Българка в елита на света - Кристалина, която може да посочи пътя (инфографика)

25.09.2020 09:00
Кристалина Георгиева на форума в Давос СНИМКИ: РОЙТЕРС
Робърт Зелик

Портрета на шефката на МВФ в “Тайм” написа бившият директор на Световната банка Робърт Зелик

Бившият шеф на Световната банка Робърт Зелик представя Кристалина Георгиева в “Тайм”. Тази година престижното американско списание е подбрало интересни комбинации между класираната влиятелна личност и автора на портрета ѝ.

Българката е избрана сред 100-те най-влиятелни личности в света за 2020 година и се нарежда в класацията до Доналд Тръмп, Ангела Меркел и Урсула фон дер Лайен.

Изпълнителната директорка на Международния валутен фонд е включена в категорията “Титани”, в която е и шефът на “Гугъл” Сундар Пичай. В списъка на най-влиятелните личности за трета поредна година не фигурира Владимир Путин.

В авторитетната класация са имунологът д-р Антъни Фаучи и съоснователите на движението Black Lives Matter (“Животът на чернокожите има значение”). Номинираните са разделени в категории - “Титани”, “Новатори”, “Хора на изкуството”, “Лидери” и “Идоли”.

Сред лидерите са Доналд Тръмп, индийският премиер Нарендра Моди, бразилският президент Жаир Болсонаро и германската канцлерка Ангела Меркел. Категорията “Титани”, в която е Георгиева, включва още най-богатата жена в света Маккензи Скот, екссъпруга на основателя на “Амазон” Джеф Безос, и председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. 

Ето какво е написал Робърт Зелик за българката в “Тайм”:

“Кристалина Георгиева е първият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) от страна с новоразвиващ се пазар - тя е видяла от първа ръка възможностите и опасностите от икономическите реформи. Преди десетилетие Георгиева изненада познавачите в Брюксел, които не бяха очаквали българин да стане звезда в Европейската комисия. Годините ѝ в Световната банка ѝ дадоха глобална перспектива и ѝ спечелиха приятели във Вашингтон и опит като директор, работещ с Русия.

Георгиева работеше като икономист по околната среда, когато се срещнахме за първи път в Световната банка през 2007 г. Тя имаше превъзходни умения за решаване на проблеми, работа с хора и комбиниране на оценки за голямата картина с конкретни действия за постигане на резултати. Докато разширявахме нейната роля, външни лица признаха лидерството ѝ.

Сега МВФ прекрачва разлома между многостранното финансиране и едностранната изолираност. Светът се бори с COVID-19 и с икономически срив във времена на големи дългове, извънредни монетарни политики, скъпи търговски битки и разклатена вяра в международното сътрудничество. Подобни резки промени определиха репутацията на бивши лидери на МВФ, предизвикани да сменят приоритетите на персонала и да убеждават правителствата по време на кризи.

Георгиева представи планове за насърчаване на приобщаващо икономическо възстановяване, като поставя приоритет на здравните разходи, финансовите стимули и преструктурирането на дълга за най-бедните икономики. Това вероятно ще бъдат преломни години за МВФ и световната икономика. Георгиева може да посочи пътя, но има нужда от помощ.”

Престижната награда не е първата за амбициозната българка. На 30 ноември 2010 г. тя бе избрана за “Комисар на годината” и за “Европеец на годината” в годишните награди на електронното издание “Юръпиън войс”. Отличието е за приноса на Георгиева при управлението на хуманитарните кризи в Хаити и Пакистан.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>