Николай Божилов: Масоните ще помагат по-видимо на обществото, защото не са тайни

24.10.2020 17:17 Лили Първанова
Николай Божилов

Ние сме обединение от свободни хора, не търпим диктатори, казва великият майстор на Обединената Велика Ложа на България

-Г-н Божилов, заставате на върха на Обединената Велика Ложа на България като Велик майстор в труден за света период - коронавирус, задаващи се икономическа и политическа кризи.

-Понеже свързахте избора ми за Велик майстор с извънредната обстановка в света, предизвикана от COVID-19 - огромен проблем пред човечеството, един от трите Велики принципа на масонството е спомоществователството - благотворителност, освен към братята и към обществото.

Затова и като основен приоритет съм поставил здравето и безопасността не само на нашите братя, но и на всички хора, на които можем да помогнем. Братята и ложите от ОВЛБ, нашата фондация “Благотворителност и милосърдие” разгърнаха широка помощ на застрашени, които няма на кого да се опрат. Наши братя са доброволци в болници, събират средства за дарения или за медицинска апаратура и предпазни средства. Към средата на юни помощта, която ОВЛБ осигури, възлизаше на над 250 000 лв.

Една значителна част от дарителската дейност на братството е и занапред ще остава анонимна. Такова е и масонското разбиране за правене на добро.

Аз самият през март с брат-управител на лечебно заведение, подехме инициатива “Да бъдем съпричастни и човеколюбиви”, която получи подкрепа от редица ложи. Това са значителни лични дарения и дежурства на доброволци, работа с Агенцията за социално подпомагане за помощ за най-уязвимите. Хора и организации се познават най-добре по време на криза. За политическа криза не говоря, защото масонството не се занимава с политика.

-Кой или какво ви повлия да станете свободен зидар? В книгата на живата легенда в масонството Томас Джаксън “Масонски перспективи” пише, че всеки един от вас, “поотделно взет, може на свой ред да оказва трайно влияние в процеса на неговото формиране”.

-Моят баща, който също бе адвокат, вечна му памет, повлия за избора - начинът, по който ме възпитаваше, съвпадаше с масонските принципи: да съм свободен, да се стремя към духовно усъвършенстване и да помагам на хората.

- Какво бе първото ви обръщение като Велик майстор към братята ви?

- Препотвърдих основните си виждания и намерения да укрепваме българското масонство, което е авторитетна част от регулярното световно масонство. Обединената Велика ложа на България е получила признание от 128 велики ложи по света. Като най-старо и влиятелно мъжко братство в историята, масонството съхранява над 300 годишни традиции. То обаче се и променя, макар и бавно, в унисон с изискванията на общественото развитие.

- Каква е основната цел на масонството?

- Самоусъвършенстване на неговите членове. Масонството не се занимава с политика, но винаги е имало и има значително положително влияние върху израстването на обществото.

-Кое ще е по-различното в ложата след вашето избиране?

-Досега Великата ложа и българското масонство бяха затворени изцяло за обществото и като принципи, цели и идеи, като съпричастност, помощ и подкрепа. Това ще се промени!

Като член на ложа в Букурещ и почетен член на италианска и други ложи в Европа наблюдавам, че в чужбина масоните имат изключително активна роля - помагат за решаване на редица социални, здравни, образователни, културни въпроси. Ще останем затворени само като членски състав, като ритуали и храмове, но нашите принципи и идеи ще са публични, както навсякъде по света.

От този мандат ще бъдем близо до решаването на обществените въпроси. Това е новото предизвикателство, свързано не само с мен, а с нагласата на братята, които ми гласуваха доверие с избора си. Ние трябва да бъдем по-активни в обществен план.

Масоните никога не са били част от управлението на световния ред, както се твърди в обществото и не само в България.

Но масоните винаги са подкрепяли държавата и държавните институции. Във всяка една страна в света, включително и у нас, първият тост, който се вдига, е задължително за държавата и за нейния държавен глава без значение името му.

Нямаме право на политическа активност, забранено ни е по вътрешен закон занимаването с партии, следва да подкрепяме обществото и държавата чрез нейните институции.

Първото ни събитие, което ще бъде обществено, ще е коледният бал на Великата ложа на 16 декември, ако COVID кризата позволи, разбира се. В него ще участват видни учени, общественици, интелектуалци, музиканти, политици, икономисти.

-Ако правилно ви разбирам - започвате диалог с обществото?

-Да. Начинът, по който са се пращали послания от Великия майстор и ложата от позиция на пиедестала на Великата ложа, основавайки се само на нейната загадъчност и мистичност, е чудесен, но недостатъчен.

-Да, приема се, че масонството е тайна организация.

-Една тайна организация винаги се бори срещу държавния ред, но ние сме регистрирани по българското законодателство със Закона за юридическите лица с нестопанска цел и основният принцип е, че само хора, които съблюдават и спазват закона, могат да са наши членове.

-А как оценявате развитието на свободното зидарство у нас след обединението на двете ложи на 20 юни 2015 г.?

- Първото обединение в съвременното българско масонство е през април 2001 г., когато се обединяват Великата Ложа на България и Великата Ложа на Старите свободни и приети зидари в България. Поредната стъпка в единението е през юни 2015 г.

Тогава към единствено признатата за регулярна в България ОВЛБ по тяхно желание бяха приети 44 ложи. Националният ни девиз е “Обединението прави силата”. Така е и в масонството. ОВЛБ стана значително по-авторитетна и силна, елитът на нацията бе по-добре представен в масонството и обратно, масонството в него.

-Един от най-известните изследователи на съвременното масонство проф. Маргарет Джейкъб пише в българското издание на “Просвещение на живо”: “България е понесла повече, отколкото ѝ се полага, диктатори и абсолютисти”. Какво е понесло масонството ни?

-Какво точно е искала да каже проф. Джейкъб за българските управници и за кой период се отнасят нейните думи, не зная. Масонството по принцип не създава и не толерира управници диктатори. То отрича идеологии и форми на революционно насилие. Ние сме общество на свободни хора.

Масонството е официално забранено в България през 1940 г. при влизане в сила на Закона за защита на нацията, а след 9 септември 1944 г. и окончателно заличено.

Колкото до отварянето му към обществото, масонството никога не е било закрита или още по-малкото тайна организация. Един от основателите на Третото българско масонство (1914 - 1940 г.) Димитър Ведър, син на основателя на масонството у нас Иван Ведър, в книгата си “Свободното зидарство”, София, 1938 г., пише, че масоните са “най-отбраната общност в българското общество”. -Малко или много са годините присъствие в световната братска верига?

-Съвременното българско масонство е на младенческа възраст 28 години - от декември 1992 г. Ако говорим за масонството ни в исторически план, със създаването на първата ложа “Балканска звезда” през 1880 г. в Русе, българското масонство може да претендира за 140-годишна история.

Отнесено към 300-годишнината на ложата - майка на световното масонство, Обединената Велика Ложа на Англия, възрастта ни още е крехка. Постижение несъмнено са обединението на двете велики ложи през 2001 г. и единението през 2015 г. За обединението на ложите в Англия са били нужни цели 66 години, а с този проблем българското масонство се справя само за 4 през 2001 г.

-Каква е опасността да “побългарим” масонството?

-Ще дам малко по-различен смисъл в понятието “побългарим”, като ви върна към Възраждането. Най-изтъкнатият социолог и познавач на българската душевност Иван Хаджийски пише:“Тъкмо думите “българин”, “българска работа”, “българско производство” изразяваха тогава националния подем, гордост и чест.” Защо и днес да не е така? От всички нас зависи това да стане.

-Една от висшите цели на свободното зидарство е да прави още по-добри достойните мъже, които да допринасят за добруването на обществата. Това не е ли утопия?

-Не, не е утопия. Достатъчно е да погледнем дългия списък с велики личности в световната и в българската история. Музиканти: Бах, Вагнер, Моцарт и др. Философи мислители: Гьоте, Волтер, Хегел. Политически деятели:- повечето от бащите - основатели на САЩ. В България списъкът също не е малък: Захари Стоянов, Алеко Константинов, Симеон Радев, Михалаки Георгиев, Васил Стоилов, Иван Лазаров, Панайот Пипков, Атанас Буров и много други.

Едни от най-изтъкнатите български учени и университетски преподаватели също са били масони. Първият ректор на Софийския университет и негов съосновател проф. Александър Теодоров-Балан е Велик майстор на Великата Ложа на България. Когато целите да откроите облика и значимостта на дадено общество и организация, най-красноречиво доказателство са нейните членове.

-Как си представяте проект за масонски мемориал у нас по подобие на този в Пенсилвания “Приятел към приятел” - двама свободни зидари - капитан от войските на Севера помага на генерал от Юга след битка?

-В края на миналата година ОВЛБ издигна паметник на масона Симеон Радев - виден български писател, публицист и дипломат. В началото на тази в Горна Оряховица открихме паметник на финансиста, политика и масон Атанас Буров. Паметник на основателя на българското масонство Иван Ведър има в Русе и Разград. По инициатива и с дарения на братята и в други градове са поставени паметници на видни българи, свързани с масонството. Построяването на централен дом на ОВЛБ от години стои на вниманието ни и ще бъде изграден.

-В музея на Великата Ложа на Англия е изложена масонската престилка на Уинстън Чърчил, на която със златни букви са изписани името му и номерът на ложата, в която е бил. Какво би се съхранявало в един наш подобен музей?

-Разполагаме с грамоти и документи още от първата ложа “Балканска звезда” през 1880 г. В състава на ОВЛБ имаме и специална изследователска ложа QuatuorCoronati, която проучва историята на българското масонство.

-През 2018 г. светът стана свидетел на почти безпрецедентна медийна атака срещу Великата Ложа на Англия. Британските ви братя отвърнаха с изключителна кампания и в социалните мрежи чрез хаштага #EnoughIsEnough - (достатъчно). Вие също ги подкрепихте в туитър. Защо дори в общества като английското е толкова лесно да избуят антимасонски настроения?

-Като общество с голямо влияние особено след като привлича в редовете си все по-често светски управници, а в Англия по традиция се ръководи от член на кралското семейство, масонството продължава да привлича любопитството на широките маси.

За съжаление, немалка част от хората са така устроени, че напълно безкритично и особено охотно поглъщат всевъзможни сензационни небивалици. По-научно обяснение може да се намери и в наскоро излязлата книга от френски автори “Психология на глупостта”.

-Има много произведения, посветени на свободното зидарство. Кои от тях поставяте в графа “Любими”?

-Гениалният Волфганг Амадеус Моцарт е създал единствената масонска опера - “Вълшебната флейта”. С масонството се свързват творби на един изтъкнат представител на Просвещението - Готхолд Ефраим Лесинг (1729-1781). В творбата си “Ернст и Фалк - Разговори за Свободни зидари”, 1778 г., той пише: “Масонството не е нищо произволно, нищо излишно, а нещо необходимо, което е заложено в същността на човека и гражданското общество.” Под формата на диалози, Лесинг формулира философията и смисъла на масонството.

CV

На своето годишно общо събрание Обединената Велика Ложа на България избра за Велик майстор адвоката и доктор по право Николай Божилов. В периода 1996 -1998 г. той е бил старши юрисконсулт в териториалната данъчна дирекция - София. Член е на екип към Министерството на финансите за изготвяне на промени в Закона за събиране на държавните вземания. От 1998 г. до 2000 г. е главен юрисконсулт на голяма банка, а през 2000 г. основава адвокатско дружество с предмет на дейност данъчно право, вещно право, облигационно право и др. В периода 2014 г. - 2015 г. е съветник на министъра на отбраната. Бил е асистент на великия майстор на Обединената Велика Ложа на България в периода 2018-2020 г.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>