Екссъпругът на прегазената Юлия: Шофьорът на такси крие нещо. Защо иначе се оправдава, че не била негов тип?

05.08.2020 08:00 Димитър Мартинов
Това е колата, за която се смята, че е прегазила Юлия.

На шофьора, блъснал я пръв и избягал, ще кажа, че ще бъде намерен. И ще изпълня молбата на дъщеря ми да я заведа при него

34-годишната Юлия Ангелова беше прегазена край Созопол в нощта срещу 26 юли. Първият шофьор, блъснал жената, избяга и все още се издирва. Няма свидетели на случилото се, само една снимка на автомобил с огънат капак. Предполага се, че това е колата, блъснала Юлия. Ангелова попада на пътя, след като слиза от такси на средата между Созопол и къмпинг “Арапя”, където е била отседнала.

Ангелова има 9-годишна дъщеря от бившия си съпруг Цветелин Цеков. Той е дългогодишен полицай и се съгласи да говори за смъртта на Юлия.

- Г-н Цеков, как разбрахте за случилото се с бившата ви съпруга Юлия?

- На 26 юли в 6,40 ч сутринта ми се обади братът на Юлия. Каза ми, че са му звъннали от Созопол и каза, че сестра му е починала.

Решил е да позвъни на мен, защото знае, че съм полицай и ако се обадя като колега, мога да проверя информацията. Даде ми номера, от който са му се обадили. Позвъних и ми казаха, че тя е прегазена, първият автомобил е избягал, а вторият, който преминава през нея, спира и се обажда на тел. 112.

- Вие сте полицай. Според вас защо е избягал шофьорът?

- Не зная. Вероятно е бил пиян или дрогиран. Има някаква причина, всеки нормален човек би спрял и би оказал някаква помощ. За мен този човек е местен, защото по автомобила неминуемо ще има щети и те ще са сериозни. Според мен тази кола е скрита много бързо.

- Появи се снимка на колата. Според вас това ли е извършителят?

- Напълно е възможно, но не зная със сигурност. Не искам да опорочавам досъдебното производство и затова не се бъркам в работата на колегите.

- Но ако това не е извършителят, защо още не се е показал?

- Това е абсолютно логичен въпрос. Предвид факта, че снимката на автомобила е разпространена, собственикът би трябвало да е видял кадъра. Щом не е той, защо не си закара колата пред полицията и да занесе протокол от катастрофата или акт от друг инцидент, при който я е ударил, и така да отпаднат подозренията от него.

- Може ли вече да е ремонтирал колата?

- Не вярвам. Аз лично бих я скрил за доста дълго време.

Затова ще апелирам всички собственици на автоморги и сервизи, ако е идвала такава ударена кола при тях, с огънат капак, може би и предно стъкло или ако дойде такава кола, нека сигнализират в полицията.

- Каква точно е колата? 

- Доколкото видях от снимката, автомобилът е сив металик, с три врати. На мен лично ми прилича или на “Пежо 307”, или на “Фолксвагвен Голф 5”.

Кадърът обаче е твърде размазан, така че е възможно да е друга марка и модел.

- Къде точно е станал инцидентът?

- В средата на близо километър, може би повече права отсечка. За да се случи това нещо, е напълно възможно тя да е изскочила внезапно пред колата, която я е блъснала.

Не мога да си обясня защо се е случило. Тя е висока жена – 185 см, била е облечена с бяла рокля, така че за мен е абсолютно невъзможно да не я забележиш, ако се движиш по средата на платното, каквито са данните към момента.

Единственият шанс да не я види е да се е разсеял, да си е гледал в телефона. Дори и да е така, тя е имала време за реакция. Направил съм си труда и съм засякъл, че са нужни 30-40 секунди да се отдръпне. Инстинктът за самосъхранение на всеки човек ще го накара да го направи. Затова смятам, че е изскочила внезапно и е махала, за да се качи на стоп.

- Преди да се стигне до катастрофата, тя е била в такси, но е слязла от него. Говори се, че имала само 20 лв. и затова слязла от таксито. Вярно ли е?

- Категорично не. Аз лично съм прегледал портфейла ѝ и тя имаше в него доста повече от тези 20 лв. Да не говорим, че тя има и дебитни и кредитни карти и нищо не е пречело да спре на банкомата и да изтегли пари в брой.

Вземаше достатъчно добра заплата и определено не беше за 20 лв.

- Според вас защо се е стигнало до слизането?

- Друга е причината със сигурност. Дали е в таксиметровия шофьор, или друга, но не е за тези 20 лв. Само таксиметровият шофьор може да каже истината. На практика той е последният, който я е видял жива.

- Той дава разнопосочни показания. Защо?

- Това, което четох по медиите, е доста различно. Веднъж казва, че ѝ обяснил, че няма къде да спре, спрял е на отбивката, тя е крещяла и му е показала среден пръст. Гледал я как се отдалечава, но не могъл да направи нищо. После дава показания, че ѝ е викал от колата да се върне. След това смени версията и каза, че се е връщал да я търси.

Това е много странна промяна на версиите. Не мисля, че човек не може да си спомни точно какво се е случило.

- А защо според вас сменя версииите?

- Има някаква причина. Не мога да коментирам, за да не опороча досъдебното производство и не искам да се меся в работата на колегите.

- Юлия е привлекателна жена, може ли да се е опитал да ѝ посегне и затова тя да е слязла?

- Напълно възможно е. В една от статиите той каза, че тя не е негов тип, има си жена и деца. Не знам някой да го е питал за това.

Аз съм психолог по образование и съм наясно, че когато гузният негонен бяга, има причина за това. Възможно е това да е причината.

- След второто прегазване съдебните медици казаха, че Юлия е била жива. Мислите ли, че можеше да бъде спасена, ако първият не бе избягал?

- Абсолютно можеше. Даже бих казал, че съм убеден в това. Независимо от контузиите и травмите, които е понесла от първия удар, ако е била жива, според мен и сега щеше да е жива.

- Искате ли да кажете нещо на шофьора, който е избягал?

- Ще му пожелая да не изживява същото и ще му обещая, че ще бъде намерен. Когато това стане, ще изпълня молбата на дъщеря ни. А тя е да я заведа при него и тя лично да го пита какво се е случило с майка ѝ.

- Как съобщихте на дъщеря ви за случилото се?

- Това трудно се описва. Седнах на масата, погледнах я в очите, казах ѝ, че майка и е претърпяла инцидент с автомобил и че не е в болница. Тя за секунда се зарадва, защото не разбра какво имам предвид. Тогава се наложи да ѝ кажа, че е починала.

Как реагира тя и какво изпитах аз в този момент, не зная дали мога да намеря думи, с които да го опиша. Много дълго време стояхме прегърнати, без да кажем нищо и тя не спираше да плаче.

- А сега как е?

- Сега е по-добре. Прие го някак си. Дойде на погребението, държа се мъжки. Тя загуби своите близки хора през 2 години за последните 6 години. През 2014 г. почина едната ѝ баба, през 2016 г. почина баща ми, през 2018 г. - майка ми, и през 2020 г. майка ѝ. Дядо ѝ, аз и вуйчо ѝ останахме най-близките ѝ роднини.

Има и други братовчеди, които са ѝ близки, но това сме най-пряката линия.

- Тя е трябвало да бъде с майка си. Защо се отказа?

- Не зная. Просто я взех във вторник, не се бяхме виждали от малко повече от седмица и тя каза, че ще остане при мен и съпругата ми и просто не замина. Тя сама не пожела. Ние с Юлия бяхме приятели, никога не сме я спирали да отиде с другия на море. Решението си го взе тя самата.

- Вие сте полицай. Какво според вас трябва да се направи, за да се разкрие убиецът?

- Ще отговоря малко лаконично, защото каквото и да кажа, означава да бутам разследването в една или друга посока. Затова ще кажа, че трябва да се свърши всичко, което е възможно.

Не искам да давам конкретика, за да не заблудя колегите и да не ги насочвам в грешна посока. Служителите на МВР в Бургас са достатъчно добри професионалисти и им имам пълно доверие, че ще стигнат до края и ще разберем каква е истината.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>