Кметът Боран Хаджиев: Правим възможното до зимата да е готов обходният път към лифта на Чепеларе

16.10.2020 05:50 Валентин Хаджиев

За инфраструктурата в Пампорово работим съвместно със Смолян, тъй като курортът попада и в двете общини

Преди година дълговете на Чепеларе бяха 4 989 745 млн. Взехме безлихвен кредит от 2,5 млн., предстои ни друг - за 3 млн. лева
и ще изчистим всички, казва кметът на града

Съжалявам, че не проведохме “Харлей Дейвидсън шоу” през юли - беше замислено мащабно и зрелищно, щеше да е нещо ново

- Г-н Хаджиев, как се справяте в тежката икономическа ситуация заради коронавируса? Кризата удари туризма - един от най-важните отрасли за община Чепеларе?

- В първите месеци бе трудно. Данните за юли и август са окуражителни. Реализираните нощувки през юли са били 13 311, а през август - 34 915, почти колкото през същия месец на 2019 г. През септември също имаше много туристи. Хората обичат нашата планина.

Имаше спортни събития на Мечи чал и Пампорово, имаме хубави туристически пътеки, културни и исторически обекти. Туристите търсеха и пуснатия наскоро алпийски тролей, базата за конна езда в Хвойна, обновените и картирани от доброволци маршрути край село Проглед.

Най-търсени бяха
малките хотели
и къщи за гости,
но и големите хотели се напълниха в пиковите уикенди.

На територията на общината са и голяма част от курорта Пампорово и Чудните мостове, където инфраструктурните проблеми са големи. Природният феномен Чудните мостове посреща стотици туристи, но пътят е разбит.

Тъй като не води до населено място, ремонтът му не подлежи на финансиране по програма - поне от действащите към момента. За общината такава сума е непосилна - това е един годишен общински бюджет.

Хората с право негодуват от отчайващото състояние на пътя, той е опасен. Поставих въпроса пред някои министерства и скоро очаквам добри новини.

За инфраструктурата в Пампорово работим съвместно с община Смолян, тъй като курортът попада и в двете общини. Мотивирали сме искане да бъдат вложени 2 млн. лв. в смолянската част и 6 млн. в зоната на община Чепеларе.

Не става въпрос само за асфалтиране и подмяна на тротоарни плочки, а за цялостна промяна в инфраструктурата. Проектирали сме на няколко места да се направят многоетажни паркинги - 4-етажен зад “Мургавец” и “Перелик” върху общински терен за 300 автомобила. Такива паркинги са предвидени до хотел “Замъка”, около ски плац “Студенец”, до вертолетната площадка и “Малина”.

- Паркирането е един от сериозните проблеми през сезона.

- Така е. Туристът, като пристигне и не открие място да паркира, вече сме му развалили настроението.
Туризмът е не само
да седнеш на масата,
а да имаш удобство,
добър достъп до ски съоръженията.

В Чепеларе също работим за по-добър достъп до лифта. До зимата вероятно ще сме готови да направим еднопосочен обходен път към лифта, който ще облекчи трафика и ще улесни паркирането. Подобни проекти винаги водят и до по-високо качество на цялостната туристическа услуга.

Терените, през които ще мине, са с ясна собственост и няма да има отчуждаване. Съвместно с “Пампорово” АД работим усилено и да заснежим туристическата част на чепеларската писта.

- Вие сте първият кмет, който заведе дело в съда срещу предшественика си за причинени вреди. Какви са вашите мотиви и какво очаквате?

- Делото наистина е прецедент. Съдът вече му даде ход. Предприел съм тази мярка, защото човек трябва да носи отговорност за това, което прави. За това, че сметопочистващата фирма съди общината, и за това, че 3 години и половина бившият кмет Славка Чакърова не им е плащала. Допълнително сме заплатили 325 хил. лв.

Не е нормално фирмата да е работила и извършвала услугите, а да не се плаща. В общината през това време са постъпвали достатъчно средства. С нейното бездействие щетите са 205 хил. лв. лихви и такси за съдебни изпълнители, 105 хил. лв. са адвокатските хонорари.

Тези пари са на гърба на чепеларци. Затова сме принудени да вземем кредит. При запори общината не може да извършва важни дейности - като разплащане за детските градини например.

- Паднаха ли вече запорите? Какво е финансовото състояние на общината?

- От встъпването ми в длъжност до юни имаше 9 изпълнителни дела за 2 164 068 лева. Само за лихви, такси и адвокатски хонорари са отишли 529 хил. лв. Това са излишни разходи, които е можело да се избегнат.

Редуцирали сме ангажиментите към фирми, след като не може да се разплатим. Преди са поети ангажименти за 14 377 389 лв. Сега средствата се харчат за най-важните неща.
Въведена е строга
финансова дисциплина
Оптимизирахме състава, редуцирахме екипи, ползваме качествения потенциал на местните хора.

Позитивното е, че влизаме в ритъм и до следващата година общината ще започне да функционира нормално. Преди година дълговете бяха 4 989 745 млн. лв. Взехме безлихвен кредит от 2,5 млн. Предстои да вземем още един от 3 млн. лв. и ще изчистим всички дългове.

С проектно финансиране и с част от кредита вече започна ремонт на ул. “24 май”, предстои ремонт и на ул. “Младост” и “Персенк”. Говорим не само за преасфалтиране - по трите улици ще бъдат изградени и подпорни стени, общо 9 на брой, без което няма как да имаме трайна и качествена настилка.

Сумата за асфалтиране - 976 128,25 лв. без ДДС, е осигурена с договор за безвъзмездна финансова помощ. Останалата част, нужна за изграждането на подпорните стени, ще осигурим чрез кредита от 3 млн., за който стана дума. Извън това обновяваме детската площадка в Сивковската махала по проект на стойност 9558 лв. - детски кът за щастливи деца, а в база “Здравец” на детската градина правим ремонт със собствени сили - извършват го общински служители. Стараем се да оптимизираме всички разходи и да не харчим нищо излишно.

- Жителите на Чепеларе искат от десетилетия обходен път. Сега трафикът е през центъра, оплакват се от шум и че къщите им се рушат от вибрациите. Вие наемате ли се до края на мандата обходният път да бъде факт?

- Той наистина е много необходим, още повече че скоро през града ще минава много по-голям трафик в посока към Гърция, след като се отвори пунктът през Рудозем. Сега
има места, където
два тира трудно
се разминават
Към момента през почивните дни минават по около 6000 коли, тогава ще са повече.

Имаме вече уверението на държавата, че ще започне строежът му. Още над 450 хил. лв. трябват за отчуждаване на земите, през които ще мине. Правим постъпки да получим сумата от държавата, тъй като местните приходи заради пандемията не са достатъчни.

Постъпленията до юни са ни с 385 705 лв. по-малко спрямо м.г. Надявам се, че държавата ще вземе мерки да се изведе трафикът извън града и в рамките на мандата да е факт.

- Миналата седмица в Чепеларе се състояха национални хайдушки празници “Капитан Петко войвода” - първото събитие от културния календар, което се проведе по нормален начин. Несъмнено културните и спортните събития привличат туристи. Какво предстои?

- Наистина това беше първото празнично събитие от март насам, което се проведе нормално. Заради пандемията всички останали бяха или отменени, или провеждани кризисно - например 24 май, който е и празник на Чепеларе, протече само на видеостена и в интернет.

Община Чепеларе стриктно спазва забраните и разпоредбите, но когато имаме възможност, ще настояваме празненствата да се провеждат - особено стойностните, при спазване на мерките.

В това несигурно време трудно се поемат ангажименти. Събитията от спортния календар зависят донякъде от федерациите и конкретния момент от развитието на кризата.
Хайдушките празници
протекоха при
перфектна организация
За първи път правихме чевермета на площада. Те бяха дарения, участието на оркестър “Чепеларе” също беше безвъзмездно.

Цялата музикална програма беше изнесена предимно от местни самодейци.

Съжалявам, че не можахме да проведем “Харлей Дейвидсън шоу” през юли. Беше замислено мащабно, зрелищно, щеше да е нещо ново за общината, но точно в деня преди обявената дата влезе в сила министерска забрана за провеждане на масови мероприятия.

Над 100-те мотористи все пак дойдоха в Пампорово, макар и просто като туристи. Дори направиха дарение от 1600 лева за ремонт на църквата в Чепеларе.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>