Авиокомпании очакват съкращаване на хиляди работни места

06.08.2020 08:54
СНИМКА: Pixabay

Повечето авиокомпании обмислят съкращаване на персонала си през следващите 12 месеца заради коронавирусната криза, съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), позовавайки се на вътрешно проучване, съобщи АФП.

„Възстановяването на търсенето вероятно ще е бавно, 55 процента от анкетираните очакват да намалят нивата на заетост през следващите 12 месеца“, се казва в изявление на ИАТА след тримесечно проучване на бизнес доверието към повече от 300 авиокомпании, предава БГНЕС.

Около 45 процента съобщиха, че вече са намалили броя на персонала си през второто тримесечие на 2020 г. поради мерки за съкращаване на разходите заради пандемията от COVID-19.

Междувременно 57% от компаниите очакват спад пътниците през следващите 12 месеца и смятат, че цените на билетите могат да паднат, поради слабото възстановяване на търсенето.

Около 19% от авиопревозвачите очакват постепенно повишаване на цените след възстановяване на баланса между търсене и предлагане.

Базираната в Женева ИАТА представлява около 290 авиокомпании, които съставляват 82 процента от глобалния въздушен трафик.

Очаква въздушният трафик да се върне към нивата от преди кризата през 2024 г. и изчислява, че трафикът ще спадне с 63 процента през 2020 г. в сравнение с 2019 г., с дефицит от 419 милиарда долара в сектора, поради коронавирусната криза.

Очаква се Европа и азиатско-тихоокеанският регион да бъдат първите, които да се върнат към нивата на трафик от 2019 г., докато за Северна и Южна Америка се очаква да преживеят по-бавно възстановяване, според ИАТА.

Други от От страната и света

Дядото от Първомай, убил роднина за парче земя, размахал пушка и срещу младеж на нивата

Обяснил му, че не търси него и не е искал да го уплаши Досега Благой Цветилов твърдеше, че не е планирал стрелбата, а просто е превъртял 82-годишният Благой Цветилов от Първомай

На Гергьовден Ваня Григорова и Мая Манолова регистрират листи на "Солидарна България" в 5 града

На 6 май (понеделник) председателят на коалиция „Солидарна България" (ПП „Изправи се България", ПП "Обединена социалдемокрация" и ПП "Българската левица") г-жа Ваня Григорова ще регистрира

Млади футболни таланти от 3 държави се състезаваха в турнир в Русе в памет на Венцеслав Георгиев

На стадион "Дунав" днес се проведе финалът на тридневния международен детски футболен турнир в Русе "Северна звезда". Спортното събитие се провежда за първа година в памет на 11-годишния футболист на

11 054 автомобила са проверени от началото на специализираната операция на МВР

11 054 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата

МВР хвана 38 пияни и 12 дрогирани за ден

В рамките на изминалия ден са установени общо 38 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 16 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 22 - с над 1,2 на 1000

>