Димитър Енчев: Системата, която направихме, ще спести безброй обаждания до личните лекари

08.04.2020 07:00 Цветелина Шенева
ДИМИТЪР ЕНЧЕВ

Димитър Енчев е представител на една от компаниите, разработили националната информационна система за борба с COVID-19.

Той завършва икономика, информатика и математика в САЩ, а след това учи в Лондонското училище по икономика. На Острова започва работа в международния инвестиционен фонд PostScriptum, който успява да доведе в България преди няколко години. Сега е управляващ партньор в компанията.

- Г-н Енчев, откъде дойде идеята за мобилно приложение, с което да се следи разпространението на коронавируса у нас?

- Нашата идея и крайният продукт е интегрирана национална информационна система за борбата с COVID-19. Ние искахме да изградим система, която да улесни работата на всички държавни органи в борбата срещу коронавируса. До нея имат достъп националният щаб, личните лекари, МВР, РЗИ, болници, лаборатории, НЗОК, общини. Част от тази национална система е и мобилното приложение, което е достъпно и доброволно за всички граждани.

Аз съм инвеститор и член на борда на директорите на една от големите продуктови български айти компании - “Софтуер груп”. Както всички и аз си стоя вкъщи, откъдето и работя. Видях, че страни като Сингапур, Тайван и Южна Корея

успяха да

ограничат

разпространението

на COVID-19

благодарение на

технологии

и системи, които са разработили вече. Те са били най-подготвени в случаи на епидемия заради първата САРС епидемия от 2003 г. Помислих си чисто логистично колко е трудно и колко по-трудно ще става на държавата да се справя с огромния брой хора, чиито данни трябва да обработят – на такива, които се връщат в страната, или пък са имали контакт с болен и трябва да са под карантина. Това е огромно логистично предизвикателство. И нашата държава, както и никоя друга, не е била подготвена за тази безпрецедентна ситуация.

Ние се занимаваме с банков и застрахователен софтуер, глобална компания сме, работим с големи финансови институции - Световната банка, фондацията на Мелинда и Бил Гейтс, имаме 7 офиса по света. Правим точно такъв тип регистри с много канали на достъп.

Така ни дойде идеята, че можем бързо да изградим подобен тип система,

като стъпим на

съществуващото

ни продуктово

портфолио, и да

я дарим на

държавата

Свързахме се с правителството. Оказа се, че и те вече мислят в тази насока. Същевременно в друга компания - “Скейл фокус”, бяха започнали да мислят за мобилно приложение. И така стана едно обединение, което сработи добре.

Цялата система стъпва на нашето ядро и бе направена за рекордно време в много добро партньорство с “Информационно обслужване” АД. Екипите работиха по 20 часа на ден две седмици, за да могат да я направят и да я свържат със съществуващите системи на МВР, на Гранична полиция, на здравните власти и други.

Предимството на системата е дигитализиране на борбата с COVID-19, което позволява на държавата да постигне повече.

- Бихте ли дали пример?

- Например, ако даден човек сега влезе в държавата през даден ГКПП, информацията за него в реално време да влиза и в системата. И автоматично районният полицай така вече знае, че този човек трябва да е под карантина. Няма някакво забавяне. Прехвърлянето на информация е много по-лесно и по-бързо, не се хаби ресурс в ненужна бюрокрация.

- Как става - данните на човека се вкарват в тази система или?

- Да, реално Гранична полиция има достъп до системата - регистърът е единен, споделен от всички институции. Той дава информация на отделните органи толкова, колкото е необходима. Например личният лекар има лимитирана информация само за неговите пациенти. Съответно кварталното РПУ пък получава информацията за карантинираните граждани в района директно от този регистър. И всичко това се случва в реално време. От гледна точка на организация това ще спести много излишни усилия. В момента има 56 000 души под карантина - логистично е огромно предизвикателство те да се проследят.

- Казахте, че мобилното приложение е само част от системата.

- Да, то е част от цялата система, но всичко е свързано. Имаме, образно казано, два вида данни и два регистъра. В единия са достоверните, както ние ги наричаме - от МВР, граничните, здравните власти. Другият регистър е от мобилното приложение, тоест от гражданите. В него постъпват данни, които имат съвсем друга функция - пращат се към личните лекари по сигурен начин и дават някаква аналитична картина на щаба, но нямат отражение в основния регистър, където са достоверните данни.

И тук вече идва още една основна функция, която ние изградихме. На база на информацията, която влиза по различни канали в единния регистър, се правят анализи. Аналитичният модул беше предоставен безвъзмездно от наш партньор, американска компания, която е световен лидер в тази област - “Сас инститют”. Техният модул позволява да се правят прогнози,

да се види къде

какво се случва,

да се проследят

трендовете,

къде се заформят клъстери. Знаем информационните технологии каква сила дават в XXI век, така че те могат да помогнат борбата с COVID-19 да е много по-успешна.

Надяваме се с тази система властите да са по-ефективни в борбата. Но също така с нея ще могат в един момент много по-целево да налагат мерки за социално дистанциране. Тоест, като видят например, че определен тип хора по-често се заразяват от други, биха решили да спрат определена дейност. Мерките, които сега действат много успешно, костват доста на икономиката. Надявам се, в един момент, когато ситуацията го позволява, чрез такава умна система за менажиране на епидемията да може да се предприемат по-таргетирани мерки, които няма да са такава щета за икономиката.

- Всеки от личните лекари ли има достъп до единната система?

- Координацията ни е с Министерството на здравеопазването. Техните структури обучават хората надолу, както прави и РЗИ. За личните лекари това е улеснение. Ако хората са съвестни, ползват приложението и пускат в него симптомите си, на лекарите това ще им спести много обаждания на ден. От гледна точна на системното приложение, то е изключително опростено и за тях няма да е никакъв проблем да го ползват. Данните и профилите им вече са направени. Предизвикателството беше всичките данни, които са в различни части на държавата, да са на едно място. И сега, като си свалите приложението и вкарате вътре ЕГН-то, системата ще изпрати информация до вашия личен лекар.

- За да се инсталира приложението, както и вие споменахте, се въвеждат лични данни като ЕГН или паспорт. Това не е е ли опасно, ако някой ни хакне телефона например?

- От гледна точка на сигурност, всичко е на най-високо ниво. Хората и институциите, които боравят с личните данни, не се променят. Ние, частните компании, сме изградили системата, която даряваме на държавата, но не боравим с данните,

ние нямаме

никакъв достъп

до данните на

гражданите

“Информационно обслужване” АД взема тази система, вдига я на техни сървъри и държавните институции, които така или иначе боравят с тази информация, продължават да го правят, просто по един по-ефективен начин.

- Колко хора трябва да си свалят приложението, така че да може да има реална картина на случващото се?

- Колкото повече, толкова по-добре. Трудно ми е да прогнозирам колко хора доброволно ще дават лична информация. Но основното нещо, което на нас ни дава надежда за успешното справяне с COVID-19, е това, че самата държава, всички институции ще си вдигнат капацитета за справяне с епидемията благодарение на тази единна система.

- От колко време се занимавате с това?

- Аз съм завършил Икономика, информатика и математика в САЩ, а след това съм учил в Лондонското училище по икономика. Там започнах работата си в международния инвестиционен фонд PostScriptum, който успях да докарам в България преди няколко години, и в момента съм управляващ партньор. Инвестирали сме в глобални компании, като някои от тях са български. Една от тях е “Софтуер груп”, в която сме инвестирали 7 млн. евро.

Аз съм инвеститор и финансист, не толкова софтуерен инженер.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>