Тихомир Безлов: Усещането за безпокойство у нас е травма от прехода

26.10.2020 19:04 Кирил Борисов
Тихомир Безлов

“Новите софиянци” се чувстват по-тревожни, а те са много

За българите доходът е по-важен от сигурността

- Г-н Безлов, в доклада на ЕК за качеството на живот в европейските градове е посочено, че столичани са в дъното на класацията по чувство за безопасност при разходка през нощта - 41% от запитаните са отговорили, че се страхуват. От 81 града по-ниско е чувството за сигурност само в Рим (40%) и в Атина (38%). Как може да се обясни това?

- Това е въпрос от изследванията на жертвите или виктимизационните проучвания, както са известни в криминологията. При този тип национални представителни проучвания обикновено се пита дали хората са ставали жертва на някакво престъпление през годината. Един от стандартните въпроси е примерно “Страхувате ли се да се разхождате нощем?”. Използва се за нагласите на хората към престъпността. Според мен това силно усещане на безпокойство от престъпността в София е резултат от травма на прехода от едно време с много ниска престъпност към тези години, в които почти всяко семейство има опит с криминални инциденти, помни

времето на силовите

групировки от 90-те

със стикерите на силовите застрахователи по прозорците на колите, после поръчковите убийства и т.н. София беше безспорно центърът на този криминален свят. Съответно има инерция сред хората в града. Те се чувстват несигурни в средата си. И нашите изследвания, които провеждаме от 2002 г., показват подобни данни. София е градът, при който се наблюдава най-голям страх от криминални престъпления. Понеже другият изследван град е Бургас, трябва да кажем, че има много градове в страната с по-ниски данни на безпокойство.

Същевременно си има и обективна причина полицейската статистика и изследванията на жертвите показва, че София е градът с много висока концентрация на престъпления, към които хората са чувствителни – например 56% от кражбите на коли в страната се извършват в София, почти половината от грабежите и взломните кражби по домовете - също.

- Другият изследван град в доклада на ЕК е Бургас. Там хората се чувстват много по-сигурни при разходка нощем.

- Това ме изненадва, донякъде, защото Бургаска област имат също много висок коефициент на извършени престъпления, а виктимизационните престъпления също показват подобни нива. Самото изследване дава някои интересни данни. Доверието между хората в София е много ниско - 36 % от столичани вярват на другите, докато в Бургас са 60%. Това показва

отчуждението на

хората един от друг

в столицата. Да, в София има повече престъпност, отколкото в Бургас, но не е 4 пъти повече, както е в усещането за несигурност.

Една от причините за разликата във възприятието на хората е, че София се превърна в огромен резервоар на хора, които идват, за да работят, за по-добър доход, по-добро образование, повече забавления и т.н. Едно от нещата, които правят впечатление при изследванията на престъпността, е, че тези хора, които не са живели достатъчно дълго в съответния град, се чувстват по-несигурни, смятат престъпността за значително по-голяма от останалите. А те като брой и процент са значителна част от населението на столицата.

В един среден

софийски квартал

има от 20 до 40%

хора, които

живеят под наем

При това тези хора периодично сменят квартирите си в София. Това не е характерно за градове като Бургас.

- Кое още ви изненада в доклада?

- Има доста изследвани градове в Западна и Източна Европа, където според изследването има повече престъпления. Въпреки това хората казват, че се чувстват по-сигурни, т.е. нагласата им е друга. Като цяло българите са с много ниско доверие към другия. Питали са ги за доверие в другите хора, не към институциите. Но това е свързано с цялостната среда. Тази ценностна нагласа за недоверие към другия води до много последици. За щастието например - България е свързана с много по-негативни възприятия от гражданите си, отколкото в много по-бедни страни, включително и такива във война.

- Колко важна е сигурността за качеството на живот в града в сравнение с други показатели като доходи, градски транспорт, инфраструктура, чист въздух?

- Прави впечатление, че фактор номер едно, който мотивира избора на град, е доходите. В София той очаквано е по-висок от Бургас. Да, хората оценяват Бургас като по-чист град, с по-малка престъпност, по-лесен за отглеждане на деца, но те предпочитат да сменят своите по-спокойни градове заради по-лесното намиране на работа и по-висок доход.

- Данните от доклада на ЕК са за 2019 г., когато нямаше пандемия от коронавирус. Как ще повлияе новата ситуация?

- Трудно е да се прецени от моментната ситуация какви ще са промените. В София вирусът е по-разпространен, щетите ще са повече. Един от големите фактори е плътността на населението. В момента имаме само усещане. Как стоят нещата със смъртността не е ясно, защото софийските болници приемат хора от цялата страна, колко са засегнати доходите в столицата спрямо страната, също не е ясно.

- Ще измести ли страхът от COVID-19 този от евентуално посегателство върху личността и имота на хората?

- Ясно е, че страхът от коронавируса е много по-голям от темата за сигурността в момента, в пъти по-голям. Не се знае кога ситуацията ще се нормализира.

- Работите по проект за противодействие на битовата престъпност чрез мониторинг и повишаване на гражданската осведоменост. Каква е целта?

- Това е опит за оценка на битовата престъпност в България през последните години. Фокусът е върху малките населени места и проблемът с това, че хората не съобщават за престъпления, на които са станали свидетели или са жертви, т.е. проблемът с доверието. Освен това продължава да има проблем, че не се регистрират всички престъпления.

Тихомир Безлов е старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>