Адвокат: Отложих 15 дела, сега съм санитар, слагам системи и кислород - сестрите не смогват

25.11.2020 17:38 Тони Щилиянова
Адвокат Веселин Анестиев като д-р Милър във филма "360"

Помогнете и вие, нуждаем се от дезинфектанти и лични предпазни средства, казва Веселин Анестиев, който затвори кантората си и стана доброволец в COVID отделението на болницата в Поморие

Пациентите ме чакат с нетърпение, даже ме познават по стъпките, казва доброволецът Веселин Анестиев от Поморие

Адвокат Веселин Анестиев от Поморие стана първият доброволец в COVID отделението на местната болница, която разкри 15 легла за болни от коронавирус.

Анестиев влезе като санитар на 9 ноември и ще остане до края на месеца. В отделението се труди безвъзмездно и вярва, че всеки, който може да помогне с нещо в тези тежки времена, е длъжен да го стори.

Помориецът е добре известен сред съгражданите си и в адвокатската гилдия. Преди да се захване с адвокатура работи 12 г. като следовтел към РПУ. Разследва тежки престъпления срещу личността, пътни инциденти и престъпления, свързани с организираната престъпност в региона. Популярен е и със страстта си към театъра и киното.

Участва в снимките на българските филми "Откраднат живот" и "360".

- Г-н Анестиев, вие май сте първият адвокат у нас, станал доброволец в COVID отделение. Защо затворихте кантората и влязохте като санитар сред заразно болни пациенти?

- Честно казано - дойде ми отвътре. Така го почуствах. Гледах и слушах репортажи как медици изнемогват на предела на силите си. Как няма персонал, а болните нарастват всеки ден.

Тогава реших да се включа като доброволец и първо отидох в Инфекциозното отделение на УМБАЛ в Бургас. Оттам ме пратиха в отдел "Кадри", където ми казаха, че трябва да пусна молба и автобиогрфия. Написах ги и се прибрах в Поморие.

На следващия ден срещнах познат лекар и му споделих решението си. Той ми каза, че COVID отделението в нашата болница няма хора и тогава реших да стана доброволец там. Затворих кантората и от 9 ноември досега съм санитар в отделението.

По-късно разбрах, че като научила за решението ми да помагам, шефката на болницата д-р Женя Караилиева, която е единственият лекар в COVID отделението, първо не повярвала, а после се разплакала от благодарност.

Тази жена е изключителен професионалист и много земен човек. От 23 октомври е в отделението и не го е напускала. Дори рождения си ден на 11 ноември прекара сред нас и сред болните. Спи по столове и дивани свита като коте, стаичка даже не си е направила. Непрекъснато е на разположение на пациентите, както и на персонала.

Аз започам с дезинфекцията, идва и тя. Хващам стирката и тя започва да чисти с мен. Не знам как издържа. Разбрах, че когато е трябвало да се отвори COVID отделение д-р Караилиева не е задължила никого от персонала на болницата. Казала, че тя отива и който иска да я последва. С нея веднага тръгнала медицинската сестра Христина Стойчева, която сега е старша.

- Все пак е имало изненада за рожденичката?

- Да, беше много трогателно. Братът на д-р Караилиева ни изненада всички. Дойде с колата в двора на болницата и оттам пусна поздрав за рожденичката - песента на Емил Димитров "Ако си дал". Слязохме долу, спазвайки отстояние. Човекът носеше и голяма торта. Беше толкова мило и вълнуващо.

Рожденичката се разплака, с нея си поплакахме и ние.

- Явно сте страхотен екип. Разкажете колко човека работят в отделението, има ли други доброволци?

- Имаме един лекар - д-р Караилиева, която е ендокринолог, сестрите Атанасова и Добринка Ангелова, още една млада сестра, която дойде наскоро и няколко санитари.

Има и двама-трима доброволци, сред които е и синът на старшата сестра. Вероятно ще пропусна някого, защото не познавам всички, нека ме извинят.

- През последните дни положението по болниците в цялата страна се усложнява. Нараства броя на пациентите в тежко състояние, ужасно стряскащ е ръстът на починалите. При вас каква е ситуацията?

- Грижим се за 15 пациенти - толкова е капацитетът на отделението. То е препълнено, всички легла са заети, всеки ден хора се молят и плачат да бъдат приети, но истината е, че няма места за всички. Положението става все по-тежко.

Прави ми впечатление, че голяма част от болните се влошават, някои изписани дори се връщат обратно. Онзи ден имахме критична ситуация с един млад мъж, добре че всичко приключи благоприятно. Имаме много работа, не смогваме.

- Вие какво точно правите като санитар в отделението?

- Вече са научих и системи да слагам, защото сестрите не смогват. Подготвям и кислород за тези, които се нуждаят, а иначе изпълнявам всичко, което върши един санитар. Работният ми ден започва рано сутринта с почистване и дезинфекция на стаите на медицинския пероснал и на общите помещения.

После слагам защитния костюм и влизам при болните. Първо почиствам подлогите - нямам проблем с това. Помагам на други да отидат до тоалетната и изхвърлям боклуците като ги пакетирам, защото се водят опасен отпадък, след което ги складирам. Сменям бельо, зареждам чисто и вече е станало обяд - започвам да раздавам храната. Изчаквам болните да хапнат и почиствам след тях, а после започвам с дезинфекция на стаите.

Тогава издавам команда всеки да стои на леглото, защото при дезинфекцията подът става мокър и някой може да се подхлъзне и падне, а само това ни трябва. Опитвам се и да повдигам духа на болните, говорим, шегуваме се. Чакат ме с нетърпение да отида при тях, даже вече ме разпознават по стъпките.

Посрещат ме с думите: "Хайде, Веско, къде беше?" Давам и нощни смени и най-много се страхувам да не загубим пациент. Виждам как болни в не много тежко състояние се влошават за минути, не могат да дишат.

Страхът в очите им в тези моменти е нещо ужасно! Но когато помогнеш и всичко приключи добре благодарността, която получаваме, е уникално чувство.

- Изкушавам се да ви прочета част от поста на вашата медицинска сестра Христина Стойчева на страницата й във фейсбук: "Знаете ли какво е усещането от човек със задух да получите благодарност? А да го видите как се подобрява? И как си тръгва без нужда от кислород? Ние знаем. А като ни видят по коридорите и искат да предадем поздрави и благодарности поименно на нас самите, а не ни познават като сме без предпазни облекла? И ни милват през маските и стискат ръцете ни през ръкавиците? И как плачат от признание?! И ние плачем с тях."

- Да, чувството наистина е неповторимо. Ето това е смисълът и на доброволчеството и на работата на медиците ни.

- А какво е положението с медикаментите, имате ли достатъчно. Разполагате ли с необходимите защитни облекла, средства?

- Аз не съм медик, но виждам, че лекарства има. Основното, от което се нуждаем и ще бъдем благодрани, ако някой помогне, са дезинфектанти и лични защитни средства. Най-вече качествени ръкавици, които да не се късат лесно и да са по-големи като размер. 

Призовавам, ако някои иска да помогне, но не може лично да купи предпазни средсва, нека дари средства в дарителската сметка. Тя е публикувана на сайта на болницата. Факт е, че в нея постъпват пари, но много бързо свършват, защото имаме сериозни разходи. Само за опасните отпадъци, а такива се водят всички отпадъци в отделението и са много, болницата плаща по 1,50 лв. на килограм. Ние го пакетираме, а на 2-3 дни идват и го вземат.

Но хубавото е, че си имаме дарители дори между пациентите от отделението. Сред тях е бай Киро - бивш пилот, който купи 4 хладилника и кани за топла вода, дари и пари. Аз също смятам да даря средства, с които да се купят пердета за стаите.

- Вие получавате ли някаква заплата като санитар на първа линия?

- Не, разбира се! Моето условие беше да работя безвъздмездно. Започнах на 9 ноември и ще остана до края на месеца. Не ми се тръгва, макар че се чувствам доста изтощтен, но имам много работа в кантората, която трябва да се свърши.

- Наказателен адвокат сте, популярен в гилдията и сред съгражданите си. Колко дела трябваше да отложите, за да с включите в битката с COVID?

- Като затворих кантората, пуснах молба в съда за отлагане на 15 дела. Даже помолих жена ми да занесе молбата, а аз влязох в отделението. Но съм наясно, че тези дела трябва да се приключат, а знаете, че през декември има доста почивни дни. Така че трябва да се заема - освен това имам и други случаи, по които рябота. Иначе бих останал още при пациентите в болницата.

- А усещате ли подкрепата на вашите приятели и познати?

- Подкрепят ме, както и семейството ми. За по-сигурно, след като реших да стана доброволец, закарах майка ми и дъщеря ми в семейната вила, която е в едно село.

Вкъщи останахме със съпругата ми. Приятелите ме подкрепят, а от няколко дни местен хотелиер осигурява топъл обяд - тристепенно меню, за екипа от отделението. Благодарни сме!

- В извънреден брифинг в понеделник (23 ноември) здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че предлага още по-строги мерки заради високия брой смъртни случаи и реалната опасност здравната ни система да не издържи на натиска. Очаква се налагане на частичен локдаун в държавата поне до Коледа. Одобрявате ли подобно решение?

- Естествено! Ясно беше, че така не може да се продължава повече. През последната седмица напливът на болни е огромен, към нас започнаха да пренасочват и болни от Бургас.

Хората се молят да постъпят в отделението. Нужни са кардинални мерки, защото се оказа, че сме недисциплинирани. Редовно виждам хора без маски, все още си ходят нагости, събират се. Като си говорим с болните в отделението винаги ги питам как са се заразили, къде.

В повечето случаи казват, че не знаят как са пипнали коронавируса, но се оказва, че доста от тях са били в компании преди да се разболеят.

- Споделихте, че не сте прекарал болестта. Не се ли страхувате?

- Разбира се, че се страхувам. Каквито и предпазни мерки да вземам, аз прекарвам с часове в отделението. И да ви кажа не е никак лесно толкова време да стоиш с тези предпазни костюми. Не можеш да отидеш нито до тоалетна, нито дори вода да пиеш. Още на петата минута плувваш в пот.

Но въпреки страха смятам, че ако мога да помогна с нещо, трябва да го направя. Освен това аз съм вярващ човек, убеден съм, че е Божа работа какво ще се случи. Но за сигурността по-скоро на тези, които се притесняват, че мога да заразя някого, на 23 ноември си направих PCR. Отрицателен е!

Искам все пак да кажа на онези, които толкова се плашат - хората в COVID отдленията не са прокажени!

- Г-н Анестиев, тези, които ви познават, знаят, че освен юрист и дългогодишен следовател, сте изкушен от театъра и киното. Но явно и от медицината, като се има предвид и това, че участвахте в сериала "Откраднат живот". После пък се снимахте в ролята на д-р Милър в лентата "360". Как се случи?

- Много обичам театъра и един ден мой познат, доайен в местния театър, ми предложи да се пробвам. Ставаше дума за постановката "Няма да платим, няма да платим" на Дарио Фо, която постави известният бургаски режисьор Румен Велев.

Отидох на кастинг и получих главната роля. Дотогава смятах, че съм подходящ най-много за ролята на някое храстче на сцената. След няколко месеца репетиции дойде премиерата. Имахме голям успех, после тръгнахме по конкурси и аз спечелих няколко награди за мъжка роля.

Един ден ми се обадиха по телефона - търсеха хора за ролята на следовател в "Откраднат живот". Отидох, получи се добре и ме взеха. Така набързо "разкрих" едно убийство във филма. По време на снимките се запознах с актьора Моньо Монев, който играе проф. Мазов. Той е от Бургас, оказа се, че имаме общи познати, опознахме се, пихме поморийски ракии.

- А как станахте д-р Милър в лентата "360", в която участва и Яна Маринова?

- Ами пак ми се обадиха от някаква компания, че в Поморие ще се снима нов български филм. Кандидатствах за ролята на д-р Милър, одобриха ме. Бяха много приятни моменти, изпълнени с незабравими емоции.

- Вие сте и почитател на пътешествията. Вярвате ли, че един ден пак ще можем да пътуваме свободно и без страх?

- Силно се надявам. Но сега е важно да сме дисциплинирани, да се обединим и заедно да преодолеем това изпитание.

ВИЗИТКА

Веселин Анестиев започва работа в системата на МВР през 1990 г. като постови полицай. През 1995 г. завършва право в БСУ и става следовател.

Работи на тази позиция 12 години към РПУ в Поморие, като разследва тежки пътни произшествия, престъпления срещу личността, престъпления, свързани с организираната престъпност.

От 2012 г. до пенсионирането си през 2014 г. е юрист в КАТ Поморие. От 2015 г. е член на Бургаската адвокатска колегия. Занимава се с наказателни дела.

Семеен, с една дъщеря.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>