Д-р Милен Врабевски: “Комак Медикал” работи по повече от 120 научни проекта в медицината, включително и за ваксина срещу COVID-19

06.06.2020 09:00 Даринка Илиева
Радосвет Радев връчва приза “Мъж на годината” на д-р Милен Врабевски.

Дарих предпазни средства за лекарите на първа линия в Македония. Имаше коментар да проверят дали не са с изтекъл срок на годност, но човешкото е сторено - медиците бяха осигурени и помощта дойде от България, казва в интервю собственикът и изпълнителен директор на най-голямата научноизследователска организация в Югоизточна Европа - “Комак Медикал”

- Д-р Врабевски, компанията ви “Комак Медикал” е специализирана в областта на клиничните проучвания. В момента целият свят очаква ваксина и лекарство срещу COVID-19. Участва ли “Комак Медикал” в подобни проучвания?

- Да. Като компания, на която може да се разчита, още в началото на пандемията бяхме поканени да участваме в разработка за ваксина срещу COVID-19. Работата върви устремно и се надявам още в началото на 2021 г. да имаме позитивни резултати. В момента не мога да коментирам техническата и научноизследователската форма на разработката. Но на екипа ни може да се вярва - доказали сме го през годините. Потенциалът на “Комак Медикал” се ползва от професионалистите по света, за да служи на човечеството.

- За някоя от европейските разработки на ваксини ли става дума?

- Точно така, това е една от световните разработки на ваксина. Тя е на глобална научноизследователска организация, която избра “Комак Медикал” за партньор.

- Много се говори дали COVID-19 е изкуствено създаден. Какво е мнението ви?

- На този етап се въздържам от крайни становища. Обследвам много внимателно какво се случва. Излизат някои цифри. Искам да огледам всичко от чисто научна гледна точка - поява на вируса, развитие, мерки, псевдоистини, факти - всичко, което е от значение за оформянето на представа за пандемията. До каква степен това е наложено, преекспонирано, можеха ли да се спестят някои от жертвите, направени в икономически план. Ще анализираме това с колеги от научните среди, които също са силно заинтересовани от цялата истина, и после ще мога да говоря по-категорично.

- Пред какви изпитания ни изправи кризата с COVID-19 и беше ли светът подготвен за това, което се случи?

- В света има много висок стандарт на медицинско обгрижване. Само в България има около 330 болници с 50 000 легла. Не трябва да се притесняваме по отношение на инфраструктурата, защото тя може да поеме дори и по-голямо натоварване. Изграждането на полеви болници у нас може би имаше позитив, че се тренира войската, че се разгръщат изоставени технологии и практики, които доказаха, че са още живи и имат потенциал, но извън това нямаше нужда от тях. Убеден съм, че и България, и светът имат потенциал да се справят с подобни пандемии.

- Какви са трудностите и възможностите за индустрията, на която толкова много се разчита да намери ваксина и лекарство, защото има прогнози за втори бум наесен?

- Не съм напълно убеден дали тази втора вълна не е преекспонирана и изпълнява ролята на определена група от хора, които биха имали интерес от подобно развитие на ситуацията. Глобалната човешка популация се е справила с кризата, но не изключвам възможността по различни причини да се появи и втора вълна. Дори и това да се случи, ще се справим.

В научноизследователската сфера винаги има предизвикателства.

Хората разбират

за нас в трудните

моменти, когато

трябва да се

реагира бързо, за

да се разработи

продукт, който да

спасява животи

А ние сме потопени ежедневно в подобен тип предизвикателства. Помислете само каква е ролята на нашата индустрия за създаването, да кажем, на антитела, които лекуват рак, на медикаменти, които се справят с какви ли не други патологии, които са били бич за човечеството. Това става с изключително висококвалифицирани експерти, с научен потенциал, който работи така, че безкомпромисно да следва успешно развитие след всяка наша намеса в научноизследователски проект. Неслучайно имаме и международни признания за работата ни. Ние не живеем, за да се възползваме от това, че в момента има пандемия.

Работим по над 120 научноизследователски проекта в различни сфери на медицината. Винаги има нужда от научен потенциал, във всички държави това е каймакът на обществото. Важно е обаче да не се спекулира с това, да не се преекспонира, да не се стига до жертви в името на нещо, което май не е чак толкова страшно.

- Можем ли все пак като общество да извлечем някакви позитиви от тази ситуация? Промени ли се например отношението към лекарите и медицинския персонал?

- Това е единственият позитив - признанието на лекарите. Разбра се важността на нашата дейност - клиничните проучвания. Дейност, която беше често подценявана и понякога дори обиждана. Когато преди години получих наградата “Питагор” от Министерството на образованието и науката за най-голям инвеститор в научноизследователската дейност, преди мен един лекар получи приз в категория за научно откритие. Знаете ли какво каза той? Първо благодари на пациентите си. Не на държавата или министерството, което го награждава, а на пациентите си, защото благодарение на дългогодишната си работа с тях той стига до важни заключения, прави откритие и така подобрява качеството и продължителността на живота им, а това съответно води до директни ползи за цялото общество. Тази ключова роля в общественото развитие е много характерна за научноизследователската дейност. Лекарите от първа линия, които поеха удара, са колеги, с които работя всеки ден по различни проекти. Уважението към тях се увеличи. Това е голям позитив, както и признанието, че

екипите ни, които

са на световно

ниво, доказват,

че в България

се прави

модерна наука

- “Комак Медикал” е добре позната компания и извън България. Наскоро една от програмите ви, насочени към пациенти с диабетно стъпало, спечели номинация в конкурса “Национални медицински награди” в значима социална категория. А вие сте номиниран за “Хуманизъм и благотворителни инвестиции”.

- Да, компанията ми има офиси в 28 държави. Това са поредните признания, които получаваме. Диабетното стъпало е бич, защото може да доведе до трайна инвалидизация. Новите подходи в медицината, които са продукт на изключително модерни технологии, са шанс за пациентите да влязат в по-напреднал стадий на битката с диабетното стъпало. Затова и кампанията ни беше оценена високо. Благодаря за признанието, защото колегите ми наистина се постараха и се надявам, че ще спечелят наградата. Иначе международното признание за нас е всекидневие.

Приемам личните

ми награди за

суета, но имаме

печат за качество

от ЕК, наречени

сме от ЕК

“Шампиони

на растежа”,

имаме номинации за най-иновативно предприятие, награди за IT проект на годината. Получихме голямата награда на ЕК Еxcellence In Innovation Award. Доказваме ежедневно, че качеството е нещо, с което не правим компромис.

- Това ли стои зад успеха на компанията?

- Да, бяхме първата клинична научноизследователска организация, сертифицирана по ISO. После това стана световен стандарт. Доказахме, че си струва да се положи усилие в една изключително трудна сфера, да се докаже стандарт за качество. От 2001 г. имаме сертификати от Националния институт по здравеопазване - еквивалента на здравно министерство в САЩ.

- С проф. Иво Петров сте единствените лекари, ставали Мъж на годината.

- С проф. Петров сме работили по научни проекти и се познаваме повече от 20 г. Започнахме да работим заедно през 1997 г. по един много важен проект, свързан с инфаркта на миокарда. Той

спаси стотици

българи от

сигурна смърт

Тогава имаше недостиг на много неща в болниците. Шегувахме се, че трябва да си носиш стрептокиназата в колата, ако те покоси инфаркт, защото в интензивното няма да има с какво да те лекуват.

С проф. Петров намалихме многократно риска от втори инфаркт след употребата на медикамента, който разработихме. Когато той стана Мъж на годината за 2018 г., се появи светлина в тунела, че нормалните хора, тези, които всекидневно спасяват животи, получават признание.

- Вас задължава ли ви това признание?

- Това е награда, която показва, че усилията ни не са напразни. Тя е логично следствие

след званието

“Почетен

гражданин

на Варна”,

“Европейски

гражданин на

годината”

и “Апостол на българщината”. Това показва, че сме на прав път и усилията си струват. Най-задължаващото е, че постоянното увеличаване на мащаба на дейност както на “Комак Медикал”, така и на фондацията ми “Българска памет” и другите ми бизнес активности има смисъл, и ще направя всичко възможно да ускорим още работата ни.

- Тази година “Българска памет” навършва 13 години. Заради нея ви определят като меценат на българщината. Кои са големите ви гордости от постигнатото?

- Да, навършват се 13 г. от регистрацията на фондацията. Занимавам се с подобна дейност и отпреди това. Решихме с мои приятели да придадем европейски вид на нашите дейности, за да е всичко официално, легално и прозрачно. Искаме да се отчитаме пред обществото, независимо че харчим собствените си пари и не сме длъжни, но държим да покажем за какво ги използваме, защото сме горди с това, което правим. Така искаме да мотивираме и други, да дадем пример, да ги заразим с тези дейности. Формулирахме национални приоритети, по които работи фондацията, и инвестираме в тях. Не чакаме някой друг, не плюем държавата, а гледаме къде не ѝ достигат силите, за да подадем ръка или да ѝ дадем пример и да я подсетим какво може да направи. Искаме да покажем, че и ние, хората, също сме държавата.

Приоритет са

битката с

демографската

криза,

реинтеграцията

на българската

диаспора по

европейски

модел,

културно-историческото наследство и ползата от него за родолюбиво възпитание на младото поколение, за да останат тук тези деца, вместо да напускат държавата. Говоря за образователни практики и адекватно обучение, което да прави децата финансово грамотни, да знаят езици, да разбират от предприемачество, кибернетика, роботика, програмиране. Да знаят, че в България се правят от сателити до болиди за Формула 1. Че тук има възможности и те трябва да се използват.

- Сред основните акценти в работата на фондацията ви са европейската интеграция на българската диаспора и връщането ѝ към корените. Защо е важно това сближаване и защо инвестирате толкова в тази дейност?

- Не очаквам нищо от държавата освен подкрепа. Правя това, което са правили дедите ми в много по-трудни времена през Възраждането. Който има възможност, помага на народа си да се развива. Не откривам нищо ново. Важно е да се сближим с българската диаспора, защото при демографска криза това е резервен генофонд. Това са други българи, с които трябва да сме близки. От друга страна, в чисто икономически план сближаването е много важно, защото се градят мостове на основата на “език свещен на моите деди”. При евроинтеграцията то придобива и друг смисъл - лекуваме раните от миналото чрез европейския модел на мислене и ценности. И това работи - увеличава се трансграничното сътрудничество, минимизира се езикът на омразата, желанието за съвместни чествания, проекти и бъдещо общо икономическо сътрудничество в голямо европейско семейство.

Ако искаме

да вървят

отношенията ни

с Македония, ни

трябват 3 неща -

магистрали,

съслужение и

медии

Нямаме нито едно от тях. Като че ли държавата е глуха и сляпа старица, която, колкото и да я ръчкаш, не реагира адекватно. Говоря за един интелигентен и безобиден контрапункт на антибългарската политика в региона. Трябва сами да си помислим за спасяването на нацията от изчезване, защото заслужаваме своя напредък и възможност България да е едно по-добро място за живеене. Не искам хората да остават с впечатление, че инвестирам само в българите в чужбина. Това е една от малкото ми задачи. Но ще спомена колко е важно в тези трудни времена хората да знаят, че помощта е на една ръка разстояние.

Обадиха ми се един ден от македонското посолство, че са закъсали за консумативи и предпазни средства за лекарите на първа линия. След седмица занесох дарения в Република Северна Македония - Струмица и Делчево. Всички лекари на първа линия бяха обезпечени с маски, очила, гащеризони. Не чакаме благодарност. Знам колко е трудно в Македония да се каже, че от България идва нещо добро. Даже имаше коментар да проверят дали предпазните средства не са с изтекъл срок на годност. Но човешкото е сторено - лекарите на първа линия са осигурени и помощта идва от България. Това е реакция веднага. Държавата може да няма сили да го направи или ще ѝ отнеме по-дълго време.

Следващата ми инициатива е свързана с област Преспа, която е част от Албания. Там има 9 села. Вече в 2 от тях има 24 часа вода благодарение на ремонта, който направих на местния водопровод. Сега

купувам

пожарна,

линейка и кола

за социалния

патронаж

Това са 10 000 души в 9 села. Наши братя и сестри - дали се македонеят, или не, не ме интересува. По договор с Тито тези хора имат ангажимент да учат граматически македонски до 4-и клас. Това показва системата, която работи против България. Вместо да прекланям глава и да пустосвам около някоя маса злощастната съдба на народа си, правя това, което е необходимо.

- Създател сте и на частното средно училище “Цар Симеон Велики” в София. Защо се захванахте и с това? Липсва ли нещо в образователната система, което да осигурява по-качествено образование на децата, и с какво е по-различно обучението във вашето училище?

- Да, освен училището имаме и две детски градини. Създадох училището благодарение на съпругата ми д-р Росица Врабевска, която ръководи образователната структура. Всъщност аз съм фронтмен на една голяма структура с работещ екип. С училището искам да дам добрия пример, да се покаже лична отговорност, стил на живот - да се инвестира във високия стандарт на мислене и на реализация. Това може да се случи, като от най-ранна възраст децата виждат нашия пример, правила за успех и следват формулата ни за прогрес. Те са в иновативно училище - посланик на Европейския парламент, в което “иновативност” не е клише. Там

децата имат

перфектните

условия да

станат новатори, да имат смели идеи, да ги реализират и да излязат от кутията на стандартното мислене. Вярвам, че така правим децата смели, с предприемачески дух, търсещи и можещи. А благодарение на такива хора обществото се движи напред.  Ние сме фондация “Българска памет” не защото се ровим в миналото, а защото имаме голям харддиск за действие в настоящето. Човек трябва да бъде активен сега. И когато разказвам на децата за Златния век, им казвам, че и днес трябва да имаме такъв, защото го заслужаваме.

- Освен лекар, бизнесмен и меценат сте и музикант и имате собствена компания. Имате и пет деца. Как успявате да съчетаете всичко това?

- Любовта към децата ни не намалявазаради нашата ангажираност. Детето няма нужда от книжки по психология, за да го отглеждаш, просто трябва да го обичаш. Когато тази любов е искрена и неподправена, то го усеща.

- Направихте европейско турне на групата си Intelligent Music Project. Работите ли над нов албум и с кои световноизвестни музиканти подготвяте общи проекти?

- Имам 5 албума. Започнах с Джон Лоутън, след това се присъединиха Джоузеф Уилямс, Саймън Филипс и др. Поканил съм отново Ричард Грисман, Рони Ромеро и Карл Сентънс за последния ми албум - The Creation. Музикален копродуцент и барабанист отново ще е Саймън Филипс. Продължаваме и с концертите - на 4 август сме във Варна, а на 6-и - в Пловдив. 

ВИЗИТКА:

Д-р Милен Врабевски е собственик и изпълнителен директор на най-голямата научноизследователска организация в Югоизточна Европа - “Комак Медикал”, и основател на фондация “Българска памет”. Д-р Врабевски постави България на картата на “Хоризонт 2020” със своя свръхиновативен проект, който получи Печат за високи постижения от Европейската комисия, нареждайки компанията му сред “шампионите на растежа” в Европа. Министерството на образованието и науката връчи награда “Питагор” на компанията му за най-голям обем инвестиции в сферата на научните изследвания. Д-р Врабевски е член на Глобалната инициатива на Бил Клинтън и е лауреат на престижната награда “Европейски гражданин на годината” за изключителен принос към разпространението и утвърждаването на европейските ценности и мултикултурния диалог чрез инициативи за интеграция, социализация и европейска перспектива на младите хора в България, Източното партньорство и Западните Балкани.

Д-р Врабевски притежава частна детска градина и иновативно училище, обявено за “Училище - посланик на Европейския парламент”. През 2020 г. той бе избран за Мъж на 2019 година за цялостната си народолюбива дейност. Д-р Врабевски е и композитор и музикален продуцент, притежава продуцентска къща и звукозаписни студиа – Intelligent Music.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>