Класация: България в една група с Испания и Полша по икономическо развитие

03.08.2020 14:29

- По качество на живот обаче сме в клъстър със Сърбия, според новото издание на проучването "Индекс на настигането" 

- По цялостно развитие не сме сред най-изостаналите в Европа, а сме в група с Гърция, Румъния и Унгария

Ако на пистата на развитието на 35 страни в Европа има 6 групи, от най-напреднали до най-изоставащи, България стабилно се движи в 4-ата. Там е заедно с Гърция, Унгария, Румъния и Хърватия.

Това показва новото, девето издание на “Индекс на настигането”, който класира по скала от 0 до 100 точки постиженията на 35 държави - членки на Евросъюза и кандидатки. Проучването се изготвя от екип на Институт “Отворено общество” - София. То сравнява държавите по 47 индикатора, разделени в 4 категории – икономика, демокрация, качество на живот и управление.

Според оценките държавите се разделят на 6 групи.

В “А група” през 2019 г. са най-богатите и развитите - Дания, Швеция, Люксембург, Холандия, Финландия, Ирландия, Германия и Австрия. Резултатите им са от 64 до 71 точки.

В четвъртата група са:

Унгария - 41 точки,

Хърватия - 40 точки,

Гърция - 39 точки,

България и Румъния - по 36 точки.

След нас са страните от 5-а група - Сърбия и Черна гора (31 и 30 точки).

Последни в класацията са 6-а група - Албания, Северна Македония, Турция и Босна и Херцеговина. Те имат от 18 до 25 точки.

Процесът на сближаване между новите и старите страни членки на ЕС губи скорост и сякаш е оставен да се движи по инерция, пише в доклада на Институт “Отворено общество” - София. Този процес е бил най-динамичен през периода 2011 – 2014 г., след което настъпва забавяне и дори обръщане на посоката в развитието на някои от новите страни-членки.

Трендове

През 2011 г. България е била в пета група заедно с Македония, Сърбия, Черна гора и Румъния. Осем години по-късно България вече се е изкачила в по-горната група - четвърта. Сборният ѝ резултат - 36 точки, е същият, като миналата година. Въпреки това тя заедно с Румъния (която губи една точка спрямо предишната година) е на последно място от новите страни-членки на ЕС.

Сравнението между Индекс 2011 и Индекс 2019 по цялостен резултат показва, че новите страни членки на ЕС като цяло са успели да се „дипломират“ и да се прехвърлят в по-добре представящи се групи, като догонват редица стари страни-членки и оставят последните две групи на страните кандидатки за ЕС в Югоизточна Европа. Този положителен процес обхваща и България и Румъния. Въпреки че като цяло Балканите остават най-изоставащия регион в Европа, страните-членки на ЕС в района се представят по-добре от останалите страни в региона, които са извън ЕС. Ако през 2011 г. по цялостен резултат в Индекса на настигането България и Румъния са попадали в един клъстер със страни извън ЕС като Сърбия и Северна Македония, то през 2019 те се местят един клъстер по-нагоре и вече с в компанията само на страни-членки на ЕС, сред които Унгария, Хърватия и Гърция.

Три страни от групата ЕС10+1 – Естония, Чехия и Словения – представляват най-добрите примери в процеса на настигане, като те достигат най-близо до желаните средни нива на страните от ЕС15+2 и се представят много по-добре от останалите нови страни-членки, пише в доклада. Естония е на 13 позиция с 57 точки, следвана от Чехия (14 място) и Словения (15 място), като и двете страни са с 55 точки.

Плюсове и минуси на България

България се представя най-добре в категориите „Икономика“, където е на 28 място с 40 точки. В тази категория България е в една група със страни като Кипър, Испания, Италия, Полша, Унгария и Хърватия.

По „Управление“ България също е на 28 място - с 38 точки. Такъв е резултатът и на Гърция, а на Румъния е с 4 точки по-нисък.

В категорията „Демокрация“ страната е на 29 място с 35 точки.

Най-лошо е представянето на България в категорията „Качество на живот“, където е класирана на 30 място с 29 точки и е в 5-а група заедно със Сърбия, Турция, Румъния. 

Ако се погледне сравнението по индикатори, най-високата позиция страната ни заема по „Държавен дълг“ - 3-о място сред 35 страни, с третото най-ниско ниво на държавен дълг спрямо брутния вътрешен продукт на страната след Естония и Люксембург.

В класацията по индикатора „Кредитен рейтинг“ България е на 22 място с 41 точки.

В „Изследвания и развитие (R&D)“ страната е на 24 място с 39 точки, като това се измерва чрез два под-индикатора – за високотехнологичен износ и брой патенти на глава от населението.

В индикатора „Корупция“ обаче, част от категорията "Управление", България е на 30 място с 28 точки. В индикатора „Върховенство на правото“ страната ни е също на 30 място с 25 точки. В индикатора „Здраве“, който е част от категорията „Качество на живот“, България заема 33 място с 23 точки. Още по-малко точки има по показателите "Неравенство" и "Очаквана продължителност на живота". Всъщност България, Литва и Латвия са сред страните с най-високо регистрирано неравенство на континента.

(Данните, използвани в Индекс 2019 обхващат периода преди започването на пандемията Ковид-19 и резултатите в доклада отразяват ситуацията в Европа преди здравната, икономическа и социална криза.)

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>