Старо Железаре лъска Сталин, баба Велика се кипри до Тачър (снимки)

28.05.2020 21:00 Анелия Перчева Радко Паунов
Старожелезарци не могат да гледат Сталин, замазан с червена боя. Снимки: Радко Паунов
73-годишната баба Велика е на седмото небе, че е увековечена на собствената си ограда. Зад нея е Желязната лейди.
Анджелина Джоли е точно срещу къщата, на която е изрисуван Сталин.
Айнщайн краси една от оградите.
Средновековни владетели също са изрисувани.
Една от големите композиции с хора от селото.
Кастро и Индира Ганди са на стената на църквата.
Не си даваме Сталин, категорични са старожелезарци.
Баба Сребна показва къщата на Иванка Пашкулова-Роза.
Горбачов и Тачър също гледат от фасадата.
Леди Ди и Доди ал Файед са на селския нужник.
Теодосий Спасов надува кавала в Старо Железаре.
Учителят Петър Дънов е до митичния Орфей и Мик Джагър.
Лех Валенска с старожелезарки и самата художничка Катаржина (вдясно)=
Тази рисунка на Стефана Господинова с нейното магаре и Бриджит Бардо се появи в "Ню Йорк таймс".
Паметникът на убитата 12-годишна партизанка Иванка Пашкулова-Роза.
Световни лидери, омешени с местни хора, греят от дувара.
Ясер Арафат също е увековечен.
Маргарет Тачър се ръкува с местна жителка.
Елизабет Втора си "хортува" със старожелезарска баба.
Къщата на Иванка Пашкулова

- Старци чакат отново полските художници да ги увековечат по къщите им

- Над 80 исторически личности и звезди гледат от дуварите

"Кощунство, гавра, светотатство!"

Това отсичат жители на Старо Железаре по повод залетия с червена боя Йосиф Висарионович Сталин. Те не искат да виждат в този вид Бащата на народите, чийто образ е увековечен на фасадата на една от къщите. Затова селото на 12-годишната партизанка Иванка Пашкулова-Роза се готви да излъска образа на диктатора, който гледа мрачно.

"Намериха кои са вандалите, не са местни. Написаха им само предупредителни протоколи и се отърваха", казва кметът Илия Тонов.

Той и съселяните му са категорични, че това е гавра с изкуството и историята. Джугашвили е изрисуван на две места на същата къща - веднъж на портрет и втори път възседнал козел. Срещу него е изографисан местен жител, яхнал коч. Той обаче е пощаден от червената боя.

Още когато Йосиф Висарионович бе изрисуван в Старо Железаре, предизвика буря от възмущение в среди извън селото.

"Как е възможно злодеят, извършил геноцид над собствения си народ и убил милиони хора, да бъде реабилитиран по този начин", реагираха съвременници.

Местните обаче не искат да чуят подобни аргументи. За тях той е герой, победил нацистка Германия. И в близко време възнамеряват да го почистят.

Но това ще го направят под надзора на художниците - съпрузите Венцислав и Катаржина Пириянкови. В момента те са в Полша. Всяка година обаче идвали в края на юли, като водели със себе си ученици и студенти по изобразително изкуство. Именно те нарисували Сталин и всички останали световни политици, шоузвезди и исторически личности – повече от 80.

На оградата на Дома на традициите в Старо Железаре е изобразен и кметът Илия Тонов в сцена от "Междузвездни войни". Идеята е, че, както героите във филма, и той се бори със Злото. Редом с кмета са изобразени и други прочути хора – Теодосий Спасов, митичният Орфей с лира, до него е Мик Джагър, Луис Армстронг, Лех Валенса.

Селският клозет пък, който е на метри от Дома на традициите, е украсен с лейди Даяна и нейния любим Доди ал Файед, мистър Бийн и Ангела Меркел. Образът на германския канцлер обаче и заличен с бяла боя. В съседство е църквата. От нейния дувар гледат Индира Ганди и Фидел Кастро.

"Чакаме с непърпение Катаржина и Венцислав. Всички искаме да ни изрисуват по къщите. Даже и от съседните Ново Железаре и Паничери са дали заявки, но художниците отказват. Само при нас ще творят. Иначе ефектът ще се загуби", категоричен кметът.

Цялото село е един музей на открито. Преди години в "Ню Йорк таймс" написали голяма статия за него под заглавие "Че и Бриджит Бардо ще спасят Старо Железаре". Публикации за рисунките са се появили в полски медии, както и в издание в Дубай.

„Прочухме се в цял свят като селото на личностите“, казва 73-годишната Велика, която е изобразена в цял ръст на стената на дома си как държи цвета. До наперената баба е Желязната лейди.
"Бастун ли? Изобщо не го ползвам", казва тя и рипва от пейката, за да застане до превъплъщението си.

И баба Сребра чака реда си да я увековечат на къщата й. 83-годишната жена живее близо до дома на Иванка Пакулова. Старицата не може да се примири, че къщата на най-малката партизанка е пред падане.

"Навремето беше музей. Тя е момиче за пример. Убита е на 12 години", изтъква баба Сребра. Кметът пък обяснява, че няма средства имотът да се ремонтира. Покривът тече, дворът е обрасъл с треви. А по времето на соца непрекъснато водели ученици да се вдъхновяват от подвига на Роза. Единствено паметникът й в селото напомня, че от Старо Железаре е Иванка Пашкулова.

В последните години обаче интересът към хисарското село не се дължи нито на малката партизанка, нито на нейния баща Тодор, чието име носи читалището. А на двамата полски художници - Венцислав Пириянков, чиито корени са от Старо Железаре, и на съпругата му Катаржина.
"Искахме да направим нещо в служба на народа. Питахме хората искат ли и след тяхно съгласие рисуваме по къщите и дуварите им", казва самият Венцислав. Според него се получавал диалог между обикновените жители и техните идоли. Не всички обаче разпознават световните фигури, но им се радват.

Други от Регион

Българи и гърци въртят чевермета до 65 минерални извора, музиката е на три езика (Снимки)

В района около използваните извори има параклис, джамия, ресторант и хотелче Българи и гърци от двете страни на границата се събират на общ събор в село Термес

Още едно свято място край Пловдив – манастирът "Св. Георги", от рано прелива от богомолци (Снимки)

Епископ Арсений води празничната литургия Търговци са разпънали сергии, чевръсти майсторки готвят курбан в меден казан на над 130 години Ревностни християни и именици от рано прииждат в един от

Хиляди поеха с чудотворната икона на Богородица към Клувията, мнозина се тълпят да я пипнат (Снимки)

Нося я за осми път, дарява ме със здраве, каза Запрян Недков Игуменът Сионий предвожда шествието С камбанен звън и съпроводена от хиляди вярващи чудотворната икона на света Богородица пое от

Отнеха скутера на много пиян водач от Манолско Конаре

Возилото било и без надлежната регистрация  Водач, спипан да управлява много пиян електрически скутер в с. Манолско Конаре край Пловдив, остава без возилото

Наше гранично село се видя в чудо от нашествие на гръцки крави

Гръцки крави ежедневно унищожават реколтата в кирковското село Тихомир, оплака се кметицата Албена Генчева. Селото се намира съвсем близо до границата с Гърция. "Не ги спират огради и кучета

>