процеса на възстановяване на икономиките такъв данък може да накара индустриите да се отдалечат от по-скъпите практики, използващи изкопаеми горива и да доведе до дългосрочна справедлива икономическа и екологична устойчивост.

- Какви са начините да се намали въглеродният отпечатък?

- Като председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България мога да говоря за нашия сектор. За нас енергетиците това означава да трансформираме предприятията, като ги пригодим да произвеждат енергия от по-екологични горива. Всички сме чували за стремежът на Европа до 2050 година да не се отделят никакви въглеродни емисии.

За всеки сектор е различно. Емисии има например в транспорта, най-вече във въздушния. Наскоро ми попадна информация, че една от големите авиокомпании в Европа въвежда схема за компенсиране на въглеродните емисии за всеки полет. Доколкото разбрах, чрез част от сумата за самолетен билет компанията прави дарение за избран от пасажера климатичен проект.

Много световни фирми започнаха да правят инвестиции и да популяризират инициативи за намаляване на въглеродните емисии. Според мен подкрепата на подобни проекти от компании, които на този етап не могат да намалят техния въглероден отпечатък, е добър вариант.

- Споменахте по-екологични горива. Кои са горивата, които ще се използват в следващите години за производството на енергия?

- Производството на енергия от слънце, вятър и вода е трудно прогнозируемо, за това трябва да създадем други източници на енергия, които осигуряват възможност за точно планиране. Едно от горивата, за чието въвеждане се говори усилено е водородът.

- Но все още водородните технологии не са развити. Смятате ли, че скоро може реално да се използват?

- Много страни са напреднали в развитието на вородоните технологии. Китай, Япония, Южна Корея и САЩ се занимават с подобни проекти. Все пак не мога да не припомня, че Европейският съюз инвестира 470 млрд. евро във водородна инфраструктура.

Русия наскоро обяви, че планира до 2035 година да изнася до 2 млн. тона водород годишно. Там заявиха намерение да произвеждат 3 вида водород. Сив – генерира се от изкопаеми горива като природен газ. Син – произвежда се от изкопаеми горива чрез технология за улавяне на въглерод за намаляване на емисиите, и зелен водород от ВЕИ. Приоритетът ще бъде върху извличането на водород от природен газ, защото е най-изгоден икономически.

Доколкото съм запознат в Европа се работи по над 100 водородни проекта. Все пак и водородът е ключов елемент в европейската „Зелена сделка“. Голям е делът на проектите за зелен водород. При него се използва електролиза на вода. Посредством електричество, произведено от ВЕИ, водната молекула се разделя на кислород и водород.

Най-много такива централи в момента се изграждат в Холандия и Белгия. В Словения няколко енергийни компании се обединяват и работят по проект за преобразуване на възобновяема енергия във водород и метан. Това означава, че и в нашите географски ширини се работи и не изоставаме твърде много от развитите държави.

- Какъв ще е ефектът от масовото въвеждане на водородните технологии глобално?

- Смята се, че глобалното използване на водородните технологии ще забави значително глобалното затопляне. Независимо от използването като гориво за отопление или за захранване на автомобил, водородът оставя след себе си само чиста вода, без да отделя никакви замърсители.

- Само предимства ли има водородът?

- Предстои да бъдат решени много проблеми, които стоят пред масовизацията на водородните решения. Водородът е най-разпространеният елемент във вселената, но той не се среща в чистата си форма. Поради тази причина трябва да бъде добиван чрез различни методи. Например „зеленият“ водород трябва да е произведен само от ВЕИ, което го оскъпява.

Lодородът е труден за пренасяне и складиране. Ако не е комбиниран с други химикали, трябва да бъде компресиран до 700 атмосфери, или да бъде замразен при минус 253 градуса по Целзий. Освен това водородът е взривоопасен.

- Природният газ е едно от горивата, които за момента се препоръчват при производство на енергия.

- Заради кризата голяма част от предприятията редуцираха своето производство и потребление на природен газ. Намалението, което бе договорено между България и Русия през март, също бе усетено. Министър Теменужка Петкова наскоро обяви, че то е в размер на 324 млн. лв. за периода от август 2019 г. до края на август 2020 година. Потребителите със сигурност са го усетили в сметките си.

В Европа през октомври в почти всички страни се наблюдава нарастване на цените на природния газ, като най-голямо е в Гърция и Белгия. Причината е в увеличаването на енергийната компонента в тези страни. За България цената се вдигна с 3%. Намаление на енергийната компонента се наблюдава в Португалия, Чехия, Великобритания, Люксембург и Мадрид.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>