Румънската агенция Медиафакс: Защо България овладява епидемията по-успешно от Румъния?

08.04.2020 19:14
Румънската агенция Медиафакс: Защо България овладява епидемията по-успешно от Румъния СНИМКА: Ройтерс

България е регистрирала през последните 24 часа 19 нови случая на заразяване с коронавирус и само един смъртен случай, докато в Румъния са установени 344 новозаразени и 12 смъртни случая, пише румънската агенция Медиафакс в материал, озаглавен "Как успяват българите да държат под контрол епидемията", предава БТА.

България, която има население близо три пъти по-малко от това на Румъния, има до момента 541 случая на COVID-19, а в Румъния са 4761. Българите изглежда държат под контрол епидемията от коронавирус по-добре от Румъния, коментира изданието, като се спира на взетите в двете страни мерки.

Агенцията напомня, че първият случай на COVID-19 в България е установен на 8 март, близо две седмици след първия случай в Румъния. Българите бяха в разгара на грипната епидемия, така че много училища в страната бяха затворени, отбелязва Медиафакс, като добавя, че всички училища са затворени от обявяването на извънредното положение на 13 март, пет дни след регистрирането на първия положителен тест, когато в страната има общо 23 случая.

Румъния регистрира първия случай на COVID-19 на 26 февруари. Училищата бяха затворени на 11 март, а извънредното положение влезе в сила от 16 март, когато в страната имаше 158 случая.

Взетите мерки в рамките на извънредното положение в двете страни са подобни: забрана на събитията с участието на много хора, въвеждане на работа от вкъщи във всички ситуации, когато това е възможно, мерки за социална дистанция и други.

На 17 март България откри огнище на COVID-19 в планинския курорт Банско. Градът веднага беше поставен под карантина, никой не можеше да влиза или излиза, ако не е жител на града. Три дни по-късно бяха затворени всички областни градове.

Румъния чака докато в Сучава се събраха близо 600 случая на COVID-19, за да постави под карантина града и осем съседни села на 30 март.

Основните разлики в стратегиите на България и Румъния може да се открият в начина, по който се действа при установените случаи. На 13 март, когато беше обявено извънредното положение (в България), хоспитализацията беше задължителна само за определени групи пациенти. Сред тях са лицата над 60-годишна възраст, хората с хронични заболявания и понижен имунитет, тежките случаи или болните, които не могат да бъдат изолирани у дома.

Пациентите с положителен тест, но без симптоми или с леки симптоми, бяха лекувани вкъщи със задължително изолиране за 28 дни.

Румъния хоспитализира всички случаи на COVID-19, а пациентите бяха изписвани едва след два отрицателни теста, отбелязва Медиафакс.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>