Емилия Масларова: Вместо по 50 лв. на всеки, пенсиите трябва да се преизчислят

16.10.2020 10:41
Емилия Масларова

Не е справедливо 120 хил. души с доходи над 3000 лв. да не плащат пълните осигуровки, казва Емилия Масларова

Емилия Масларова е първият министър на труда и социалната политика. Тя заема поста веднага след създаването на министерството в правителството на Димитър Попов. Масларова е и най-дългогодишният социален министър, като заема поста два пъти. Тя бе начело на министерството и при правителството на Сергей Станишев в периода 2005-2009 г.

1. Ниски осигуровки върху ниски доходи означава ниски пенсии

Създадохме социалното министерство през 1990 г. от Комитета по труда и Министерството на здравеопазването и социалните грижи. Сегашната министърка г-жа Деница Сачева тогава бе една от много младите сътруднички в министерството, която още 1990-1991 г. започна работа, като помагаше на заместник-министър Евгения Спасова. Още тогава с част от колегите, които са тук, обсъждахме каква да бъде пенсионната реформа, която стартира от 2000 г. От разходопокривна минахме към капиталова система, която е двустълбова. Категорично искам да заявя, че подкрепям да има солидарен стълб и капиталов стълб. Тристълбовата концепция бе на Европейската банка за възстановяване и развитие и тогава доста страни - Латвия, Литва, Естония, Полша, Унгария, Румъния, минахме на тази система. Всички ние, които сме работили в този период, сме се старали да гледаме доста напред, но гледайки напред, не знам доколко сме успели да преценим и подводните камъни, които има в тази система. Вярно е, че в момента, по мое дълбоко убеждение, имаме проблеми, които сме обсъждали още между 1997 и 2000 г. Един от тях е проблемът с демографската характеристика - какво ще се случи, каква ще е структурата на населението, как ще изглежда пазарът на труда и дали ще се появи структурна безработица. Не успяхме да предвидим нещата, които се задават в един по-дългосрочен план - демографската характеристика, и има неща във втория стълб, които ще създадат проблеми.

Откакто всички ние работим, се сблъскваме с един много сериозен проблем - всички проблеми в икономическото състояние в страната се опитваме да решаваме чрез пенсионната система, за съжаление. Лоша структура на заетостта, ниски доходи, което значи ниски осигуровки и недоосигуряване в системата, което веднага рефлектира върху всички.

2. Преизчисляване вдига пенсиите

Това, което направихме при втория ми престой в министерството, бе да въведем швейцарското правило - увеличение всяка година съобразно ръста на осигурителния доход и инфлацията. Другото, което направихме и сега от дистанцията на времето вече се отчита като нещо добро, но тогава имахме доста проблеми и критики, беше преизчисляването на старите пенсии от 1 октомври 2008 г. Вече 12 години тази стъпка не е правена, а е много важна. Ако трябва да бъда откровена, мисля, че, много по-добре би било, ако не даваме на всички по равно, а преизчислим всички стари пенсии, което ще е много по-справедливо. Пенсионната система се гради на три неща - устойчивост, сигурност и адекватност.

3. Богатите плащат много по-малко от нормалните хора - ето повече пари за възрастните

Искам да уточня, че не съм в конфликт на интереси относно частните пенсионни фондове и Националния осигурителен институт. Ако искаме тази система да функционира добре, то тя трябва да е справедлива и в нея да има доверие. В момента администрирането създава недоверие в системата, категорично. Аз не смея да се обърна към моите студенти и да им кажа какво да правят оттук насетне, съвсем откровено. Не може пенсионната система да се превръща в социално подпомагане. Социалното подпомагане се извършва на базата на критерии, а увеличавайки по този начин минималната пенсия (предложението на правителството е тя да се вдигне от 250 на 300 лв. в началото на годината - б.р.), нямаме никакви критерии, а даваме на всички. При социалните помощи се гледа доход, семейно положение, здравен статус и т.н. А тук нарушаваме доверието, категорично.

След като сме в период на криза, след като осигурителната система освен справедлива е и солидарна, защо се допуска и несправедливост и да не е солидарна? Ще дадем на всички хора по 40 лв. детски добавки, което е справедливо. Но в същото време на тези, които имат доходи над 3000 лв., няма да им взимаме осигуровки. (3000 лв. е максималният осигурителен доход и за заплати над тази сума вноски се плащат само върху 3000 лв., а горницата е свободна - б.р.) Те плащат и ще плащат по-малко, отколкото средностатистическия българин. А хората, които не плащат пълните си осигуровки, са над 120 хил. души. Това са тези със заплати дори над 6000 лв. Ето нещо, което е несправедливо.

Допълнително за финансиране на пенсионната система бе създаден “Сребърният фонд”. В него вече трябваше да има 40 млрд. лв., но май са само 3 млрд. Какво се случва със “Сребърния фонд” в тази ситуация? Имаме проблем, какво го правим - държим ли го, свършил ли е, защото се прокрадна навремето, че заедно със здравноосигурителните вноски при г-н Симеон Дянков някъде са отишли тези пари.

Не може да нарушаваме основни принципи на системата, системата е моят личен осигурителен принос, моята лична осигурителна вноска, моят стаж. Всичко друго трябва да се изчисти от пенсионната система, ако искаме да бъдем справедливи.

4. Всеки да може до последно да реши дали да взема 2 пенсии, или само една от НОИ

Когато говорим за втория стълб, нека да не забряваме, че едно е да си се осигурявал в него 40 години, а друго - 20 години. Нека не забравяме, че в първия стълб има индексиране на пенсиите всяка година по швейцарското правило, а във втория стълб зависим от фондовете и има други критерии, които са важни. Подкрепям становището всеки малко преди пенсионирането да има шанс да си каже и нека бъдем откровени към хората какво се случва.

Достойни пенсии - защо “не”, как “да”

9 социални министри - сегашната Деница Сачева и осем нейни предшественици на поста, се събраха на първата по рода си дискусия на “Клуб “24 часа” Визионери”.

Деветимата обсъждаха как се стигна до сегашното състояние на пенсионната система, която дава едва наполовина от заслужените доходи на възрастните хора. Има ли варианти за изход от тази ситуация и бърз ръст на пенсиите, така че доходите наистина да осигуряват достоен живот? Възможно ли е бързо и безболезнено решение за изплащането на вторите пенсии?- бяха също теми на социалните министри.

Първата част от разговора на деветимата бе публикувана от “24 часа” в броя от 15 октомври. Основната тема в него бе справедлива ли е предлаганата от правителството схема за увеличение на пенсиите, при която тези на по-бедните ще растат повече отколкото на пенсионерите с по-високи доходи.

Всеки от деветимата социални министри представи и своя концепция за проблемите и техните решения в изказванията си. От днес публикуваме пълните думи на всеки от тях. Като поредността ще е спрямо последователността на мандатите им в последните 30 години, откакто е създадено социалното министерство. Започваме с Емилия Масларова.

 

Над 1000 въпроса бяха зададени към министрите от читатели на 24 часа. На част от тях те отговарят пряко, а за всеки конкретен казус “24 часа” ще потърси отговорите от социалното министерство и НОИ и ще публикува решението на проблемите.

Очаквайте в следващи дни вижданията на Минчо Коралски, Иван Нейков, Лидия Шулева, Хасан Адемов, Ивайло Калфин, Зорница Русинова, Бисер Петков и настоящата министърка Деница Сачева.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>