Румен Петков: Защо България на две скорости? Нека говорим за България на солидарността

08.04.2020 11:30
Лидерът на АБВ Румен Петков

Отменете договора за F-16 и 2,5 млрд. лева вкарайте в икономиката и здравеопазването, казва лидерът на АБВ

Идеята за “България на две скорости”, която напоследък се защитава, е уродливо виждане за перспективите за развитие на страната. Защо скоростите са само две? Защо делението е само на стари и млади? Има много българи зад граница, има много деца - за тях трябва ли отделна скорост?

Безкрайно непочтено е до онзи ден да протестираме против Европа на 2 скорости, а днес да мотивираме същите теории в България. Неприемливо е най-малкото защото всички в тази страна имаме равни права и задължения. А каква ще е следващата стъпка?

Да се закичат с жълти

значки хората над 65 г.?

Очевидно вече има, а ще се намерят и още доброволци с кафяви униформи, които ще ги вкарват “старците” в коловозите като през миналия век.

Вместо идеите за различни скорости е добре да се намерят най-адекватните решения за гарантиране на здравето - тестове за коронавируса, респиратори и защитни мерки, каквито вече са възприети.

И задължително отсега да се разработи социално-икономически план “България след пандемията”. Германия и Италия правят това, а ние се гордеем само, че от Дубай до САЩ ни хвалят за строгите мерки, които задържат пандемията. Но какво ще правим след това? 200 000 българи се върнаха от чужбина, безработните растат с хиляди всеки ден. За 20 дни 50 000 са се наредили в бюрата по труда.

Належащо е още сега да се предприемат няколко стъпки.

Първо, осигуряване на свеж финансов ресурс за икономиката и здравеопазването. За съжаление, до този момент в икономиката не е постъпила и стотинка.

Затова призовавам за незабавно свикване на извънредно заседание на Народното събрание и отмяна на договора със САЩ за закупуването на самолети F-16, които ще получим евентуално през 2024 г. и ще поддържаме до 2027-а. Освободените 2,5 млрд. лева да бъдат насочени веднага към опазване на здравето на българите и към помощ за българската икономика.

В договора изрично е предвидена възможност купувачът да отмени изпълнението му изцяло или да заличи отделни точки. Народното събрание е в правото си да отмени незабавно изцяло договора, държавата ни да изтегли дадените вече 2,5 млрд. лева, да ги насочи към спасяването на живота на българи и към спасяването на българската икономика - също радикална стъпка, но стъпка, която ще покаже на българите, че имат държава. И нашите партньори и приятели от Съединените щати трябва да ни разберат и да ни подкрепят в това решение.

Второ, нека се преосмислят обществените поръчки - за коли, битовизми, ненужна техника.

Защо точно сега голяма

агенция инвестира

13 000 лева за камери

в почивната си станция

в Боровец? Какви почивни станции във време, когато хората, останали и без работа, от уважение към лекарите пращат есемеси, за да събират дарения за здравното министерство! И даренията вървят с думата СОЛИДАРНОСТ.

Тази дума е задължителна сега - не само на приказки, но и в дела.

Добре е, че депутати и министри дадоха заплатите си и парите ще отидат за борбата с коронавируса, но е селски тарикатлък народните избраници да запазят допълнителните 2/3 върху възнагражденията, които са необлагаеми и безотчетни.

А колко ще е полезно и хората от политическите кабинети в министерствата да ограничат заплатите си до 1000 лева например, докато трае извънредното положение. Същото да направят ръководителите на държавната Българска банка за развитие, на държавните фирми, на агенциите, на комисиите. Вулгарно е шефове на държавни структури да получават между 13 000 и 36 000 лв., когато десетки българи са останали без работа. А е добре и тези заплати да бъдат преосмислени след кризата. В името на солидарността да се отмени и допълнителното материално стимулиране на служителите в администрацията - поне докато трае извънредното положение. Правителството пък да изработи механизъм, с който фирмите, които получават помощ с публични средства, да не разпределят дивиденти за 2019-а и 2020 г. и доброволно да ограничат заплатите на своите ръководители.

Ако това се случи, спестените пари може да се акумулират във фонд, с който да се подпомага борбата с коронавируса. Затова вместо за България на две скорости трябва да говорим за България на солидарността.

.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>