Спад на заразени и умрели, но още не е почнало якото тестване в училище (Обзор)

22.09.2020 21:40

С COVID-19 e зъболекарка от Пазарджик, нови ученици под карантина

Лек спад на заразените с COVID-19 и починалите в последните две седмици показва анализ на данните от статистиката, направен от експерта Тихомир Безлов.

Броят на починалите през периода 12-19 септември с коронавирус е 38 спрямо 10 повече за предходните 7 дни. Рекордните нива на смъртност са били 66 души за седмица в периода 29 август-5 септември.

В броя на заразените почти няма промяна на седмична база. Ръстът за последната седмица, която е първата учебна, е съвсем малък - 928 положителни случая спрямо 841 за предните 7 дни, обясни още Безлов.

“ Очакването ми обаче е, че през следващата седмица ще се усети тестването на учениците”, написа експертът. Той публикува и графика на заразените по възраст и седмици. Червените числа показват два различни периода. Първият е свързан с абитуриентските балове, а вторият - заразените в старческите домове във Варна и Русе, обясни Безлов.

Анализ на новите случаи по области пък показва, че в България няма регион, който може да бъде обявен за проблемен. Според института “Роберт Кох” за такива се смятат областите, където новите диагностицирани надхвърлят 50 на 100 хил. население. В България най-зле по този показател е Сливен с 12,4 нови болни на 100 хил. (Виж графиката вдясно.)

За последното денонощие вчера бяха регистрирани 151 нови случая при направени 2988 PCR теста. Общият брой вече е 19 014. Най-много са новите случаи в столицата - 30.

От 6 август обаче не е отчитан толкова висок дял на положителните тестове спрямо направените - 5,05%

Намалява броят на пациентите в болница - 714 души, от които 33 са в интензивни отделения. Бяха обявени 4 нови починали и 147 излекувани.

Тестовете в столичното 107-о училище са показали, че няма огнище и часовете ще се възобновят присъствено. Двама ученици от езикова гимназия “Ромен Ролан” в Стара Загора обаче са заразени с COVID-19 и два класа бяха поставени под карантина.

Първокурсничка в Медицинския колеж на Тракийския университет е заразена с COVID-19 и групата, в която учи, също се поставя под карантина. (24часа)

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>