1990 г.: първите демократични избори

04.06.2020 09:00

На 10 юни 1990 г. в България се провеждат първите свободни и демократични избори след режима на Живков.

Тодор Живков е свален на 10 ноември 1989 г., на 7 декември е създаден опозиционният СДС.

В началото на 1990 г. се свиква Националната кръгла маса, на която БКП и СДС се договарят да има избори за Велико народно събрание, което да изработи нова конституция на България.

През април БКП се преименува на БСП.

На 10 юни е първият тур на изборите за 7-о ВНС, вторият е на 17 юни. Избирателите гласуват за 400 народни представители, половината от които се избират мажоритарно, а останалите 200 - пропорционално.

БСП печели мнозинство - 211 депутата. СДС има 144, ДПС - 23, БЗНС - 16.

Официалните данни са, че са гласували над 6,3 милиона, което е активност, навиждана на изборите в следващите 30 г.
Гласовете за БСП и СДС също са смайващо много - съответно над 2,8 млн. и над 2,2 млн. Веднага след изборите започват съмнения, че са фалшифицирани и масови протести.

Как се е променило отношението на българите към демокрацията 30 години по-късно? Интересна картина ни дава ново глобално проучване “Удовлетворение от демокрацията 2020” на Университета в Кеймбридж.

От него се вижда, че неудовлетворението на българите от демокрацията значително и трайно намалява през последните 10 години и сега недоволните от демокрацията са 20% по-малко, отколкото в началото на 1990-те.

Графиката показва промяната спрямо нивата на недоволство от демокрацията от началото на 1990-те. За 6 страни от Централна и Източна Европа само в Румъния има значително увеличение на недоволството, докато в България, Полша, Чехия, Унгария и Словакия песимизмът за демократичното развитие намалява.

“При бившите комунистически страни от Източния блок, много от които се присъединиха към ЕС през 2004 и 2007 г., се забелязва стабилна консолидация на гражданското доверие в новите им политически институции”, пишат авторите на проучването.

В същото време докладът отчита рекордно високи стойности на неудовлетворение от демокрацията при страни със стара и развита демокрация.

Докладът “Глобално удовлетворение от демокрацията” е на Института “Бенет” за публични политики към Университета в Кеймбридж.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>