Димитър Димитров: Машините за гласуване ще са като атомния реактор в Белене - гордост, че го имаме, за нищо не го ползваме

25.09.2020 07:00 Митьо Маринов
Димитър Димитров - член на ЦИК и изборен експерт

За следващите избори ще ни е нужен бюджет колкото за построяването на детската болница

ОЩЕ АКЦЕНТИ:

Съществува огромният проблем с т.нар. дигитално деление между поколенията

Ще закупим 10 000 машини, защото няма да намерим производител, който да ни ги заеме

Една партия иска да управлява, но е парадоксално, че не може да излъчи 11 хил. души да я представляват в секциите

С члена на ЦИК и изборен екпсерт Димитър Димитров разговаря Митьо Маринов:

- Г-н Димитров, сред всички промени в ИК сякаш се задават най-обърканите избори досега. Все още не е съвсем ясно как ще гласуваме и трябва ли изобщо да има машинен вот?

- Нека започнем по-отдавна. Текстът за машините е записан 2014 г. в Изборния кодекс. Има малки редакции, но в него е предопределена технологията. Към онзи момент преобладаващото експертно мнение е било, че това е правилният избор, но след 6 г. можем да кажем, че този вариант носи малки ползи за сметка на големи разходи.

- Защо през 2014 г. въвеждаме машинния вот в занодателството, след като още през 2009 г. са големите проблеми в Нидерландия и Ирландия с машините в изборния ден?

- Не само Нидерландия и Ирландия. И в Германия има проблеми. Машините идват при нас с известно закъснение. Аз за пръв път съм видял машина през 2009 г., индийски модел, и ми се стори привлекателна. Междувременно тези машини значително се променят. За да се приучи бразилското население към използването на технологиите дори са раздавани флашки. На флашката има вариант на машинно гласуване. Примерът е от 2000-2002 г. Машината обаче с нищо не замества традиционното гласуване и това е решението на немския конституционен съд.

- Германският съд не говори ли за машини, различни от тези, които ние ще използваме на предстоящите избори?

- Все пак са минали 10 г., няма как да използваме същите. Най-лесното е да купим тези от Ирландия, които са по 9 евро, защото стават само за вторични суровини или ако някой иска да ги използва, трябва да вложи също 3000 евро, за да ги осъвремени.

Между 2007-а и 2010 г. имаше огромна вълна от технологичен интерес. Тя беше свързана с електронното гласуване, гласуването с машини. Само че с времето интересът избледня, защото навсякъде, където се пробваха подобни технологии, се оказа, че има големи дефицити или големи рискове, и то в такава степен, че в Нидерландия беше забранено по друг начин да се обобщават резултатите освен на хартия. През 2017 г. вътрешният министър издаде заповед никой да не ползва нищо друго освен хартия и записи на ръка.

- От опасения да не бъдат хакнати машините ли?

- Има примери за хакване, най-вече при пренос на протокола и обобщаване на данните.

- Могат ли да бъдат хакнати машините, които ние ще ползваме на следващите избори?

- Не мога да кажа, защото това е отвъд моята компетентност, но съмнението винаги ще остава. Така, както 10% от населението вярва, че Земята е плоска. Ако вие 100 пъти ми повторите, че могат да бъдат хакнати, нищо чудно и да повярвам.

Още повече че съществува огромният проблем с т.нар. дигитално деление между поколенията. За младите е абсолютно естествено. Отивате, натискате на екрана и пр. За възрастните хора не е точно така. Около 150 хил. души от 2 млн. пенсионери получават пенсиите си само в пощата. Никога не ползват карти или ако им се наложи, изпращат роднини, близки и доверени лица.

- Има много технологични баби. Не може ли чрез достатъчно добра информативна кампания и тези 150 хил. пенсионери да се научат да гласуват с машини?

- Възрастните хора над 70 г. са 1 млн. у нас. Това показва справката на НСИ, която отговаря на преброяванията. Това, което мога аз да ви кажа, е, че виждам баби, които се нуждаят от помощ, за да влязат в метрото с карта. Ако направим едно само машинно гласуване, както предлагат от БСП и протестиращите, просто ще се потисне участието на тази група гласуващи. Тези, които няма да се справят, няма да отидат да гласуват.

Връщам се към решението, което са написали конституционните съдии в Германия: “Гласуването трябва да бъде достъпно за хора с универсални способности.” Универсална е грамотността, способността да прочетеш и да отбележиш на хартия. Всичко останало изисква някакви допълнителни умения.

В този смисъл гласуването трябва да е съобразено с универсална способност, първо, при подаване и, второ, при отчитането на резултатите и това е доста по-важно. Сега отиваме към доста по-болния за мен проблем - голямата измама, която се разпространява и в която вярват поне 9 от 10 протестиращи. Това е, че машината произвежда протокол.

- Защо да е лъжа? Виждали сме, че машината изкарва протокол, който наподобява дълга касова бележка.

- Това не е протокол. Протоколът е това, което се препише от лентата, подобна на касова бележка.

- Нужно ли е да се преписва?

- Нужно е, защото нашият кодекс е направен за хартиено гласуване и машинното е нещо като добавка. Резултатите от машината се приобщават към резултатите от хартията.

- Т.е. и със и без машини “манипулация” в протоколите може да има?

- Не, не може да има. Социалистическата партия има право на един, а на много места и на двама представители в секционните комисии. Една партия иска да управлява, но е парадоксално, че не може да излъчи 11 хил. души, които да представляват тази партия, както е постановил законът, за да не бъде тя ощетявана. Т.е. да се защитят интересите ѝ в рамките на закона, който е съвсем безпристрастен.

- Постоянно се говори за това, че машините много ще оскъпят провеждането на изборите. С колко?

- Да, с много, но точните числа ще станат ясни след гласуването. Зависи от броя на машините. В минималния обем, който е зададен - поне по една машина в секциите с над 300 избиратели, ще ни е нужен бюджет, равен на този, който ще ни е необходим за построяването на детската болница, която чакаме от 40 г. Големият проблем е, че ние не знаем дали другия път ще ги ползваме.

- А ще ги наемаме или ще ги купуваме?

- Това ще определи ЦИК, съобразявайки се с предложенията на доставчика. Към цените ще се добавят и разходи за обслужването – инсталиране, съхранение, обучение на персонала, включително и на комисиите, да работят с тях. Но това ще е само за тези избори, не и за последващи оттук нататък.

Моите опасения са, че ще закупим 10 хил. машини, защото няма да намерим производител, който да ни ги заеме. Те ще се превърнат в нещо като атомния реактор в Белене. Ще са високотехнологични, ще си ги опаковаме и никой няма да знае кога и как ще се ползват в бъдеще и може накрая да ги продаваме за по 9 евро, както е в Ирландия.

- Какво се случва с тези 3000 машини, за които споменавате?

- Доставчикът твърди, че са върнати в страната на произход, но не бих се учудил, ако са съхранени и станат част от тези 10 хил., които сега се очаква да поръчваме. Те бяха наети, а когато сключвате договор за наем, не ви интересува след изтичането на договора какво се случва с наетата вещ. Факт е, че трябва да бъдат съхранявани при определени температурни условия. В противен случай може да се наложи да се замени дискът в устройството.

- Може ли ЦИК да се справи с тежката задача да проведе обществена поръчка за машините?

- На ЦИК му е предписано да го направи и ще го направи. Ще има огромно напрежение в работата на комисията, затова повечето колеги се опитват да направят така, че доколкото е възможно да се разтовари дейността на ЦИК. При 10 хил. машини трябва да се наеме временно персонал от 2000 души, които трябва да инсталират, изпробват устройствата и да създадат протокол за извършеното.

Задължените да сертифицират машините предлагат 4 месеца, за да извършат процедурата. Устройство по устройство. Би трябвало да започнат през декември, но най-рано това ще стане възможно в края на януари. След провеждането на обществената поръчка доставчикът ще се нуждае от примерно четири месеца, за да ги произведе и да ги докара тук. Около месец трае транспортът от Китай, където машините ще бъдат произведени най-вероятно.

- Това, че парламенът възложи задачата на ЦИК да поеме изцяло отговорността за машинния вот, ли беше причината председателката на комисията Стефка Стоева да подаде оставка?

- Да, разбира се. Г-жа Стоева ясно съобщи, че прехвърлянето на отговорността за организацията и логистиката на машинното гласуване означава и прехвърляне на отговорности на ЦИК, с които комисията трудно ще се справи. Не казвам, че няма да се справи, и то на тези избори, но ако ще имаме някаква системна политика, е добре да има системни решения. Виждате какво се случва с ядрения реактор. Страхотно “горди” сме, че го имаме. За нищо не можем да го ползваме.

- Какво мислите за идеята на ДПС да се ползват сканиращи машини, които отчитат вота с пускането на бюлетината в урната?

- Те са малко по-сигурни по елементарна причина. Във въпросния скенер се подават готовите бюлетини. Русия ги ползва често в големите градове, в Америка са доста популярни, защото съхраняват бюлетината таква, каквато я е маркирал избирателят. Няма как бюлетината да е действителна или не заради “външно” въздействие. Недействителните се отделят и се гледат на ръка, защото устройството ги изхвърля от преброяването.

Някои от тях дават и протоколи, но условието е да имате примерно 5 хил. избиратели в секция, за да се уплътни капацитетът на такова устройство. У нас подалите глас в една секция са средно малко повече от 300.

CV

l Роден през 1952 г.

l Завършил е социология във Варшавския университет

l Главен асистент e в катедра “Политология” в СУ “Св. Кл. Охридски”

l Бил е член на ЦИК от 1994 до 2005 г. и член на обществения съвет към временната комисия за изработване на нов изборен закон в 42-ия парламент

l Научна област и интереси: демократични институции и избори

l Член е на ЦИК от 2019 г., като е предложен от Асоциацията на политолозите

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>