Доц. д-р Татяна Буруджиева: Много широка коалиция може да дойде след изборите, въпросът е дали скандалите ще са преди или след това

26.09.2020 18:42 Мила Гешакова

Патова ситуация ГЕРБ - БСП? Картината след вота ще е различна от тази, която дава социологията сега

- Вече три велики народни въстания се организираха да събарят властта. Ще родят ли политическа сила, доц. Буруджиева?

- Мисля, че не. Защото доста по-кохерентни протести, силно обединени около конкретна политика или политическа кауза, не са родили партия досега. И поради това, че в протеста винаги се вписва доста по-разнообразна гражданска подкрепа. От присъствието на Слави Трифонов в политиката съм изкушена да сравня протеста с един концерт.

Хората отиват

на протест както

на концерт

Но след това гласуват по своите убеждения. Т.е. да харесваш и да одобряваш протеста, да си критичен, да бъдеш коректив на властта не изключва различие в политическите убеждения, които се проявяват на избори.

- Докъде ще стигне капацитетът на бунта?

- Той все повече се изразява в това колко дни ще преброим. И в този смисъл капацитетът му нараства. Но това няма нищо общо с политиката и политическите процеси.

- Да, но социологията показва, че ако не друго, протестът е успял да свали подкрепата за ГЕРБ.

- От тези социологически проучвания виждам, че подкрепата за ГЕРБ е свалена точно толкова, колкото и тази за БСП. Но в момента това, което социологията дава, са надеждите на хората какво биха искали да се случи. Само че резултатите от сондажи във време на протести са много различни от тези на реалните избори. Пред урните човек си мисли какво ще му се случи утре. Освен това има пред себе си имената на кандидатите в листите, представата за капацитета им, конкретните им обещания. Докато в момента оценката е харесва ли ми, или не, морално ли е, или не. Има и още нещо - често хората отговарят конформистки на онова, което в момента изглежда приемливо и добро. А в момента симпатично, модерно и приемливо е да протестираш.

- Имаше прогноза, че Борисов рано или късно ще хвърли оставката си и ще има предсрочни избори. Как изглежда сега?

- Оставка се подава или в самото начало на протеста, или ако това искане получи изключително масова подкрепа. Не се случи нито първото, нито второто. Така че сега такива прогнози все повече приличат на астрални предсказания, свързани с ретроградния Меркурий.

Истината е, че в момента политическите партии се позиционират за изборите, когато и да са те, изчистват възможности и хора, които ще работят на терен и на които после ще се разчита да се направи правителство. Онова, което виждаме на повърхността, не е съвсем реалният политически процес, който тече под нея.

- Според последните социологически проучвания БСП и ГЕРБ изравниха резултати. Така ли ще е до вота?

- Изборите не се случват на жълтите павета, а на терен. А като погледнем какво се случва на терен, и ресурса, с който разполагат двете партии, аз лично не мога да си представя изравнен резултат между БСП и ГЕРБ.

- Имате предвид драматично разделената БСП, която преизбра лидерката си Корнелия Нинова ли?

- Да. Питам се как е възможно разцепена на две партия, ако съдим по прекия избор на председателя ѝ, да бъде с еднаква подкрепа като за ГЕРБ. Според резултатите на изборната им комисия, от 80 214 членове гласувалите са 53 795, от които 43 222, или около половината от актива на БСП - за Нинова. Няма как това да не се отрази върху листите и кампанията на партията. Не вярвам периферията ѝ от симпатизанти да бъде толкова втвърдена и обединена, че да изкара равен резултат с ГЕРБ.

- Отливът от ГЕРБ ще се компенсира ли до вота?

- Голяма част от периферията на ГЕРБ сега със сигурност не казва, че ще гласува за ГЕРБ, защото в момента това не е обществено добре прието. Но според мен те по-скоро ще пуснат бюлетината на ГЕРБ в урните, защото има какво да защитават. ГЕРБ имат доминиращ брой кметове и всички тези хора ще работят за нея. Каква е логиката да искат някой друг да ги управлява?

- Значи не е толкова патова ситуацията на ГЕРБ, както ни внушават медии и протестът?

- Не е, затова и твърдя, че Борисов и ГЕРБ няма да подадат оставка. Напротив - започнали са си кампанията по-рано и понеже са във властта, показват какво са постигнали. И това е положителният ефект от тези протести - по-отрано да виждаме ефекта на финала на мандата, което е добре за гражданите.

- Каква ще е политическата траектория на “Има такъв народ” на Слави Трифонов, която е трета?

- Тази формация е ефект, който наблюдаваме в много европейски държави - комици, актьори, шоумени да правят партии. У нас преди такъв беше Българският бизнес блок. Така че Слави Трифонов може да влезе в политиката. Само че хората очакват от политиците нещо да им се даде. А какво всъщност може да ни даде, видяхме в една нова песен за третото велико народно въстание около 22 септември. Разбира се, никой не се отказва от песни, танци и театър. Но гласуването е нещо различно и българинът трябва да е добре мотивиран, за да направи съответния избор в урните. Слави Трифонов имаше няколко политически опита, затова се въздържам да кажа какво ще е реалното положение. Ключовият въпрос е ще се появи ли нов играч на терена, който да надвие ДПС. Затова хората са възбудени дали и как Слави Трифонов става трета сила.

- Каква ще е ролята на вечния балансьор ДПС?

- Неслучайно ДПС е вечният балансьор. Просто той има обем избиратели, които ще отидат да гласуват. А всички, които спорят за това място, трудно може да стъпят на него. Досега поне не се е случило.

- Всички твърдят, че “Демократична България” е сигурен играч в следващия парламент. Какви са шансовете им?

- Те заедно с ДСБ на ген. Атанас Атанасов са представители на дясното, но толкова често са популисти и крайни сталинисти, че всъщност техните крайности не са десни.

“Демократична България” си направиха информационната кампания, често са по медиите, но

разпознаваем е

само един човек -

Христо Иванов

Дали с него и образа му на плакатите тази формация може да изкара сериозен резултат, не знам. Зависи и от кампанията.

В това пространство има много разцепления и дълбоки ровове, впрочем тези суецки канали в момента се копаят и в БСП. Но десницата си ги изкопа, в резултат на което е разпарчетосана. Какво от тези парчета ще отиде към Христо Иванов, не е ясно. Виждаме много публикации за миналото им, твърди се, че са новото лице на БКП - това не е случайно. Част е от предизборната кампания, защото

в момента

борбата е за

интерпретацията

кой кой е

- Неотдавна една от активните участнички в протеста Мая Манолова заяви, че движението ѝ “Изправи се БГ”, ще се яви на изборите в коалиция с Движение 21, “Волт”, с ДБГ “Движение България на гражданите” и БГ социалдемократи. Какво ги обединява?

- Формациите, които изредихте, се опитват да прескочат бариерата. А това заедно с

пърформансите им

изразява притеснения

за слабост

Всяка от тези партии има твърди ядра, с изключение на тази на Мая Манолова. Ако избирателната активност е много висока, ще стане като през 2014 г., когато маса малки играчи не успяха да прескочат. Обединението дава много по-големи шансове. Но твърдите ядра често биват парирани от многообразието на партньори и невъзможността да покажат истинско обединение, различно от целта да се прескочи бариерата.

- Къде ще се впишат обединените патриоти?

- Ако ВМРО затънат в самочувствието, че може сами да изкарат избори, рискуват. Сега са самоуверени, че ще направят нещата с пенсиите, за да кажат после на хората “направихме, каквото обещахме”. Но по време на управлението си патриотите успяха да създадат и много скандали, а това влияе върху мотивацията за вот за тях. Обединени е по-вероятно да влязат в парламента и ще са сред формациите, с които ГЕРБ би се договарял при евентуален следващ мандат.

- Какво ще стане с “Воля”?

- Сами едва ли ще прескочат 4-те процента. Там обаче мотивацията за гласуване не е чисто политическа, а силно популистка и корпоративна и не е ясно каква подкрепа могат да мобилизират. Да направят предизборна коалиция с ГЕРБ, ми се струва по-вероятно.

- Има ли парламентарно бъдеще “Възраждане”?

- Партия “Възраждане” участва в няколко вота и разширява влиянието си. На местните избори те показаха приличен резултат, значи имат подкрепа по места. Представянето им на предстоящия парламентарен вот зависи от това колко ще е сривът при патриотите. Всъщност “Възраждане” се оказва най-автентичният нов национален играч сред по-националистично и патриотарски настроените избиратели. Битката за тях като че ли е по-ожесточена, отколкото тази за десните и левите избиратели.

- Ще прескочи ли бариерата партията на Цветан Цветанов?

- Не. Ако аз съм разочарован от ГЕРБ човек и пред мен стои изборът между г-н Цветанов и г-н Борисов, какво ще предпочета? Възможността да сваля ГЕРБ от власт и да трябва да обяснявам на всички останали, които не са били на власт десет години и сега искат да управляват, че аз съм добрият гербаджия и трябва да ми освободят място? Значи те трябва да направят избор. Ще заложат ли на ГЕРБ и съответно ще могат ли да запазят своите места и възможности за развитие, или ще заложат на Цветанов и на шанса да се съревновават с всички други, които ще дойдат на власт? Поставяйки се в тази ситуация, имам само един еднозначен отговор.

- Възможно ли е след изборите да ни управлява коалиция БСП, “Демократична България” и “Има такъв народ”, както се говори?

- О, и по-широка коалиция даже може да ни управлява. Г-жа Нинова и БСП 3 години ни обясняват как идват на власт и как ще има предсрочни избори - това са не 78, а към 1000 дни вече... Като минем и през другите партии, които имат желание властта... Големият проблем е могат ли те заедно да свършат работа и да ни управляват? Ако такова правителство ще се съставя, трябва отсега тези партии да си говорят и да имат общи полета за политики, за да може то да е стабилно. Иначе ще влезем в нова въртележка на предсрочни избори - нещо, което сме преживявали всяко десетилетие.

- Кой е най-възможният сценарий за изхода от следващите паралментарни избори?

- Политическа криза. Или първо ще влезем в скандали и разправии за съставянето на правителство, или бързо ще съставим правителство и след това ще влезем в скандали и разправии.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>