Редът като оръжие срещу вируса

08.04.2020 12:10 Галина Дудина, в."Комерсант"

Броят инфектирани с коронавируса в Германия прескочи вчера летвата от 100 000 души. Така страната зае четвърто място в света по потвърдени случаи на заболяване. Но там не виждат повод за паника - засега изглежда, че германските лекари и обществото са посрещнали епидемията по-добре подготвени от останалите.

При все че заразените в страната вече са над сто хиляди, премиерът на провинция Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер смята, че веднага след Великден (значи от идната седмица) кафетата и ресторантите в региона може да отворят отново. Мнение, лекомислено на пръв поглед, но то идва от сравнително ниската смъртност в страната.

По броя установени болни Германия плътно доближи първата тройка в света: те са повече само в САЩ (378 000), Испания (140 000) и Италия (132 000). Но докато във всяка от тези страни починалите пациенти с коронавирус са над 10 000, във ФРГ към вторник вечерта имаше 1854. Водещи германски и световни медии наред с експерти търсят през последните дни обяснение за този феномен. "Германско изключение? Защо е толкова ниска смъртността в страната?", пита се "Ню Йорк таймс".

Първата, най-главна тайна е масовото тестване още на ранен етап.

Направени са вече над 918 000 теста. Още в края на март вътрешното министерство постави задача броят им да нарасне на 200 000 дневно, а сега се извършват над 50 000 на ден - тройно повече, отколкото във Великобритания. За разлика от първите етапи в САЩ жителите на Германия можеха от самото начало да се изследват за сметка на застрахователите. При все че осигуровките покриват само тестовете на болни със симптоми и на хора, контактували с тях, ранната диагностика открива голям брой леки случаи, което позволява болните навреме да бъдат изолирани вкъщи, без да натоварват болниците и да разпространяват заразата.

Второ обяснение е германската организираност, която наред със системния подход пролича и по време на епидемията.

Тест за коронавирус например минават задължително всички, контактували с някой болен над четвърт час. Могат да го направят н само в болниците, но и в многобройни временни специални центрове, разположени извън болничните заведения, за да не се подлагат лекарите на допълнителен риск. В някои от тях човек може да се изследва, без да излиза от колата си. Освен това много здравни учреждения са въвели отделни часове за прием на пациенти с подозрение за инфекциозни заболявания. Също и в болниците пациентите с потвърдена диагноза са отделени от другите.

За трета причина ще посочим бездруго стабилно високото качество на медицинската помощ, също и готовността на болниците и медицинския персонал, които по една щастлива случайност разполагаха с време за подготовка, съобразена с чуждестранния опит.

По думите на говорили пред "Комерсант" лекари, работещи в Германия, маските и предпазните средства при тях не са точно в изобилие, но им стигат. Още преди епидемията Германия бе на втора позиция в ЕС по брой легла в болниците: в България имаше 616 на 100 000 души, във ФРГ - 601, в Италия - 262, в Испания - 242. Известна роля изиграха и федералната структура, и сравнителната финансова независимост на германските провинции: реанимационни отделения има в много болници (и не само в големите градове), а местата в тях са тройно повече от средното за ЕС. Броят на болничните легла спешно бе увеличен от 28 000 на 40 000 и според Гералд Гас, оглавяващ Германското болнично дружество, половината все още не са заети. Съответно при 100 000 установени случая реанимациите не само не са претоварени, а са свободни.

Четвъртото обяснение, сочено от много медии, се крие в етническата, географската и демографската специфика.

Така например, отбелязаха учени от Оксфордския университет, средностатистическите германци напускат родния си дом на 24-годишна възраст, а не на 31 г. като италианците - значи е по-малък рискът да заразят възрастни родители, баби и дядовци. Освен това Ковид-19 плъзна в началото сред германски туристи по планинските ски курорти в Италия и благодарение на ранното тестване мнозина не разпространиха вируса сред по-възрастните поколения, обяснява сп. "Фокус". Средната възраст на инфектираните е 49 години - статистиката им дава повече шансове да оздравеят. Според цитирани в медиите експерти статистиката се влияе положително и от по-малкия брой пушачи, също и от слабата замърсеност на въздуха.

Накрая, петата причина, спомената тези дни от мнозина журналисти, е високото доверие към експерти, учени и политици.

"Дори все още някой да отрича коронавируса, повечето хора в Германия разбират, че в днешно време трябва да сме разсъдителни - резюмира "Фокус". - Спазваме дистанция, предлагаме помощ на рисковите групи и се стараем най-усърдно да предотвратим разпространението на вируса."

(БТА)

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>