Британският посланик: Бих обсъдил “Астън Вила” с всеки българин

25.09.2020 22:15
Британският посланик Роб Диксън говори във видеоклипа на чист български език, а отдолу думите му се превеждат на английски.

Новият посланик на Великобритания и Северна Ирландия Роб Диксън се представи на българската общественост с видеообръщение. На чудесен български език той говори за професионалния си опит и кариера и за очакванията си в София. Ето какво сподели Негово Превъзходителство:

“Здравейте, аз съм Роб Диксън и съм новият британски посланик в България. За мен и семейството ми е истинска чест да сме тук. В България сме само от няколко седмици, но вече се чувстваме като у дома си в София. Заради коронавирус пандемията мандатът ми започва в необичайно време и съм много ограничен - вероятно ще се срещна с някои от вас по-късно, отколкото бих искал, а с някои пък ще се запозная онлайн. Затова искам да ви се представя и вярвам, че ще се срещнем скоро.

Работя за британското външно министерство от 2000 г. и съм имал мандати в Женева и също Тел Авив, където бях заместник-посланик. Работил съм също в сърцето на британската система, като помогнах за създаването на британския Национален съвет за сигурност. До скоро ръководех дирекция “Западна Африка” в Лондон с цел заздравяване на партньорствата ни в сферата на сигурността.

Родом съм от Бирмингам, но следвах в Уелс, а през последните 20 г. Лондон е моят дом. По образование съм историк. Обичам да пътувам и да изучавам чужди езици. С нетърпение очаквам да опозная природните богатства на България и да разбера повече за богатата ѝ история. Също така съм голям спортен фен и подкрепям “Астън Вила”. С удоволствие бих обсъдил шансовете ни за този сезон с всеки българин, с когото се запозная.

За краткото време, в което сме тук, вече съм впечатлен от красотата на вашата страна и топлото отношение на българите. Разбирам защо толкова много британци са избрали България за свой дом и се радвам да бъда тук. Нашето партньорство отдавна вече е важно както за британската, така и за българската сигурност и просперитет, а така също и за гражданите ни. Като посланик съм амбициран да помогна на Обединеното кралство и България още повече да задълбочат близките си отношения и да продължат да развиват тесните си двустранни връзки в областта на сигурността и търговията.

Великобритания и България са изправени пред сходни предизвикателства, но споделят и много общи възможности за сътрудничество. Предстои ни много работа, за да се справим заедно със здравните, икономическите и социалните проблеми в резултат на коронавирус пандемията. Обединеното кралство и ЕС в момента работят усилено да договорят и изградят ново партньорство. Догодина светът ще се срещне в Глазгоу, за да обсъди как да се справим с важните предизвикателства, свързани с околната среда, и как да изградим зелена икономика и устойчив план за възстановяване. И всичко това благодарение на успешното сътрудничество между Обединеното кралство и България - като членки на НАТО и като партньори в борбата с международната организирана престъпност, като приятели с едни и същи позиции и споделени ценности, работещи заедно за по-доброто бъдеще на нашите граждани.

Ние изграждаме също нови начини, по които нашите две страни да работят извън структурите на ЕС като равнопоставени партньори. Много е важно да продължим да работим заедно в борбата срещу корупцията и организираната престъпност и да укрепваме демократичните институции и гражданското общество. Отдаден съм също на работата ми с партньори за укрепване на социалното равенство.

Двете ни държави трябва да продължат да надграждат сътрудничеството си в сферата на образованието, развойната дейност, науките и иновациите. Хиляди млади хора пътуват между двете ни страни, за да учат и завършват висшето си образование. Смятам да продължа усилията на посолството в подкрепа на споделените ни ценности, като например посланик за един ден, или работата ни в подкрепа на правата на малцинствата в България. И не на последно място, очаквам с нетърпение да опозная България, културата и хората ѝ. Човешките връзки между нашите граждани са най-голямата сила на двустранните ни отношения и когато пътувам из България, за да се срещам с британските граждани, местни власти или бизнеси, винаги ще отделям време да уча за България. Очаквам с нетърпение да се срещна и опозная колкото може повече от вас през идните месеци и години и да задълбоча сътрудничеството занапред. До скоро и благодаря.”

Други от От страната и света

В последните минути депутатите върнаха зеления рекет над големи проекти (Обзор)

Обжалването на екооценки отново пред две съдебни инстанции, така строежът на магистрали и новите ядрени блокове може да се отлага с години Предизборната борба между ГЕРБ и ПП-ДБ върна в последните

Росица Кирова: Априлската епопея бе дързък избор на българите за свобода

Априлската епопея бе дързък и непоколебим избор на българския народ за свобода и развитие, за собствена държава, за човешко и национално достойнство. Това заяви заместник-председателят на Народното

Ход с дами: Борисов води с Рая Назарян и Фандъкова в София, и Караянчева се връща

Лидерът първи и в Пловдив, Росен Желязков е в Благоевград, Даниел Митов във Варна, а от Смолян - синът на Тодор Батков Дамско дуо избра Бойко Борисов за битката в София

Министерският съвет отмени решението за частната детска болница

Министерският съвет отмени решението за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз", гр. София. По-рано днес премиерът Димитър Главчев разпореди незабавната отмяна на

Димитър Манолов: Статистически българинът живее по-добре

„Статистически българинът живее по-добре, но ако го питате самия него – не е по-добре. Имаме в себе си наслоен негативизъм и склонност към самоподценяване"

>