Д-р Стефан Филев: Когато хвърляте камъни по лекарите, мислете, че винаги търсите тях за помощ

23.09.2020 20:11 Дима Максимова
19-годишният Христо Денев издъхна в реанимацията след 18 дни лечение от усложнения, предизвикани от инфекцията.

За 6 месеца имаме 782 000 лева печалба, лош мениджмънт ли е това, пита директорът на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново след обвиненията на адвокат Иван Денев - баща на починалия от COVID абитуриент Христо Денев, че здравното заведение се източва и разпродава

На 31 юли в областната болница във Велико Търново почина абитуриент с COVID-19.

19-годишният Христо Денев издъхна в реанимацията след 18 дни лечение от усложнения, предизвикани от инфекцията. Лекарите направили всичко възможно, за да го спасят, включително и преливане на кръвна плазма с антитела, но изгубиха битката за живота на момчето.

Дни след трагедията бащата на Христо - адвокат Иван Денев, публично в телевизията на Слави Трифонов и социалните мрежи изказа съмнения в адекватността на прилаганата терапия и яростно нападна медиците.

Дори заподозря, че са замесени в трафик на органи.

Адвокат Денев се зарече, че ще търси възмездие и ще преследва виновниците за смъртта на сина си. По негова жалба започна разследване, а на 27 август по разпореждане на Специализираната прокуратура бе направена ексхумация. По случая се очакват резултати от множество експертизи.  

Още преди това от болницата поискаха проверка от “Медицински надзор”, а шефката на реанимацията д-р Сибила Маринова настоя да бъде проверена цялостната работа като координатор по донорство заради спекулациите. Резултатите от проверките все още се очакват.

Адвокат Денев обаче отново избра студиото на телевизия 7/8, за да обвини ръководството на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” в лош мениджмънт, източване на здравното заведение чрез външни услуги, разпродажба на болнични имоти за “китни мини жилищни комплекси”, злоупотреби със средства при строителството на новия болничен корпус, лошо финансово състояние на болницата.

В сряда изпълнителният директор д-р Стефан Филев отговори с факти на атаките. 

- Д-р Филев, защо решихте да отговорите на нападките на адвокат Иван Денев в телевизията на Слави Трифонов?

- Отговор дължа не на него, а на обществото.

Първо, искам да изкажа съболезнования на всички близки на Христо - само човек, който е загубил близък, може да разбере истинския размер на мъката. (Д-р Филев загуби съпругата си, която също беше лекар. Тя загива в катастрофа на път за работа.)

Когато се отправят публични твърдения, задължително презентаторът трябва да знае фактите и

да се позовава

на информация,

с която не се

преследват

други интереси

В противен случай внушенията са манипулативни. Във връзка с твърденията за лош мениджмънт на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, без да влизам в обяснителен режим, искам да кажа истината, подкрепена с факти и документи. (Д-р Филев започва да показва документи за всяко свое твърдение.)

- Да започнем с внушението, че болницата има собствен ресурс да осигурява пране, стерилизация, храна на пациентите, но плаща на външни фирми.

- Относно прането на болнично и постелъчно бельо - действително в момента тази дейност се осъществява като външна услуга. Документално в болницата има перално звено, осъществено с договор от 5 март 2013 г. за доставка, монтаж и гаранционно обслужване на машини за пране, сушене и гладене. Изпълнител по него е обединение от две фирми - “Скални материали” АД - Русе, и “Ескана” АД. Въпреки че по договор нямат право да наемат подизпълнител, те са наели търновската фирма “Еврокомерс - Георгиев”. Изпълнението е прието без забележки от тогавашния изпълнителен директор на лечебното заведение.

В края на 2013 г. от РЗИ е указано, че пералното звено не функционира по хигиенните изисквания. Проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция от 2015 г. открива нарушения и установява вреди за 40 669 лв. Сезирана е прокуратурата и има висящо производство.

В доклада на АДФИ пише, че освен високите разходи за пералните машини те не са предназначени за изпиране на болнично бельо. Има и подмяна на приетата техника спрямо зададеното в договора - пералните и гладачната машина не са пригодени за работа с пара. Те дават и чести дефекти. Направен беше икономически анализ и бе установено, че това формира разход

от 1,22 лв. без

ДДС за всеки

килограм пране

С амортизационни отчисления стига 1,65 лв.

Тези обстоятелства мотивираха съвета на директорите на 12 юли 2016 г. да реши тази дейност да бъде като външна услуга. След обществена поръчка бе сключен договор при цена на услугата за пране, сушене, гладене 1,10 лв. на килограм, като изпълнителят предоставя безвъзмездно постелъчен инвентар.

- Кой прави стерилизацията на медицинските инструменти?

- Противно на твърденията на адвокат Денев, стерилизацията не се извършва като външна услуга. На 9 юли 2013 г. е сключен договор за строително-ремонтни работи за промяна предназначението на част от перално в звено “Стерилизация”. Изпълнител е обединението между “Скални материали” и “Ескана”. Звеното работи от 2014 г. до днес. Болницата има и договори, с които предоставя услугата и на други лечебни заведения.

Относно храненето - с решение на съвета на директорите от 27 ноември 2013 г. то е организирано като външна услуга. Такива бяха 2 предписания на агенцията по безопасност на храните. Лечебното заведение беше задължено да извърши ремонт на кухненския блок и да закупи ново оборудване. Това изисква над 240 000 лв., с каквито болницата не разполагаше.

Затова съветът на директорите реши храната да се осигурява чрез външна услуга, а помещенията в кухненския блок да бъдат отдадени под наем.

- Д-р Филев, какво е финансовото състояние на болницата?

- Не знам откъде има информация адвокат Денев, че болницата е в незавидно финансово състояние заради лош мениджмънт, но данните от 6-месечния отчет за приходите и разходите показват, че дружеството има печалба от 782 000 лв., като изплаща ритмично и задълженията си към доставчици и няма борч към персонала.

- Как разходвате парите за строителство на нов корпус?

- Строим само

със собствени

средства

на болницата. До момента нямам помощ от държавата. Продажбата на два недвижими имота чрез проведени търгове е общо срещу сумата 6,014 млн. лв., в която е включен и дължимият по сделките ДДС.

Болницата е внесла ДДС в размер на 987 493 лв. и данък печалба 227 949 лв., т.е. реалната сума на разположение на болницата от тази продажба за проектиране и строителство е в размер на 4,799 млн. лв.

Т.нар. от Денев

кутийка е близо

4500 кв. м, 7

етажа и сутерен

Проектирана е и се строи в съответствие с изискванията за здравни заведения, а не като обикновен жилищен блок. В него отделенията, които сега са в стара болница, ще могат да работят в комфорт. Това налага и кандидатстването за нисколихвен кредит от 3,6 млн. лв. с ДДС след общо събрание на акционерите. Има вече крещяща нужда от закупуване на нова техника.

- Вярно ли е, че са разпродадени терените в северния двор на болницата - така твърди адвокат Денев?

- Всеки грамотен човек, още повече юрист, знае, че разпореждането с недвижими имоти в акционерно дружество става с решение на общо събрание. Досега има решение за продажба на 1 терен, в който от години стоеше със своите опасности незавършен високоетажен строеж. Останалата част е обособена в няколко урегулирани поземлени имота, всеки от които съгласно действащия ПУП на града е с отреждане за обществено обслужване, а не за жилищно строителство.

- Защо COVID отделението е ситуирано на 7-ия етаж, а не в инфекциозното отделение?

- Инфекциозното отделение няма необходимите условия за интензивно лечение. Стремим се

по-бързо да

направим

ремонт

и да бъде преместено на територията на нова болница. Образна, клинична лаборатория, отделението за образна диагностика, консултантите са в база 1, всичко това е един дискомфорт на стара болница. Да не говорим, че и условията в инфекциозното са лоши. Това наложи Първа хирургия да стане затворено отделение за болни с доказана COVID инфекция.

- Вие или някой от колегите ви предприехте ли стъпки срещу адвокат Денев за уронване на престиж?

- Аз имам по-друга философия. Всеки има лично право да вземе решение. Мълча умишлено, но не значи, че имам страхове. Обичам да говоря с факти, а не с празни приказки. В тази болница работят истински професионалисти, които въпреки кадровия недостиг, недостатъчното финансиране на много дейности,

въпреки

персоналните

нападки и

заплахи за

живота им,

те стоят на своя пост и се грижат за здравето на пациентите.

Това го казвам с пълна убеденост. А когато се призовава за хвърляне на камъни по лечебното заведение, да се помни, че отново се обръщате към работещите в него лекари, медицински специалисти, санитари при нужда от помощ. Болницата няма алтернатива като лечебно заведение в областта.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>