Андрей Новаков: Аз – премиер, това е твърде дълъг пас за мен

13.08.2020 08:00 Митьо Маринов
Андрей Новаков - евродепутат от ЕНП/ГЕРБ

Ако има нужда от мен в следващо правителство, не бих бягал от отговорност

ОЩЕ АКЦЕНТИ:

Съжалявам, че не съм бил там при посегателството над журналист на конференцията на ГЕРБ

Надявам се и мисля, че включително в левицата растат будни хора

С ковчези и призиви за смърт се опорочава протестът на иначе младите и готини хора

С евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков разговаря Митьо Маринов:

- Г-н Новаков, за днес е насрочено извънредно заседание на парламента. На него от левицата очакват отговори от премиера и министъра на вътрешните работи за нападенията над журналисти и протестиращи на конференцията на ГЕРБ. Как вие гледате на случилото се?

- Съжалявам за няколко неща. Първото е, че се е стигнало до това някой да посегне на жена, да ѝ вземе телефона. Съжалявам още, че не съм бил там, защото най-вероятно нямаше да се случи.

Полицията задържа тези, които са извършили нападенията. Макар че имаше доста хора, които изразиха тогава критично мнение, че те ще бъдат задържани. Имаше прибързани съждения, че това са хора от организацията или ръководството на ГЕРБ. Тогава казах, че е немислимо за мен, и сега се оказва, че задържаните нямат общо с партията. Дошли са да провокират.

Още веднъж съжалявам, че г-жа Паунова и г-жа Шикерова е трябвало да изтърпят такова нещо. Ние също бяхме жертва на тази провокация. Не сме го искали, никой от ГЕРБ нямаше интерес събитието да бъде опетнено по такъв начин.

- Беше ли грешка изобщо да се проведе такова събитие на ГЕРБ?

- Не. Всяка партия, включително ГЕРБ, има право да си организира форуми и да търси решения на ситуацията в момента. Още повече че при нас отговорността е дваж по-сериозна, след като сме част от управляващата коалиция и хората с основание очакват отговори от нас.

Разбира се, че ще се събираме. В случая никаква провокация не беше търсена. Ние сме отишли на място, което не предполага сблъсъци с протестиращи или някой друг.

Представете си какво ще се случи, ако аз отида на Бузлуджа, когато се събират социалистите, вляза в тълпата и кресна: “Ей, да знаете, комунизмът е чума!” Аз имам право да го направя, още повече че е истина. Това е моето мнение, имам право свободно да го изразя и да присъствам където си пожелая, включително Бузлуджа. Но ако го направя това нещо, журналистите ще сте първите, които ще дойдете и ще попитате: “Ама защо го направихте?” Отговорността ще е моя за това, че съм отишъл да провокирам реакцията на тези хора.

- Не беше ли очаквано да се стигне до сблъсъци с протестиращи? Не можеше ли да се отложи конференцията?

- Не мисля, че трябваше да се отлага или да се мести. Това какво означава да изпаднем в нелегалност и да започнем да се събираме по мазетата ли? Отидохме като всяка друга организация, която има право да наеме площи в “София Тех парк”, платили сме си за това, сключили сме договор и сме организирали събитие, на което трябваше да обсъдим как да продължим оттук насетне като част от управлението на България, виждайки ситуацията.

Щеше да бъде уместно да ми кажете: “Защо отидохте на Орлов мост, след като знаете, че там има протестиращи?” Ние отиваме на място, където всеки друг може да отиде. Хората имат право да протестират, но то се видя, че те го правеха и на пешеходните пътеки на булеварда към “Арена Армеец”. Това означава, че където и да бяхме отишли, щеше да има хора. Ние бяхме 5000 души и мирно и кротко дойдохме. Така си и тръгнахме.

- Как гледате на протестите?

- В значителна степен исканията и претенциите на хората са смислени и с основание. Това ни кара да се вслушваме в тях, да не ги игнорираме. Има и част от протестиращите, които очевидно не са с миролюбиви цели там. Според мен те вредят на протеста.

- За кои хора говорите?

- Не смятам да правим списък с тях, но има граници, които не трябва да бъдат пресичани, защото всеки от нас под костюма, тениската илипрестилката е човек.

Като излезеш и кажеш, че искаш избори, това е в реда на нещата, но когато започнеш да разнасяш ковчези и найлонови чували, викайки: “Смърт!”, мисля, че се прекрачват граници. Не е редно. Когато настояваш за нечия смърт, се опорочава протестът на готини и образовани млади хора, с които в голяма част съм приятел и ги познавам.

Избори ще има, то е ясно. Най-късно през март. Това е след 6 месеца. Това време ще мине и тогава ще трябва да си говорим.

- Коя граница прекрачи ГЕРБ, че разпали протести срещу управлението си?

- Не мисля, че може да се посочи един конкретен повод. Един от основните лозунги на протеста беше да запазим демокрацията, а една от основните характеристики на демокрацията е да приемеш, че има и хора, които имат други възгледи. А има немалко, които подкрепят правителството и ГЕРБ. Не искам да казваме, че всички са ядосани. Голяма част от недоволството е натрупано с времето. Трябва да признаем, че за десетина години в управлението неминуемо натрупваш негативи, не всяко решение е било абсолютно вярно. Но кой е безгрешен и може да взема само правилни решения постоянно, всеки ден?

Ще ми се да отчетем и това, което е направено до момента, и то на фона на коронакризата. И съм готов да чуя и исканията на протестиращите, но конкретни искания, защото “смяна на системата” е нещо, което се подмята периодично през последните 30 г. Така че, кокретни искания, разположени във времето, е нещо, което съм готов да чуя от тях.

- Намирате ли за грешка премахването на палатките от Орлов мост и останалите блокирани възлови кръстовища?

- От една страна, има 1,5 млн. души в София, които не могат да се придвижват. Това създава трудности за градския транспорт. Сигурно част от блокираните по кръстовищата подкрепят протестите, но имаме и такива, които не го правят. Те търпят.

- Не се ли нарушават правата на протестиращите така?

- Доколкото знам, официална заявка или план за протест не е входиран. Има хора, които настояват да бъде въведен ред, най-малкото да си внесеш уведомлението, че ще протестираш, за да могат органите на реда да вземат съответните мерки.

В същото време прибягването до сила никога не може да бъде дълготрайно решение. Към онзи момент премахването на палатките вероятно е било правилно, така че най-малкото да се осигури свободното придвижване на всички останали хора в София. Проблемът обаче пак бе създаден. Надявам се на разум. Както и премиерът каза, тези кръстовища и улици не са на ГЕРБ, те са на всички софиянци, всички българи, които могат да ги ползват. Това създава неудобство и проблеми на съвсем обикновени хора.

- Как се отразява на България протестът в международен, европейски план?

- Много обичаме да се видим през очите на европейците.

- Излагаме ли се пред чужденците?

- Да, това е въпросът. Онзи ден се твърдеше, че има 1 млн. протестиращи в Берлин, и то срещу мерките за коронавируса. Мина в медиите, но никой не каза: “Оле Господи, какво се случва с Германия?”. Ще я има ли утре. Гледах шокиращи репортажи и от Тел Авив, а от това, което съм виждал във Франция от протести, трябва да ви кажа, че по никакъв начин не сме ние черната овца в Европа.

- В германската тв ZDF се появи видео, което обяснява корупцията с пример от ситуацията в България...

- Няма протести, които да навредят на демокрацията. Те помагат. Във всяка свободна държава можеш да излезеш и да си защитиш позицията. Не е нещо, с което да се гордеем, но всяка телевизия може да направи каквито си пожелае филмчета, да съобщава каквото намери за достоверно.

- Губим ли позиции в ЕС и с протестите сега, и с корупционните скандали от последните месеци, записи, видеа?

- Не бих казал. Всичко това не е нещо, което да не се е виждало на политическата сцена. Спомнете си само преди няколко месеца какви бяха протестите на жълтите жилетки във Франция. Това да не би да е помогнало на Франция? Не, но е нещо, което страната относително преодоля. Такива протести има навсякъде. Когато се занимавахме с протестите на българските превозвачи в Брюксел, имахме статистика, според която за 1 г. имаше раздадени повече от 400 разрешителни. Това означава, че всеки ден в Брюксел е имало по повече от един протест. Постоянно всеки ден за нещо.

- Споменахте, че се познавате с много от младите протестиращи. Има ли път новото поколение в политиката?

- Родените в началото на 80-те до средата на 90-те са хора, които тепърва ще изскачат от всяка една сфера. Това е прекрасно. С много от тези хора се познаваме, поддържаме връзка. Прекрасно е, че се интересуват какво се случва в страната, прекрасно е, че имат отношение към нейното развитие и биха се върнали от чужбина.

Така че имат път и в политиката. Надявам се и мисля, че включително в левицата растат будни хора. Ще имаме нужда от здрав разговор с всички, включително онези с различни политически възгледи.

- Вече 6 г. сте в ЕП, не е ли време да влезете в националната политика?

- Явих се на избори за евродепутат преди около година, което е дългосрочен и важен ангажимент. Така че гледам да си върша работата в ЕП, така както ми е поверено, да служа на народа си там. Към момента съм фокусиран изцяло и единствено там.

- Ако след следващи избори се даде отново възможност на ГЕРБ да състави свое правителство, бихте ли участвали в него?

- От гледна точка на момента, в който водим този разговор, това е перспектива, която ми е много трудно да премеря. Ако има нужда от мен, не бих бягал от отговорност. Не ми се е случвало досега да бягам от отговорност, но да вляза в конкретни категории, ми се струва прибързано и лекомислено. И двете не са ми част от природата. Към момента трябва да свърша най-доброто, на което съм способен, в ЕП. На всичкото отгоре преди няколко месеца ми гласуваха доверие да стана областен координатор на ГЕРБ - Благоевград. Това са 2 тежки и изискващи от мен задачи. Не мисля за нищо друго освен за ангажиментите в момента.

- Ще бъда директен. Появиха се спекулации, че при следващо правителство вие може да заемете премиерския пост.

- Четох за това, но според мен това е прекалено дълъг пас. А и признавам, че никой не е говорил с мен и смятам това за нереалистично.

- Пакетът “Мобилност” беше приет окончателно от евродепутатите. Ваша кауза бе да го спрете. Обещахте да атакувате решението. Докъде стигнахте в действията си?

- Предстои България да внесе жалба заедно с други държави в съда на съюза. Това трябва да се случи, след като пакетът бъде обнародван в официалния вестник на ЕС, а това пък трябва да стане до края на август.

Готови сме с иска и чакаме само този срок да бъде отворен. Това не е единствената възможност. Слава Богу, новият комисар по транспорта е човек, който разбира темата в детайли и вече заяви, че е поръчал доклад за въздействието на пакет “Мобилност”. Той би показал какво влияние би имало върху околната среда.

Очакванията ми са, че няма да е положително. ЕК официално заяви в декларация, че ако тези опасения се потвърдят, ще внесе нов законодателен акт, който да обезсили пакета “Мобилност” и специално частта с връщането на камиона, която е най-важна за нас. Всичко това предстои да го видим през септември или октомври.

CV

l Роден на 7 юли 1988 г. в Пазарджик

l Основното и средното образование получава в Професионалната гимназия по електротехника и автоматика в София

l Завършва паралелно “Право” и “Публична администрация” в Югозападния университет “Неофит Рилски”

l От 2014 г. е избран за евродепутат от ЕНП/ГЕРБ и е най-малдият член на ЕП по това време

l На изборите през 2019 г. отново е избран за евродепутат

l Член на Комисията по регионално развитие в ЕП

l От ноември 2019 г. е координатор на структурите на ГЕРБ в Благоевград

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>