Сценариите след политическите битки

11.07.2020 13:21
Доц. Стойчо Стойчев
Васил Тончев
Калина Андролова

В последните дни политическото напрежение се покачи, протест в подкрепа на президента Румен Радев обедини леви и десни, премиерът Бойко Борисов отправи послание, че това е част от сценарий срещу приемането на България в чакалнята на еврозоната. Попитахме политолога Стойчо Стойчев, социолога Васил Тончев и журналистката Калина Андролова:

1. Защо се обединиха най-различни политически играчи на протест в защита на Румен Радев, има ли сценарий за дестабилизация?

2. Какви са вариантите оттук нататък, възможни ли са предсрочни избори?

Доц. Стойчо Стойчев, политолог:

Целта е да се ерозира

имиджът на премиера

Има една сърцевина от граждани в България, които

не пишат постоянно във фейсбук, но си гледат децата,

плащат кредити и искат предвидимост. ГЕРБ се крепи на тях

1. Самата фраза протест в защита на някого е безобразна - протестира се срещу нещо, а не в подкрепа. Този протест не е в подкрепа на Румен Радев, той е против управлението на Бойко Борисов и обединява всички негови опоненти, които са приели някакъв вид споразумение за общи действия до свалянето на кабинета, пък оттам нататък ще му мислят. Тоест искат първо да се постигне оставка на кабинета, а

после ще се оправят

кой както може

Няма заявка за последващи общи действия - затова те са и толкова разнопосочни. От една страна, “Демократична България”, от друга - БСП, Мая Манолова, не знам дали и Слави Трифонов не е бил там, всички, които се заявяваткато опоненти на кабинета, включително и Васил Божков от Дубай, участват активно в тези протести.

Защо се обединяват? Защото през последните десетина години се видя, че няма партия или политически играч, който да успее самостоятелно да победи ГЕРБ на избори, затова се опитват чрез недемократични, непарламентарни прийоми и практики да се докопат до тази победа. Какво ще правят с властта, ако я вземат някой ден, сигурно и те самите нямат идея. Никой не може да каже каква политика ще води този обединен Отечествен фронт срещу управлението на ГЕРБ.

И да, разбира се, че има сценарий за дестабилизация. Той се прави в различна степен на професионална подготовка и детайлност, но като цяло се цели в момента да се удря по имиджа на премиера и по неговата популярност, да може тя да бъде ерозирана бавно-бавно до изборите и да дадат някаква предпоставка БСП евентуално като първа сила да търси коалиция с някой друг. Първият етап от този сценарий беше да бъде отстрелян Цветан Цветанов - там лесно се получи, защото той сам даде основание. Но виждате, че премиерът Борисов не дава такива основания. Затова единственият начин да го уязвят е да правят внушения, да скалъпват и да му приписват разни неща.

Ето сега, прокуратурата арестува секретари на президента, а хората отиват да искат оставката на премиера. Откъде накъде?

В момента се правят обидно баламски манипулации -

някой ни мисли

за шарани като

общество

Най-голямото притеснение идва от това: има една сърцевина от граждани в България, които мислят трезво. Те не са много радикални, не пишат непрекъснато във фейсбук, но си гледат децата и ходят на работа, плащат си кредитите. Но за тях са важни две неща: да сме в ЕС и в еврозоната и да има някаква предвидимост. ГЕРБ затова са 10 г. на власт, защото са казали, че тези важни фактори няма да се променят. Сега в момента тече един вид лов на останалите избиратели. Популистите се опитват на тях да говорят. При ГЕРБ в момента въпросът е, опитвайки се да говорят нещо на популистите, да не си изтърват тези улегнали избиратели, на които се крепи ГЕРБ.

Работя много на терен и хората искат това да видят: добре, тези ще ги сменим, но

другите след тях

ще гарантират ли

такъв тип

стабилност, за да си

планират живота?

Никой не може да им каже.

Ако искаме алтернатива, да ни се представят структурирани визии, за да се избира. Какво ни се предлага? “Бъдете смели, дайте да свалим хунтата”, но какво идва след това, не се знае.

2. Предсрочни избори са възможни, ако премиерът прецени или ако в парламента правителството не може да събере подкрепа за бюджета следващата година, или ако се налагат още актуализации тази година зарази коронавируса.

А тези гласове, които го съветват сега да подава оставка, че да отива на избори, са на

хора, които искат

да правят социално

инженерство

Все пак има и малко нормалност в българската политика и тя предполага да не се ходи всеки път на избори, когато не стане на нашата. А опозицията, като е претърпяла загуба, да се стегне, да си оправи политиките и да се яви на нормални избори. Политическа логика за предсрочни избори няма, защото няма социално напрежение. Не става въпрос за принципни съображения на президента за прокуратурата, а за конкретен казус, в който той е замесен и е страна.

Васил Тончев, социолог:

Няма задкулисен замисъл, хората
реагираха на силовите методи

Надявам се да не се получи ефектът
на отдушник на пандемията през улицата
- чакат ни тежки времена и важни стъпки

1. Не мисля, че има предварителен сценарий, според мен силовите методи, които бяха приложени спрямо президентството, направиха така, че се обединиха и левите, и десните, и всички, които са извън управляващите и институциите в момента. Мисля, че действията следват събитията, а не обратното.

Събирането на леви и десни в протеста е реакция срещу конкретни събития, реакция в рамките на дадена ситуация. За мен е очевидно, че не може да има някакъв дълготраен съюз за по-далечен хоризонт за такова събиране. Чудя се защо трябваше да бъде предизвикано това.

Но то води до страшно натоварване на психологическия климат в страната, напрежение в гражданското общество - неща, които не ни бяха нужни в този момент, тъй като на България предстоят тежки времена и важни стъпки, които трябва да бъдат направени. Надявам се политическото напрежение да не попречи на влизането в еврозоната, на довършването на газопровода и други големи инфраструктурни проекти, свързани с международни отношения и инвестиции. И парите, които очакваме от Европа срещу кризата, дето се вика, да стигнем дотам, че да ги получим, защото
посланията, които
изнасяме към
европейските
институции,
никак не са добри

Като започнем с компроматните битки - всичко това там се следи внимателно и излизаме в много негативен план. Мисля, че дестабилизацията сами си я правим, и то в сериозни мащаби.

Не че някой отвън е заинтересован да ни пречи. В момента България е стабилизирана в рамките на нашата европейска перспектива. Тревожното е, че този ръст на заразените от COVID-19 може да доведе и до
тежки
икономически
последици

2. Предсрочни избори може да предизвика само улицата. А иначе ние сме в предизборна обстановка. Макар и малко рано. Времето до изборите съвсем не е много - девет месеца. Напрежението е високо и се опасявам, че ще продължи. Вижте примерно какво става в Съединените щати. Реакцията на пандемията в световен мащаб бе първо голям страх, после той премина в тревожност, някъде изби в
ярост, както бе при
протестите в САЩ

Надявам се да не се получи този ефект на отдушник през улицата и тук. Грози ни сериозна опасност от вълнения - политически и граждански. Президентът се позиционира като легитимната опозиция и оттук нататък битката е фронтална. Нещата ще се решат на избори, въпросът е как да стигнем до тях.

Калина Андролова, журналист:

Въвеждане на хаос в момент
на вирусна опасност

1. Обединиха се лидерите на няколко формации, за да покажат политически обем, а не хората. БСП защитаваха Радев, те го издигнаха, но “Да, България” си протестираха срещу Гешев, нещо, което им беше сведено като кауза отдавна. Мая Манолова и АБВ участваха с няколко човека. Активистите на “Да, България” не са избиратели на Радев и никога няма да бъдат. Те получават политически импулси по съвсем друга линия.

Фактът обаче, че имаше договорка за “колективен” сбор, показва, че някой се опитва да събере общ фронт срещу ГЕРБ, използвайки всички възможни мотиви и настроения. Под сурдинка се говори, че са хвърлени едни големи пари за протести срещу правителството. Прокуратурата засегна много силни фигури. Не бива да се подценява и старата, все още действаща мрежа от неправителствени организации, които владеят технологията и лесно могат да влязат в ролята си на генератор на протести под въздействие на вътрешен или външен, включително финансов вектор.

Бунтовете в САЩ и някои страни от Европа са сигнал за опит за синхронизация на глобални неолиберални интереси в различни части на света. Те лесно се прикрепят към вътрешни проблеми. Хората имат своите емоции, но често са ползвани в една по-голяма игра, за която нямат никаква представа. Радев е персонаж, който е крайно неориентиран политически.
Иска да е смел,
поздравления
за което!

Но понеже е политически невеж, се превръща в смела пионка, а не в смел лидер. Вместо да се притесни от нарушенията на служителите си, той призовава народа срещу правителството. Радев още не знае, че подобна подкрепа като тази от улицата е изключително ефимерна. Предстои да научи.

2. Винаги са възможни предсрочни избори. Но е възможна и процедура по отстраняването на Радев, ако 2/3 от народните представители преценят, че е преминал границата на позволеността. Тогава Конституционният съд ще трябва да разгледа ситуацията дали Радев нарушава Конституцията, като призовава за преврат и действа за дестабилизация на държавата. Не може от президентската институция да наричаш прокуратурата “мафия”, а правителството “мутри”. Забелязахте ли, че самата Корнелия като човек с правно образование не си позволи на митинга да обвини прокуратурата или да я обиди.

Радев е една демонстрация на немислимо от гледна точка на президентската институция поведение. Сигурна съм, че Илияна Йотова, която има отлична политическа култура, просто умира от срам от тази ексцесия. От президентската институция се излива политически екстремизъм, който с времето градираше и на митинга зае вълнуващи тълпата размери. Това е неадекватен за поста си човек, който няма дори качеството “политическо търпение”, да изчака до изборите и, ако е уверен в себе си,
да се яви със
собствена партия

Всичко останало е въвеждане на държавата в хаос, и то в толкова труден момент на вирусна опасност за населението. Това е непростимо, пълна липса на политическа интелигентност, на грижа за държавата.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>