При нова пандемия Германия ще се справи най-добре. Ето защо:

02.07.2020 15:07 “Дойче веле”
СНИМКА: Ройтерс

Колко застрашени са европейските държави при бъдещи пандемии? Според едно актуално проучване, Германия би се справила най-добре. А Полша, Гърция и Хърватия са сред най-уязвимите, пише "Дойче веле".

Ето защо:

Кой ще пострада най-много от евентуална следваща пандемия? Може би страните, които бяха засегнати в най-голяма степен и от коронавируса? А кои държави са най-добре подготвени за подобна заплаха? Проучване на водещия международен доставчик на икономическа информация Creditreform търси отговорите на тези въпроси, анализирайки пазара на труда, икономическата структура, здравната система, населението и капацитетите за мобилна работа. Целта не е да се изчисли вероятния брой на жертвите, а да се установи доколко засегнати биха били икономиката и общественият живот в съответните държави.

Северът - по-добре от Юга

Авторите на проучването подчертават, че обект на техните изследвания не е въпросът колко добре са се справили държавите с актуалната пандемия от коронавирус, а колко добре са подготвени за следващи пандемии като цяло.

Люксембург, Германия, Дания, Швеция и Великобритания са сред държавите, които би трябвало да се безпокоят по-малко от бъдещи пандемии. А сред най-застрашените са Италия, Малта, Хърватия, Гърция и Полша, става ясно от проучването на германските икономически експерти.

Германия не само заема добра позиция по отношение на устойчивостта в бъдеще, но преминава и добре през актуалната криза. Иначе класацията не се покрива пряко с опита от сегашната криза: Великобритания, която в момента е най-засегнатата държава в Европа, получава относително добра позиция. И доста потърпевшата от коронавируса Швеция е сред четирите най-добре подготвени страни.

Полша, Гърция и Хърватия пък са сред най-уязвимите, макар да бяха сравнително малко засегнати от сегашната пандемия - до този извод стигат експертите на базата на петте гореспоменати показателя.

Категорията "Икономическа структура" дава наред с другото яснота по въпроса доколко една държава е зависима от световната конюнктура, както и от туризма. Великобритания, Германия и Дания се определят като сравнително независими в това отношение, докато за Италия важи точно обратното. Проблеми имат предимно източноевропейските страни като Унгария, Чехия, Словения и Хърватия, но и Ирландия.

"Здравната система" в Германия е добра, в Италия е на средно равнище, а в Нидерландия и Великобритания не е особено добре организирана - това става ясно от заключенията в проучването. Предимството на Германия е наред с другото в броя на интензивните легла на човек от населението. Но също висока оценка в този план получават Литва и България. Сред най-зле класираните са държави Нидерландия и Великобритания.

Проблем: твърде високата продължителност на живота в Германия

В категорията "Население" са отчетени гъстотата и възрастовата структура, като тук се идентифицира сериозна заплаха за гъсто населената Малта. Но и Италия и Германия по този показател са в дъното на класацията - заради високата продължителност на живота.

Що се отнася до "Пазара на труда", основният поставен въпрос е колко висок е рискът за едно домакинство да изгуби доходите си в случай на пандемия. В това отношение изследователите установяват ясни разграничения север-юг и запад-изток. Отново Германия е в най-добра позиция, а най-проблематична се очертава ситуацията в Гърция, Италия, Полша, Хърватия и Франция. Тук акцентът е поставен върху лошите условия на труд и значимостта на самостоятелното предприемачество, тъй като тези части от обществото най-непосредствено усещат последствията от пандемия и възможното прекратяване на дейността им.

И при "Капацитетите за мобилна работа" има отчетливо разделение север-юг и запад-изток. В Северна Европа - и особено в Нидерландия, работата от вкъщи е сравнително обичайно явление, докато в южните и в източните европейски страни е по-трудно възможна. По този показател Германия заема средна позиция.

В заключение можем да обобщим: Северна Европа е по-добре подготвена за бъдещи пандемии от Южна и Източна. Отчитайки всички изброени показатели, Северна Европа и особено Германия се оказват сравнително неуязвими, докато при страните от Южна и Източна Европа - най-вече Италия, Хърватия и Гърция, е точно обратното.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>