Николай Димитров: Изживейте любовта под звездното небе на Несебър

13.08.2020 12:17 Димчо Райков
Кметът Николай Димитров със съпругата си Нури
Рибарското пристанище в Стария град ще увеличи капацитета си и ще стане още по-безопасно за акостиране.

С правилно разпределяне на парите благоустрояваме всички селища в общината, казва кметът на общината

Старият град е част от националния 3D интерактивен каталог на България – IWALK.BG, имаме и мобилно приложение с името Nessebar

Населението се увеличи многократно в последните години - това е оценката, че Несебър е предпочитано място за живеене

- Г-н Димитров, какво да очакват жителите на Несебър и туристите за празника на града, който се превръща в топ културно събитие за Южното Черноморие?

- Нашият град се е доказал като едно от най-романтичните кътчета в България и под неговото звездно небе се е зародила не една любов. Празникът на Несебър е събитие с невероятно голям емоционален заряд и преди 2 години трима влюбени млади мъже избраха тържествената нощ, за да предложат брак на своите любими пред многохилядното множество пред сцената на крепостните стени.
15 август е най-важното събитие в нашия културен календар.

Всяка година подготвяме много изненади за нашите гости, защото този ден се утвърди като събитие с качеството на самостоятелен туристически продукт, привличащо десетки хиляди хора. Специално за празника в Несебър се отбелязва бум на посещенията, свързани с богатата и атрактивна програма на празника.

И тази година събитията ще бъдат на няколко сцени, като сме се погрижили да има за всеки вкус и възраст. С удоволствие съобщавам, че
за празника сме
привлекли едни от
най-обичаните рок
банди на България
– Б.Т.Р и “Тангра”
Част от нашата програма са и Професионален фолклорен ансамбъл “Странджа”, група “Тоника СВ” и др. Събитията за 15 август ще са с динамиката от предходните години.
Несебър отново
ще се превърне
в огромна сцена,
а всеки, който реши, може да се докосне до магията на празника и да отнесе със себе си незабравим спомен, споделен с хиляди гости от цял свят, обединени от желанието да се веселят заедно.

А какво по-красиво от това да изживеете любовта в Несебър!

- Как се справяте в тежката икономическа ситуация заради коронавируса, който удари туризма - един от най-важните отрасли за община Несебър?

- За всички нас това лято е по-различно от другите. Това се дължи на новите условия, с които се сблъска българският туризъм в цялата страна. Този отрасъл е водещ за икономиката на нашето Черноморие и всяка промяна, при която се посрещат, настаняват и се извършва престоят на нашите гости, без съмнение се отразява на туроператорите, хотелиерите, ресторантьорите, превозвачите и всички, свързани в индустрията отрасли от леката промишленост на страната.

Несебър като община, привличаща най-голям туристопоток, се подготви за лятото, като взе обичайните мерки, за да осигури нормален сезон въпреки новите обстоятелства. Отново осигурихме допълнителни полицейски сили, които да поддържат реда и безопасността на туристите. Общината пак въведе летните графици на сметоизвозване и почистване. Автобусите също са на летен режим - и градът, и общината посрещнаха сезона напълно подготвени.

Все още е рано за равносметки, защото тази година лятото започна по-късно, но
всички прогнози
са за удължен
туристически сезон
Разбира се, Несебър не е само място за рекреативен морски туризъм. Ние можем да предложим на нашите гости много повече. Градът ни, който е в листата на ЮНЕСКО за паметници на световното наследство, е притегателен център за туристите през всички сезони. И сега е моментът да се възползваме максимално от археологическите и исторически дадености на региона.

- Кои са най-големите предизвикателства пред вашия екип?

- Колегите от общинската администрация са се доказали и знам, че и в най-сложните ситуации мога да разчитам на тяхната компетентност. За пример мога да дам организацията, която местният Оперативен щаб за борба с коронавируса и общинското предприятие “Благоустрояване, комунално стопанство и озеленяване” създадоха във връзка с противоепидемичните мерки.

Разбира се, заради COVID-19 се наложиха редица промени в начина на работа и в общинските структури. Смело мога да заявя, че община Несебър е една от водещите при прилагане на разписаните от Министерството на здравеопазването мерки срещу разпространението на заболяването.

Нашите дейности по дезинфекция на публичните площи, детските площадки, съдовете за смет и др. на територията на цялата община се извършват регулярно и ще продължат до отмяна на извънредната ситуация.

Паралелно с това се извършват и обичайните дейности по поддръжка на чистотата и инфраструктурата във всички населени места.

- Налага ли се актуализация на бюджета?

- В началото на летния сезон на редовна сесия на общинския съвет бяха приети промени в наредба №11 за размера на местните такси и услуги. Беше взето решение да се намали:

- тротоарното право за упражняване на търговска дейност с 50% спрямо миналата година;

- рекламните и информационни елементи, монтирани законно и заплащащи съответните такси, ползват 50% намаление;

- разрешителната такса, дължима на общината за упражняване на таксиметрови услуги на територията , се редуцира от 300 на 150 лв.;

- размерът на
наемите за ползване на
общинска собственост
бе намален с 50%;

- постоянната такса в детските градини да не е дължима за деца, непосещаващи детските заведения в периода от 1 юни до 1 септември 2020 г.

Във връзка с направените промени в общинския бюджет няма да постъпят планираните в началото на годината средства и това може да доведе до актуализирането му в определени пера.

- В кризата какви препоръки имате за развитието на туризма? Има ли ниша, която Несебър може да запълни, за да привлече повече туристи освен морето, плажовете и слънцето?

- При сегашните условия общината може единствено да следва и да изпълнява препоръките и политиките на държавните органи на управление, в частност на Министерството на туризма, които политики тази година са изцяло насочени към привличане на българските туристи.

Затова ние сме активни, участваме във всички инициативи на Министерството на туризма с цел реклама, използваме всички възможни начини, средства и методи за реклама и популяризиране на региона.
Работим упорито за
утвърждаване
имиджа на Несебър
като желана дестинация чрез популяризиране на възможности за практикуване на различни видове туризъм извън летния сезон – културно-познавателен, историко-археологически, конгресен, религиозен, спортен, еко- и сватбен.

- Досега чужденците бяха повече от българите през лятото. Какво ще кажете на родния турист, за да дойде на почивка в Несебър?

- Несебър е една от най-посещаваните туристически дестинации в България и ние посрещаме не само чуждестранни, но и много български гости.

Бурното развитие и разцвет на общината в последните десетилетия е обусловено от привлекателните условия, които местният туристически бизнес е създал, и най-вече от културно-историческите характеристики на Несебър и неговите дадености, оценени на международно ниво.
За да привлечем български туристи, което е наша основна цел, развиваме туристическия бранд на общината като сигурна, безопасна и качествена дестинация за устойчиви видове туризъм.

Един от способите за постигане на тази цел е чрез предоставяне на качествена, актуална и изчерпателна информация в полза на гостите на Несебър. Ние
поддържаме и висока
степен на партньорство
с частния туристически
сектор и местните
жители
Общината работи и в посока за увеличаване продължителността на престоя на нашите български гости чрез предлагане на качествени туристически услуги.

- Въпреки кризата общината успява да поддържа завидно ниво на благоустрояване. Как го постигате?

- Благоустрояването на Несебър и всичките населени места е част от политиката, която развиваме през годините. Резултат на това е повишеният интерес на много български и чужди граждани към придобиване на имоти в нашата община. Но това не е основният ни стремеж.

Работим най-вече за повишаването на качеството на живот на местните жители, като се стремим да изградим привлекателни условия за живот,
да предоставим
удобства за
отглеждане на деца
и развитие на местни бизнес инициативи. Всичко това се постига чрез правилно и пропорционално разпределение на бюджетните средства, получени от собствени или външни източници (европейски или национални програми).  

Примерите за това са много. Един от тях е завършеният вече проект за облагородяване на северния скат на Стария Несебър. С обширните си зелени площи и изумителната гледка към залива той е привлекателно място за отдих на многобройните ни туристи.

В момента се работи и по много други проекти в града и общината. Продължават дейностите по благоустройството на центъра на Обзор, като основната част от работата вече е извършена.

През миналата година стартирахме изграждането на мултифункционални сгради с пенсионерски клубове в селата Оризаре, Тънково и Баня. Работи се и по проекта за северния скат в Новия Несебър. Там сме предвидили строителството на общински център за черноморска флора и фауна и природонаучен музей. За този обект текат съгласувателни процедури, като вече е издадено предварително разрешение от МРРБ.

Такова разрешение имаме и за изграждането в същия район на нов летен театър. Следват процедури по изготвяне на проекти.

Планираме и изграждане на нова лодкостоянка в Равда. Усилено се работи и по проекта за преустройство на сградата на пощата в селото в модерна многофункционална сграда с пенсионерски клуб. За този обект очакваме строително разрешение.

- Какви проекти се изпълняват сега в общината?

- Безспорно най-важният проект, който изпълняваме, е безвъзмездната инвестиционна подкрепа в сектора на рибарството - “Рехабилитация/реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Северна буна – Несебър” по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020, на стойност от 8 987 065 лв.

Благодаря на колегите от ресорните общински звена на Министерството на културата, Морската администрация, агенцията по храните, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и всички, с които сме работили по проекта.

Проектното предложение предвижда оптимизиране на капацитета на съществуващото пристанище, като осигури подобряване на условията за улов, разтоварване и първа продажба на риба. Инвестицията ще създаде защитена акватория за
безопасно акостиране на
рибарски лодки и кораби,
като по този начин ще се удовлетвори потребността им от осигуряване на адекватни условия за осъществяване на риболовна дейност.

Напредва изпълнението на проект “Паметници в природата: креативно съжителство” по Програмата за транснационално сътрудничество “Балкани – Средиземно море 2014-2020” в партньорство с гръцки, кипърски и албански институции, общини и организации.

Целта, от една страна, е анализ на защитените природни ресурси и културно наследство чрез прилагане на нова система за интегрирано планиране. На тази основа ще се разработи модел за популяризация и опазване на природните и културни ценности в райони под защитен режим, които в същото време са и обект на засилен туристически интерес.

От друга страна, ще продължи работата по духовния път на старинния град Несебър. Предвиденият бюджет за нашата община по проекта е 236 954 евро.

Поредица от проекти в областта на опазване на околната среда се изпълняват в момента от община Несебър – рекултивацията на депото в Равда, на това в Обзор – на обща стойност над 4,23 млн. Предмет на тези проекти е разработването на технически решения за закриване и рекултивация на съществуващи и вече закрити общински депа за твърди битови отпадъци и нови екологични решения за населението и гостите на нашата община.

С бързи темпове върви и изграждането на анаеробната инсталация на територията на регион Бургас, както и на Клетка 2 на регионалното депо с активното участие на общината, включително и със сериозен финансов принос от наша страна в тези амбициозни регионални проекти.

Над 500 000 лева сме инвестирали в изграждането на
подземни съоръжения
за разделно
събиране на отпадъци
в Несебър, Обзор и Слънчев бряг - запад. Внедряването на иновацията на повече локации, каквато е нашата цел, значително ще подобри естетическата визия на градската среда.

В обхвата на инициативата на Местна инициативна рибарска група община Несебър започва изпълнението на проекти с безвъзмездна помощ: “Реконструкция на улична мрежа Несебър – стар град” – възстановяване на улични и тротоарни настилки с оригинални от периода на Възраждането, организиране и провеждане на рибен фестивал “Есенни пасажи 2020”, подобряване на туристическата инфраструктура в Обзор – изграждане на открит паркинг, детска площадка и озеленяване” на обща стойност 698 хил. без ДДС.

Проектът “Реконструкция, модернизация и изграждане на енергийно-ефективно улично осветление в Равда” по програмата “Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност” е преминал през първо ниво на одобрение от програмния оператор.

Подмяната на осветлението на Равда със съвременно LED осветление, интегриране на система за мониторинг и интелигентно управление и включване на възобновяем енергиен източник към системата на осветлението е наш приоритет.

- Как върви реставрацията на средновековните църкви в Несебър - “Свети Йоан Кръстител” и “Света Параскева”?

- Реставрацията
на тези две църкви
приключи
отдавна. С европейски пари бяха реставрирани и социализирани черквите “Света Параскева”, “Свети Йоан Кръстител”, околното пространство на “Свети Спас” и част от трасето Духовен път.

Към днешна дата общината е разработила цялостна концепция за реставрация, опазване и популяризиране на Световна недвижима културна ценност – Старинен град Несебър по Приоритетна ос 6 на ОП “Региони в растеж”. Обектите от първи етап са черквите “Архангел Михаил и Гавриил”, “Христос Пантократор”, Вятърна мелница, “Елеуса” и Вятърна мелница на провлака. Предстои реставрация, консервация, експониране и адаптиране по автентични данни.

- Постоянно надграждате с модерни технологии и услугите в Стария град, какви идеи имате в бъдеще?

- Старият град е вече част от националния 3D интерактивен каталог на България – IWALK.BG. Философията на тази платформа е тя да представлява, от една страна, анимирана туристическа карта с различни обекти по нея и, от друга – да дава на потребителите уникалното усещане за динамика, иновативност и атрактивност, докато те разглеждат виртуално и получават изчерпателна информация за обектите, нанесени по тази карта.

Това, което различава Несебър от всички останали, е, че не присъства на тази карта с един обект, а с 6 обекта.

За Несебър бе специално разработено и успешно реализирано отделно мобилно приложение с името Nessebar. То се ползва от двете системи - Android и IOS. Засега обхваща историческите обекти: базилика “Света София”, църква “Свети Йоан Кръстител”, “Свети Стефан”, “Света Параскева”, “Христос Пантократор”, “Свети Спас”, “Свети Йоан Алитургетос”, “Свети Тодор”, археологическия музей, новата действаща църква “Успение Богородично” и 11-о е 3D обзорна виртуална разходка измежду всички тях.

Залагаме и на интернет, защото безспорно той вече е основно средство и водещ ресурс в сферата на маркетинга и рекламата, и изцяло диктува тенденциите в съвременния живот и икономическо развитие, в частност и на туризма.

В тази връзка обновихме и осъвременихме основния туристически сайт на Несебър - visitnessebar.org. Възползваме се и от необятните възможности на социалните мрежи чрез създаването на
Facebook страницата
visit nessebar
tourist info,
на която постоянно се качва актуална и полезна информация за всички събития в града и общината, автобусни разписания и др.

На финал е разработването на собствена система за заявка/запитване за нощувки и реклама на туристически обекти и фирми, осъществяващи туристически дейности.

Двата туристически информационни центъра, които сертифицирахме, работят успешно, като предоставят актуална информация за забележителности, туристически маршрути, разписания за транспорта и др. И в двата офиса могат да бъдат намерени карти на региона, брошури и други рекламни материали на общината.

Продължава работата по общата световна онлайн туристическа платформа на градовете световно културно наследство съвместно с “Нешънъл Джиографик” и ЮНЕСКО за устойчив туризъм. Част от престижния проект, финансиран от ЕК, е и Старинен град Несебър.

“Черноморски археологически, исторически и културен портал (ARHICUP)” се нарича най-новият проект, по който община Несебър ще работи съвместно с Музея за национална история и археология в Констанца, Румъния, и Националния исторически музей на Молдова. Общата цел е да се промотира археологическият, историческият и културният туризъм в Черноморския регион, като се представят богатствата на културното наследство с използването на модерни уеб технологии.

Съвместният екип на партньорите ще подбере и създаде важни 3D модели на исторически и културни обекти - сгради, паметници, разкопки, дигитална колекция от стари карти на Черноморския регион и Web-GIS за георефериране на представените обекти. Предоставяне на научно точни данни за историята и паметниците в региона в иновативна и атрактивна форма ще допринесат за развитието на културния туризъм по нов модерен начин.

В рамките на този проект общината ще закупи високопроходим автомобил и друга нова техника за осъществяване на дейностите по него. 532 560,40 евро е спечеленото финансиране и ще е с продължителност 24 месеца.

- На каква фаза е модернизацията на професионалната гимназия по туризъм “Иван Вазов”, която искате да превърнете в колеж?

- През миналата година след разглеждане на внесена от мен докладна записка до общинския съвет бе взето решение и бях упълномощен да проведа преговори със “Слънчев бряг” АД за закупуване на техен парцел, намиращ се в съседство на имота, в който се намира сградата на гимназията по туризъм. Целта ни бе да придобием избрания парцел, за да разширим имота и да започнем проектиране на нова сграда на училището.

След проведено редовно общо събрание на акционерите на “Слънчев бряг” АД бе одобрено предложение за сключване на договор за продажба на избрания от нас парцел.

С реализирането на проекта за нова специализирана гимназия ще започне да функционира
модерен
образователен
център,
който ще отговаря в пълна степен на тенденциите в бързо развиващия се сектор на туризма. Това ще даде възможност учебното заведение да разшири дейността си чрез откриване на нови, съобразени с изискванията на бранша специалности и паралелки. Нашата амбиция е след съответните процедури то да се превърне в колеж, който да осигурява висококвалифицирани ръководни кадри в най-важния за общината икономически сектор - туризма.

- Кое е най-голямото признание, което получихте през последната година?

- За мен най-голямото признание е оценката на моите съграждани за политиките, които провеждаме в различни области на социалния и икономическия живот на общината. Подкрепата на хората в Несебър дава смисъл на работата ни. Нашата дейност е публична и напълно прозрачна и ние ще продължаваме да работим за просперитета на местната общност.

Искам да припомня, че според данните на Националния статистически институт населението на общината се е увеличило многократно в последните години и ние вече надминахме по брой на жители много общини в региона. Каква по-висока оценка от това, че Несебър се е превърнала в една от най-предпочитаните за живот общини?!

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>