Кристина Лазарова: Енергийните технологии на бъдещето могат да станат реалност и у нас

03.06.2020 16:28 Самуил Огнянов

Югозападният въгледобивен регион иска да бъде флагман на промените в енергетиката, казва съснователката на платформата Brоwn to green

Кристина Лазарова е от новото поколение мениджъри в българската енергетика, отскоро е председател на борда на директорите на ТЕЦ „Бобов Дол” и е съосновател на свободната дигитална платформа за преход към нисковъглеродна икономика Brоwn to green. "24 часа" я потърси за коментар дали България може да се възползва реално от Зеления пакт на Европейския съюз.

- Г-жо Лазарова, какво представлява платформата Brоwn to green, която се радва на все по-голям интерес?

- Това е свободна дигитална среда, където представители на държавните институции, различни зелени движения, еколози, специалисти по управление на околната среда, икономисти и въобще хора с идеи мога да споделят своите виждания затова как традиционно свързаният с добива и използване на кафяви въглища Югозападен въгледобивен регион да се промени и премине към нисковъглеродна икономика, образно казано да стане „зелен”. За това и платформата носи това цветно име „Brоwn to green”, тоест как от кафявите въглища да извървим пътя до добиването на зелена чиста енергия.

- Вие сте от новото поколение мениджъри в българската енергетика, председател сте на борда на директорите на емблематичния ТЕЦ Бобов дол, да не би да искате да кажете, че подавате ръка на зелените у нас и в Европа? Това до скоро щеше да звучи като научнофантастичен филм?

- Вижте, аз разглеждам нещата така. От една страна сме всички ние българите, а от другата - нашите проблеми. Време е да погледнем реалността в очите и да си подадем ръка. Проблемите са прекалено големи, за да можем да се справим с тях всеки, правейки нещо самичък или поотделно. Не е нужно да откриваме „колелото”, може да видим как го правят в Европа.

Държава, еколози и индустрия вървят ръка за ръка, защото може да е клише, но е истина, че в спора, в дискусиите се ражда истината. Въгледобивът е основен поминък за районите на Бобов дол и Перник. Тук практически преди доста десетилетия се е родила модерната българска индустрия. Ние трябва да сме благодарни на хората от този край, на страната ни, които буквално с мазолите на ръцете си създадоха тази България, която имаме днес. Но светът се променя бързо и ние няма как да сме изключение от тези промени.

Зелената сделка на Европа дълго време изглеждаше като някаква наивна мечта, но тя в крайна сметка стана факт и започва реално да се осъществява. България има два пътя- или да не прави нищо и да изпадне от борда на въвеждането на съвременни нисковъглеродни технологии, или да положи максимални усилия да се впише в европейските изисквания/закони за опазване на околната среда.

- Смятате ли, че ще има хора, които ще започнат да критикуват вашите намерение?

- Ние българите като цяло сме специалисти в това да критикуваме. За жалост през годините като че ли забравихме, че най-важното е да се опитаме да работим и да изграждаме, да се сплотяваме и обединяваме около идеите и техните реализации. Никой няма да реши проблемите на България в нито един от секторите, ако ние не ги решаваме сами. Никой няма да дойда от Брюксел и да ни каже вие трябва да правите това, по този начин. Ние трябва да си го направим сами. Имаме посоката, в която всяка една от държавите в Европа е казала, че ще върви.

На нас ни остава сега да начертаем и извървим пътя с наши усилия. В кръга на шегата, свикнала съм с постоянната критика и негативизъм, който ни залива от всякъде, но както казва моят любим актьор Камен Донев „Боят не разгражда, а изгражда“. И ако трябва да се върнем към сериозният тон, ние сме се събрали за да се опитаме всички в тази държава, независимо кой какъв е, от кое учреждение, бизнес, неправителствена организация, федерация или сдружение, да извървим пътя към създаване на икономически, екологичен и социален просперитет на тези две области в Югозападна България.

- Кое е най-важното, което ние българите пропускаме за Зеления пакт?

- Този пакт означава не само чиста природа, което е особено важно за туристическа страна като България, в която красивата и чиста околна среда е един от най- важните икономически активи на страната ни. Зеленият пакт означава и нещо друго. Той дава възможност за нещо с неимоверна важност за всички българи, а именно българската икономика и енергетика да мине на ново технологично ниво. Постепенно да замени въглищата с втечнен природен газ, соларни панели, водородни технологии, геотермална енергия и още десетки иновации. Да притежаваме и развиваме буквално технологии на бъдещето.

Разликата между енергетиката до сега и тази, която идва, е като между стария аналогов телефон с жицата и със симпатичната шайбата с цифрички и новите смартфони, които дават безгранични възможности. Българската енергетика и икономика трябва да се възползват от възможността да не изостанем технологично от водещите европейски страни.

- Мислите ли, че малка страна като нашата има ресурс да направи такъв технологичен скок?

- Първо, ние не сме малка страна, а сме нормална средноевропейска държава. Второ, нека не се държим вечно като периферия на развитата Европа, та ние сме народът, който някога е създавал империи. Да не говорим колко блестящи учени и инженери имаме в историята си, а и днес. Иван Ночев е българинът създал модула „Ийгъл”, с който Америка е кацнала на Луната. Петър Петров се казва създателят на първия ръчен електронен часовник „Пулсар” и на безжичния сърдечен монитор. Искам да кажа, че когато българинът получи нужните условия и мотивация той може да постигне много.

Така, както навремето строежа и експлоатацията на АЕЦ "Козлодуй" е изградил хиляди висококвалифицирани специалисти, така сега преходът към „зелени” технологии ще ни даде възможност като държавата да минем наистина на ново ниво, да създадем друг тип работни места за умните и способни българи, които ще изберат да работят в родината си. Ние сме нацията, която може много повече от това да изнася сезонни работници за Англия и Германия. Когато изстрелваха ракетата на Илон Мъск, до него стоеше българин. Нека не се подценяваме сами. Нисковъглеродните технологии на бъдещето могат да са реалност и у нас.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>