Коя кауза да ни обедини за новите 30 години? Модерно образование

15.09.2020 09:00

Какво трябва да дава училището - идеите на умни и успели млади българи

Училище, което подготвя децата така, че на 18 години да имат конкурентни с връстниците им в Европа знания и умения за епохата на технологии и иновации.

Образование, насочено към професиите на бъдещето.

Учители, добре подготвени и мотивирани да дават ключовите грамотности на децата ни - дигитална, медийна, предприемаческа, гражданска, за работа в екип...

Това е кауза, която си заслужава да бъде във фокуса на нацията за следващите 30 години. Защото добрите образователни системи са източник на растеж и устойчиво развитие.

Първият учебен ден е добър повод да обобщим досегашните тези от виртуалната кръгла маса “Новите 30 години” - проект, с който “24 часа” търси дневен ред от силни и работещи инициативи.

Национални приоритети, които да привлекат интереса, енергията, въображението на българите и

да послужат като

мотор за

развитието на

обществото

20 умни и успели българи, млади професионалисти от различни сфери на реализация, вече се включиха със своите идеи и визия в дебата за новите 30 години и в проекта “Включване Z”. Те са единодушни, че ако искаме ускорена промяна в държавата, доброто образование е ключовият приоритет.

- “Огромното предизвикателство за България и всяка една страна в следващите 30 г. ще бъде образованието - казва Дарин Маджаров, основател на онлайн платформата с видеоуроци “Уча.се”. - То ще става все по-важно, защото хората без умения ще бъдат тотални аутсайдери. Ще успеем ли да намерим достатъчно учители? В следващите 10 г. системата трябва да привлече над 40 хил. учители. Всички трябва да научим децата си да уважават учителите.

Държава без

учители е

тотална

катастрофа

Единственият начин да живеем в още по-добър свят, в още по-добра държава, в още по-добро общество е, когато хората имат още по-добро образование и умения”.

- “Трябва да се върви в крак с процеса на дигитализация и технологизация. Но у нас има и друг процес - демографския. Общият знаменател на тези две неща може да е образованието - казва политологът от агенция “Тренд” Димитър Ганев. - Имаме страхотна база от IT специалисти. Трябва да се насочим към образованието и със сериозен акцент върху това, което преди 40 г. се наричаше “нация техническа”. Това може да ни интегрира в Четвъртата индустриална революция, към която сме се засилили. България може да стане хъб за привличане на инвестиции.”

l “Като общество в чужбина сме разединени по много въпроси, но има и неща, които ни обединяват. Едно от тях е именно ценността образование. Силна кауза за следващите 30 г. трябва да е образованието - казва Ирина Илева, програмен експерт “Добро образование и работни умения” във Фондация “Америка за България”. - За да има добри предпоставки за развитието на бизнеса, е нужно образование.

Пример е

Финландия,

където има ясен план за развитие на образованието и предприемаческата екосистема е много активна.”

- “Представям си образование, насочено не само към функционалната грамотност, а и към

емоционалната

грамотност и

към

емоционалната

интелигентност

- е рецептата на Ивайло Цветков - Нойзи. - Трябва да има задължителни часове по онлайн обща култура, както и задължителен западен език още от I клас.

Би било чудесно, ако образованието възпитава критично мислене и произвежда съмняващи се хора, защото в ерата на свръхинформацията човек без критично мислене и способност да подлага всичко на съмнение спокойно би се загубил, би се удавил в това море.

И не на последно място образованието трябва да бъде конструирано така, че да възпира, доколкото е възможно, “индустрията на щастието”.

- “Към момента основна тежест имат неспиращите искания за подготовка на кадри със специфични знания и професии, докато дългосрочната цел трябва да бъде подобряване на качеството на образованието в крайъгълните области

– четене и

разбиране,

науки,

математика,

справяне с

проблеми”,

според икономиста Лъчезар Богданов.

- “Образованието не трябва да се олекотява, а да е по-трудно. Да се наблегне на природните науки, точните науки. Задължително трябва да се направи учителската професия по-престижна”, казва Георги Александров, който печели златни медали на международни олимпиади, един от инициативата на “24 часа” “Отличниците на България”.

- “Изтичането на мозъци” ще става все по-малък проблем, според доц. Станислав Харизанов от БАН, ръководител на националния отбор по математика.

От една страна, защото в технологичната ера, в която се намираме, много лесно можеш да работиш онлайн като компютърен специалист дори и в България.

От друга страна, все повече млади хора с медали по математика ще остават тук заради рискове и несигурност в САЩ и Великобритания, смята Харизанов.

- “Българското образование е

изключително

фокусирано

върху теория,

то не е

практическо

И когато тези деца и младежи излязат от образователната система и се включат в пазара на труда, има огромно разминаване в техните очаквания и това, което в действителност представлява той. Затова още в средното училище образованието трябва да има повече практическа насоченост”, казва Румяна Босева, собственик на голяма компания за риск мениджмънт.

И още идеи от участниците в дебата:

- Прогресивно да се вдигат критериите в образованието, като се започне от начално, основно и средно, да се вдига нивото - и на учителите, и на учениците, повече ученици да измерват нивото си в конкурентна среда - на състезания.

- Допълнителен ресурс за най-талантливите деца.

- България да се превърне в център на иновациите и технологиите по примера на Ирландия и Естония, икономика, основана на висококвалифициран труд и висока добавена стойност.

Модерното образование е това, което може да доведе до решения срещу

големите

дефицити на

България

в момента -

на кадри за пазара на труда, но и на доверие и съгласие (защото образованото общество е по-здраво общество).

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>