Архиви: Агент на име Джеймс Бонд е пребивавал в комунистическа Полша

25.09.2020 23:28
СНИМКА: Pixabay

Британски таен агент на име Джеймс Бонд е преминал зад "Желязната завеса" две години след излизането на първия филм за агент 007, според наскоро публикувани архиви на Полския институт за национална памет (IPN), предаде Франс прес.

Джеймс Албърт Бонд е пристигнал във Варшава на 18 февруари 1964 г. и е заел официално поста архивист на британското посолство в Полша, показват документи на тогавашното полско комунистическо контраразузнаване.

Според данни на полските комунистически спецслужби истинският Бонд, роден през 1928 г., е имал малко общи черти със съименника си от филмите, познат със склонността си към водката с мартини и жените.

Полските агенти са забелязали, че истинският Джеймс Бонд "се интересувал много от жени", но е бил "много предпазлив" и никога не е влизал в контакт с полски граждани, сочат публикувани тази седмица във Фейсбук документи. Според Полския институт за национална памет той е бил "агент от ниско ниво с доста популярно име" - комунистическите агенти също са познавали филмовия Джеймс Бонд.

Архивите на тогавашните полски спецслужби сочат, че истинският Джеймс Бонд се е опитал през октомври и ноември 1964 г. да посети "военни съоръжения" в Бялисток и Олщин, в Източна Полша, близо до границата с тогавашния Съветски съюз.

След като очевидно не постигнал особени успехи истинският Джеймс бонд напуснал Полша на 21 януари 1965.

Писателят Йън Флеминг, автор на романите за Бонд и самият той бивш британски агент, винаги е твърдял, че е заимствал името на героя си от това на американския орнитолог Джеймс Бонд, който написва книга за птиците на Карибските острови.

Други от От страната и света

Вижте каква ще бъде организацията на движението в София на 6 май

Във връзка с честване на Деня на храбростта и празника на Българската армия се въвеждат промени в организация на движение. От 03.00 часа до приключване на мероприятието на 06.05.2024 г

Арестуваха мъж, откраднал кола и шофирал пиян и дрогиран в София

Задържаха 24-годишен мъж, откраднал автомобил и шофирал след употреба на алкохол и наркотици в София, съобщиха от полицията. Столични полицаи засекли колата да се движи с висока скорост в района на

Публикуваха стенограмата от заседанието на правителството за създаване на болница „Мама и аз“

Публикуваха стенограмата от заседанието на служебното правителство, провело се на 30 април т.г., на което бе взето решението за създаване на частна детска болница „Мама и аз"

Студенти от Американския университет на мирна демонстрация за прекратяване на огъня в Газа

Мирна демонстрация с искане за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, организирана от група студенти, се проведе в кампуса на Американския университет в България (АУБ)

Колко ще ни струва великденската трапеза? (Видео)

"Колко ще ни струва великденската трапеза?"- въпросът, който по традиция съпътства наближаването на Великден.  Какво смятат софиянци и усещат ли увеличение в цените - вижте във видеото

>