Георги Пирински: В БСП има дълбок принципен разлом, но не на лична, а на идейна основа

15.10.2020 07:00 Лиляна Клисурова

Защо е нужен социализъм? Прочетете енцикликата на папа Франциск “Всички сме братя”

В годините на прехода настъпи дълбоко отчуждение между хората и раздробяване на обществото. Този процес е зареден с много опасности

ГЕРБ взе преамбюла на конституцията, но го постави в скоби - преди общочовешките ценности постави националните и европейските

От 80-те хиляди с право на глас за победилата лидерка гласуваха половината - не е ярко свидетелство за консолидация

Има много млади хора, които търсят лявото, но не в БСП -
трябва да се разбере защо те не виждат партията като естествен носител на техните очаквания

Важно е как при конструирането на органите на Националния съвет онези, които са изключени от пленума, ще имат възможността в рамките на БСП равнопоставено да изразяват своите възгледи

- Г-н Пирински, какъв е вашият прочит за това, което се случва в БСП?

- Има дълбоко разминаване между две противоречащи си разбирания за политиката, която БСП трябва да води. Първото е за т.нар. консервативно ляво - за консервативен социализъм, както тълкуващите линията на БСП го характеризират. Другото е за ясна линия за демократичен социализъм. На повърхността това излиза като личностна битка кой да бъде в Националния съвет, а не на идейна основа. Но всъщност наблюдаваме дълбок принципен разлом в партията.

- На какво се дължи този разлом - по-дясна ли става БСП?

- Консервативното винаги е дясно. Социалистическото винаги е ляво. Но на какво се дължи тази ориентация? Трябва повече да се вгледаме какво става наоколо - в годините на прехода настъпи дълбоко отчуждение между хората и раздробяване на обществото. Този процес е зареден с много опасности. Причините за отчуждението се дължат на т. нар. либерално разбиране за развитието, подчинено на 3 фактора - пари, пазар, приватизация, което води до краен индивидуализъм. Тази тенденция поражда проявите на отчуждение, на противопоставяне, на вражда, на омраза.

И човек започва да търси решение на тази ситуация. Има едно опасно лъжовно и едно реално необходимо. Първото е затваряне в национализъм, стигащо до шовинизъм - нашата група, нашата раса, нашата нация като средата, в която се чувстваме част от общност. Да, но ние знаем докъде води тази тенденция - историята е много показателна с трагичния пример от фашизма.

Другата тенденция е търсенето на солидарното начало, на приобщаващото към ценности и политики, които съединяват хората, без да ги противопоставят. Появи се статия във “Файненшъл таймс” със заглавие “Самотата”. Тя започва с експеримент с мишки - затворили една мишка в клетка за месец, а след това пуснали при нея още една. Първата я гледала няколко минути, след това се нахвърлила върху ѝ да я гризе. Примерът беше даден като изява на натрупаната агресия от тази самота.

- Как пренасяте този пример върху БСП?

- Тук не говорим дори само за БСП, това е тенденция, която виждаме по много линии. Говори се за патриотично, консервативно, национално, националистическо. И в такава среда ръководството на БСП заявява, че ние сме за традиционното, националното, за онова, което познаваме и към което изпитваме носталгия. А в партия, в която членовете са силно ощетени в прехода и голямото мнозинство са притиснати от живота, такава позиция естествено буди подкрепа, симпатия и съпричастност. Но заявката на конгреса беше, че БСП трябва да отговори на историческата си роля и задача да предложи нужната алтернатива за страната. Тя не може да бъде консервативно лява, а е крайно време БСП да заяви, че перспективата за страна като България е социализъм. Като това не е социализмът на ХХ век, не е държавният социализъм. А онзи социализъм, който все по-ясно се прокрадва и се очертава като не просто желана, а спасителна алтернатива за света - от САЩ, през Великобритания...

- Но самата дума социализъм носи много негативи в контекста на нашата история. Как очаквате БСП да е атрактивна за хората с това понятие, има ли то бъдеще в политиката?

- Да. Много млади хора не са натоварени с тази тежест и представата за онзи социализъм. А те следят обсъжданията в Европа и света и усещат, че думата социализъм означава фактически онова, което те желаят да видят като развитие.

- Как ще я преведете?

- Да вземем например протестите от последните месеци - протестиращите имат затруднения да формулират какво всъщност искат. Не осъзнават докрай онова, което ги мотивира. А то е стремежът за общност, да се почувстват заедно с други хора, които мислят като тях. И протестират фактически срещу тази отчужденост, срещу това раздробяване, водещо до тези разрушителни процеси в живота на всеки човек и на обществото. Какъв е пътят, който би трябвало да прониква като съзнание? Вместо индивидуализация - социализация.

Като ме питате как ще обясня какво е социализъм - това не е някакъв блок, конструкция, която е закована. Това е дълъг процес на социализиране, на ресоциализация, на възстановяване на общуването между хората. Където започваме да разбираме, че не можем да живеем в социалните мрежи с изключително въображение на охулването, оплюването и нагнетяването на омраза. Трябва да осъзнаем, че тази дигитална цивилизация, вградена в социалните мрежи, води до много тежки, фатални последици за самия човек. Тя пристрастява към този вид живеене.

- Младите днес живеят в социалните мрежи...

- За това говорим. Но в социалните мрежи те си избират една общност от съмишленици и започват да се надъхват. И изпитват омраза към другояче общуващите. Така че социализацията не е процес на изграждане на социализЪма, а възстановяване на една хуманистична, просветителска тенденция на живот.

Има един забележителен документ от последните седмици - енцикликата на папа Франциск, третото обръщение, което той прави за своя мандат, озаглавено “Всички сме братя”. В него той ясно и категорично характеризира точно този разпад на хуманното начало. И посочва, че това води до изпразване от съдържание и блокира понятия като демокрация, свобода, справедливост, единство. И ги превръща в средство и оръдие за доминация на транснационални и икономически интереси, които чрез изопачаването на съдържанието на тези понятия осъществяват господство и доминация в свой интерес. Бих препоръчал на всеки, който иска да се убеди защо е нужен социализъм, да се запознае с енцикликата.

- Нека преведем всичко това с въпроса: какво трябва да направи БСП оттук нататък?

- В политическата резолюция на конгреса бе записано, че делегатите сме уверени, че с отговорна дискусия по различията, съществуващи в партията - вътрешни и привнесени отвън, ще успеем да ги преодолеем и да отговорим на историческата задача на БСП да предложи добрия път за развитието на страната. Какво означава това? Да се престане с охулването и дамгосването на една или друга гледна точка. Включително привлече внимание определението, че “троцкистите” са изхвърлени от Националния съвет - това е недомислица, изпразнена от съдържание, но нагнетяваща “правилното” отношение към “злите троцкисти”.

- За новия Национален съвет на конгреса предупредихте Нинова, че каквото посее, такова ще пожъне. Какво пося тя?

- Сеитбата беше програмирана отдавна с култивирането на посевния материал. Семената бяха грижливо отглеждани в две категории - белите да избуят и поникнат, а черните въобще да не поникнат. Този подход роди и този резултат, тази жътва. Главният проблем е, че от този резултат очакването за откровена другарска дискусия остава празно пожелание. Сега предстои да се види каква насока ще вземат този НС и ИБ за развитието на процесите в БСП. Съзнавайки, че онова, с което трябва непременно да се съобразяват, е как БСП участва в обществения живот. Как тя успява да повлияе първо върху възгледите и настроенията на хората и оттам върху политическите процеси, свързани с избори. Много е важно също да се види как при конструирането на органите на Националния съвет онези, които са изключени от пленума, ще имат възможността в рамките на БСП равнопоставено да изразяват своите възгледи. Конгресът реши да започне дискусия за нова програма на БСП. Няма по-отговорен процес в една партия от това, такъв процес дава възможност за единение в нея.

- За какво единение говорим, след като част от другарите ви около Красимир Янков напуснаха не само групата, но и партията. Ще продължи ли този процес на разпад?

- Бих казал друго - в БСП съществува разделение. То не е между няколко фигури.

- Но според лидерката партията по места е единна, а елитът се цепи.

- Да, обаче от 80-те хиляди с право на глас за победилата лидерка гласуваха половината. Това не е ярко свидетелство за консолидация. И не бива да се подминава. Защото 1/3 от членовете на партията не гласуваха. За какво говорим?

Така че на въпроса ви за разпада - предстои да видим. Включително какво развитие ще получи сп. “Ново време”, което през последните години се разви като среда, в която има възможност за различни гледни точки. Но през тази година за него не бяха осигурени средства. Така че от това какво ще бъде отношението и към списанието, за мен ще бъде индикация има ли готовност за създаване и развитие на среда на различни мнения, или ще бъде предпочетено друго развитие.

В броевете на списанието има редица тези, които не се ползват с особена подкрепа в доминиращата линия на ръководството. Това са съждения, свързани с целия преход и неговото начало. Че БСП е равноотговорна за проваления преход, както и другите политически сили. Че фактически е нужно да се скъса с 30-годишната дейност на БСП и да се даде едно ново начало. Което за мен е много погрешно разбиране, защото именно в първите години на прехода БСП се показа като политическата сила, която може да работи за националното съгласие и да постига полезни компромиси, които да доведат и до приемането на конституцията. Конституция, която залага достатъчно основи - не само като принципи и дух, а и като норми за социализиране, за общество, в което отделният човек се чувства достатъчно защитен и достойнството му е гарантирано, но не в противовес на общия интерес на обществото, а в съчетание и хармония.

- Като заговорихме за конституцията - какво е вашето мнение за проекта на ГЕРБ?

- Бих ви посочил преамбюла в проекта на ГЕРБ. След като в първия вариант бе изхвърлен въобще, стана ясно, че преамбюлът не е някакво уводче, а мелодията, която се задава. Какво направи ГЕРБ - взе преамбюла на конституцията, но го постави в скоби. Преди общочовешките ценности ГЕРБ постави националните и европейските. И накрая повтаря постановката за демократична, правова и социална държава, но добавя: “която потвърждава националните ценности и традиции”! Къде е разликата с консервативното ляво?

- Смятате, че БСП все повече заприличва на ГЕРБ, така ли?

- Дали това е моя импресия, възникнала в момента, или е впечатление, което се споделя широко?

- БСП през годините беше единствената партия, в която имаше дискусия. И въпреки всички скандали по заседанията ви, след тях обикновено излизахте по-сплотени. Защо се промени това? Какви са очакванията ви от този Национален съвет - след като в него няма критици, ще сложи ли Нинова розовите очила?

- В миналото БСП се основаваше на принципа за демократичното единодействие - без да се очаква да има една гледна точка, една спусната линия. А да се изработва общо разбиране за посоката и за това всеки до каква степен може да допринася за движението в тази посока. Процесът на дискутиране и остри спорове в крайна сметка водеше до това, че БСП продължаваше по една съвместно изработена линия.

Отговора на втората част на въпроса ви оставям на вашите читатели.

- Каква е прогнозата ви за бъдещето на БСП?

- С този компромис с либералното начало през изминалите години БСП до голяма степен загуби автентичността си на реална социална и социалистическа алтернатива. Но това не е само грях на БСП, цялата европейска левица замени социалния възглед с политиката на идентичности. И разбира се, че е нужна нова енергия, ново начало за ангажиране на БСП с проблемите. Но, стъпвайки на национално, традиционна, консервативната почва - в крайна сметка дали БСП ще бъде достатъчно разпознаваема?

Има много млади хора, които търсят лявото не в БСП, а по-скоро контра на БСП. Има лявоцентристки настроения, които също виждат разрушителното неолиберално начало като заплаха. И тези тенденции също ще бъдат предизвикателство към БСП - да ги чуе, да разбере защо тези хора не виждат партията като естествен носител на техните очаквания. Без БСП да се опитва да ги интегрира в себе си, а по-скоро със стремежа те да погледнат на БСП като възможен партньор в промяната, която желаят. Която е доста по-качествена и далеч по-дълбока от това, което се дискутира днес - дали ще има, или не машинно гласуване.

Визитка:

Роден на 10 септември 1948 г. в Ню Йорк

Завършил е ВИИ “Карл Маркс”

Участник в Националната кръгла маса през 1990 г. и неин съпредседател

Депутат в 7 парламента - от 1990 до 2012 г.

Председател на 40-ото народно събрание

Вицепремиер в две правителства в периода 1989-1990 г. и външен министър в кабинета “Виденов”

Бивш евродепутат

На последния конгрес на БСП преди две седмици не влезе в новия Национален съвет на БСП, заедно с още много други знакови за партията имена

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>