Кристиан Костов: В Москва излизаме само до супермаркет или аптека

24.05.2020 17:06 Мария Райчeва
КРИСТИАН КОСТОВ
Певецът в момента е в Москва. СНИМКИ: АНИМАТО МЮЗИК/UNIVERSAL MUSIC GROUP

Правя музика за европейския,

азиатския и англо-американския пазар

Кристиан Костов стана популярен у нас покрай участието си в “Х Фактор” през 2015 и 2016 г., когато се класира втори. През 2017 г. представя страната ни на Евровизия. Миналата година участва в най-голямото тв шоу за професионални световни изпълнители в Китай - Singer, което бе гледано от над 2 млрд. души в цял свят. Талантливият изпълнител е със смесена кръв, баща му е българин, а майка му е от Казахстан. Наскоро той издаде новия си сингъл Better, който ще бъде включен в предстоящия му миниалбум - MOOD.

- Къде сте в момента, Кристиане, и как минават дните ви в условията на ограничителни мерки заради коронавируса?

- В момента се намирам в Москва с цялото ми семейство. По време на карантината (почти два месеца) не съм излизал никъде. Добре, че инстаграм акаунтът ми е доста активен и мога да работя от вкъщи. Успях да си направя домашно студио, преди да затворят магазините, и благодарение на това мога да работя върху следващите си проекти спокойно.

- Колко строги са при вас мерките?

- Забранено ни е да излизаме, само ако не е задължително. Ние пък никъде не ходим и всичко поръчваме за вкъщи. Иначе на някои хора им е все тая и продължават да се разхождат по улиците, сякаш нищо няма. Дори има арести.

- Излизате ли навън понякога?

- Да, но само ако трябва да разходя кучето или да ходя до аптека и супермаркет. Случвало ми се е само 2-3 пъти.

- Страхувате ли се?

- Отначало ми беше много страшно, но сега разбрах, че няма от какво да се страхувам, защото наистина много се пазим и просто

няма как да

се разболеем

По-скоро ме е страх от това, че имам много време за мислене и започвам да си спомням и някои немного приятни моменти от живота ми. В момента работя много върху менталното си състояние и мисля, че успявам да се справя с демоните си.

- Разкажете за новата ви песен Better.

- Better е една от най-любимите ми песни и не само сред моите. Много се радвам, че най-накрая мога да я споделя със слушателите си и че те са я харесали също! Получавам стотици имейли от различни хора за това колко им е помогнала песента, а това значи всичко за мен.

- Как се свързахте с авторите на парчето?

- Всичко започна по време на Евровизия 2018. Тогава се запознах с Трей Кембъл от Equinox и веднага разбрах, че много искам да направим нещо заедно. След няколко седмици или месеца, не помня точно, той ни изпрати демото на Better, което е написал заедно с Cassandra Stroberg, Isaiah Tejada и Spencer Bastian. От първото слушане се влюбих в парчето и разбрах, че трябва да го завърша.

- Колко песни ще съдържа предстоящият ви миниалбум?

-Още не мога да споделя колко песни ще има в Mood, защото искам да е изненада. Само мога да кажа, че са повече от 4.

- Какво друго да очакват феновете ви в близко бъдеще?

- Вече работим върху следващото ЕР. Песните са записани и сега правим постпродукцията.

- Какво се случи с вашето следване, планирате ли да учите?

- Имах планове да уча в “Бъркли” в САЩ, но това означаваше 5-годишна пауза на моята кариера, а сега индустрията се променя на всеки 6 месеца. Аз уча нещо ново всеки ден. Вярвам, че в 2020 г. всеки човек има достъп до всичко, което иска да научи.

- Кои бяха най-интересните и вълнуващи моменти по време на участието ви в шоуто в Китай?

- Не мога да конкретизирам, защото всеки ден се случваше нещо интересно. Може би първите няколко седмици бяха най-вълнуващи, тъй като това беше първият ми престой там.

- А кои бяха най-трудните?

- Най-трудното нещо със сигурност беше да пея на китайски, обаче идеята беше моя и много исках да дам всичко от себе си и да се справя с това предизвикателство. Продуцентите на шоуто бяха много уплашени от това, защото са имали неудачен опит преди и трябваше да имам план Б, но аз реших, че просто трябва да го направя, и то по най-добрия начин. След първия ми опит казаха, че трябва да го повторя, защото се е получило брилянтно.

- Как ви посреща публиката там и отнасят ли се към вас като към голяма звезда?

- Публиката от Китай е толкова мила, че не мога да я опиша с думи. Аз обичам всички почитатели на музиката ми, но просто

има нещо специално

в техния баланс

между ентузиазъм и уважение към личността на един артист. Не знам какво искате да чуете от мен по повод на “голяма звезда”, но почти всеки един човек, когото срещах на улицата, ми казваше “О, Xiao K! Jiayo” (така пожелават успех преди важно събитие).

- Към кой музикален пазар сте се насочили?

- Сега моята цел е да издавам музика на колкото се може повече пазари - европейския, азиатския, англо-американския. Само към Африка не съм се насочил още. Търся моите хора, без значение какъв паспорт имат.

- Как ви се струва азиатският пазар?

- Много специален пазар със своите правила и закони. Беше наистина удивително за мен, защото имах усещането, че наново се уча как е устроен музикалният пазар. Има много начини да станеш известен в Китай, но истинското предизвикателство е да не те забравят.

- Продължавате ли да работите с брат си?

- Брат ми е голяма част от основния ми екип и всяко ново начало ние започваме заедно. Най-много работим заедно по нова музика. Той е автор на песни и музикален продуцент почти на всяко парче в албума ми и контролираше всяка една нота на всички мои песни. Също така всички стратегически въпроси доверявам на него, много често неговият усет ни е спасявал.

- Кой ви менажира напоследък?

- Отговорът на този въпрос е толкова специален, че мога да направя отделно интервю само за това.

Накратко, в сферата на дистрибуция на музика и връзки с автори на песни, музикални лейбъли работя със Symphonix в лицето на изпълнителния директор на компанията и мой приятел Борислав Миланов. Дистрибуцията на музиката ми се извършва с голяма помощ на Universal Music и Polydor, чийто партньор в България е “Анимато Мюзик”.

Всички избори и решения извън премиерите на синглите ми и стратегията за позиционирането на музиката ми на различни пазари са моя работа,

което е голяма

стъпка

напред за мен. Как изглеждам, какво говоря, каква музика пиша и как звучи тази музика - всичко е въпрос на моя личен избор и моят екип само ми помага да намеря своя път. Смятам, че съм голям късметлия.

- С какво друго се занимавате, освен с музика?

- Не е тайна, че много обичам всичко, свързано с мода. Обичам историята на различни брандове и също така ми е интересно как се правят различни колекции и какво вдъхновява дизайнери да създават различни образи. Много се увличам и по фотографията. По време на карантината играем на компютърни игри с други мои приятели, които също са музиканти, и е много забавно.

- Какво ви пишат феновете?

- Напоследък имам чувството, че сме пораснали заедно и много се радвам, че буквално можем да споделяме всичко. Приятно ми е да чета коментари за музиката ми, но още повече обичам да получавам обратна връзка, когато някоя моя песен е помогнала на някого да се справи с труден момент в живота си. В тези моменти усещам, че има смисъл в това, което правя.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>