Въпреки US предупреждение: Сърбия обмисля да купи китайски ракетни системи

11.08.2020 19:20
СНИМКА: Ройтерс

Сърбия обмисля покупка на китайски ракетни системи за противовъздушна отбрана въпреки предупреждението на САЩ, че подобни сделки с Пекин могат за застрашат европейските перспективи на Сърбия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сръбският президент Александър Вучич каза днес, че Сърбия "обмисля, но още не е купила" от Китай ПВО системи FK-3 последно поколение.

Сърбия, която попълва въоръжението си главно с руски самолети и бронетранспортьори, миналия месец получи 6 китайски дрона СН-92А за нападение и разузнаване. С това Сърбия стана първата европейска страна, използваща китайски безпилотни летателни апарати.

Американското посолство в Белград предупреди, че покупката на военна и отбранителна техника е "суверенно решение", но сръбското правителство трябва да разбере краткосрочните и дългосрочните рискове и цената на сделките с китайски компании.

"Изборът на доставчик ще се отрази на главната цел на държавната политика на Сърбия за по-голяма европейска интеграция. Други продавачи, които не зависят от авторитарни режими, предлагат оборудване, което може да удовлетвори отбранителните нужди на Сърбия и е сравнимо по качество и цена", се казва в реакцията на посолството.

Коментирайки това предупреждение, Вучич каза: "Всеки път, когато решим да купим нещо, винаги някой има нещо против. Още не сме купили FK-3 , мислили сме за това и ще видим колко пари имаме."
Той заяви, че китайските системи не са в списъка на САЩ за санкции срещу Китай и че покупката ще зависи от финансовите условия на договора. Вучич каза, че Сърбия ще вземе решение "като свободна и суверенна държава".

Покупката на руско и китайско въоръжение и нарастващото политическо и икономическо влияние на Русия и Китай в Сърбия се наблюдава с безпокойство на Запад и в страните от региона, посочва Асошиейтед прес.

Други от От страната и света

Мистерия на 28 г.: кой надруса със супа 80 души от екипа на филма “Титаник”

Лео ди Каприо и Кейт Уинслет се отървали невредими, защото не били по това време на снимачната площадка “Всички се лутаха наоколо. Някои се смееха, други плачеха, трети повръщаха

Всеки плаж с лекар - няма достатъчно, за да ги назначат, търсят и спасители

Реанимобил с екип на всяка ивица е неизпълнимо изискване, търсят начин как да прецизират текстове в наредба Към традиционните трудности в навечерието на лятото и липсата на достатъчно спасители за

Врачанският митрополит Григорий отслужи богослужението за Второ Възкресение Христово в храма "Св. Неделя"

Православната църква отбеляза днес най-светлия от всички празници - Възкресение Христово. По традиция в софийския катедрален храм "Св. Неделя" бе отслужено пасхалното последование - така нареченото

Свещеникът-тиктокър Ириней: Вярата е нещо, което трябва да активираме преди изпитанията

Вярата е нещо, което трябва да активираме преди изпитанията. Това посочи отец Ириней пред NOVA. Той отговаря на въпроси в социалната мрежа Tik Tok. „Иконата на Св. Вмчк. Мина е в манастира в с

Българската армия продължава да намалява

Армията ни продължава да намалява. Военните пилоти почти не летят, а моряците – не плават. Това са само част от тревожните констатации в доклада за състоянието на българската армия

>