Защо опитни юристи, министри, президентски хора трябва да четат на място с депутатите извънредните мерки

23.03.2020 08:45 Генка Маркова

Ако за всеки българин е важно

да се изолира от външния свят,

то за властите е задължително

да се координират помежду си

Извънредната ситуация изисква и извънредни мерки в законодателната дейност. Наложеното вето на президента в неделя, както и реакцията на министър Владислав Горанов, че ГЕРБ и БСП неправилно са приели да има таван на цените и това трябва да се прегласува, показва, че ако за всеки българин е важно да се изолира, то за властите у нас е задължително да се координират. Защото всяко забавяне на спасителните действия за икономиката поставя в ступор бизнеса и държавата като цяло.

Ясно е, че в този парламент правният капацитет е твърде дефицитен.

Мишоци! Така нарече българските депутати един от най-уважаваните капацитети у нас, професор по белодробни болести. В конкретния случай професор Коста Костов беше ядосан, че депутатите са обсъждали в правната комисия да се налагат глоби от 300 до 1000 лева и пробация за 1 г. на онези медици, които откажат да помогнат по време на епидемия.

Идеята трябваше да влезе като поправка в Наказателния кодекс като част от пакета законови промени за вече одобреното извънредно положение заради борбата с коронавируса. И вместо да се мисли как да се поощряват лекарите, сестрите, санитарите, народните представители тръгнаха с тоягата към тях.

Ние ще запазим дистанция от обръщението “мишоци”, защото в крайна сметка депутатите са такива, каквито ги е избрал народът.

В случая е важна друга констатация - че в българския парламент качеството на законите, които се приемат, може да се оцени, и то с намигване, на “три на релси”.

И ако досега гражданите и бизнесът по-скоро приемаха с лека ирония законодателно-творческия капацитет на депутатите, който в повечето случаи си е демонстрация на гол дефицит, и примирено изчакваха всеки нов гласуван закон да се връща с вето от президента, да се поправя и потретва, докато заприлича на закон, то сега страната се намира в извънредна ситуация и никой няма време да чака любителските юридически упражнения на депутатството.

Сега, в този момент е особено важно да се приемат качествени и обмислени закони, които да се прилагат в спешен порядък, а не депутатите да ги кроят по три пъти, та евентуално на четвъртия да започнат да вършат някаква работа.

Ако на някого подобни твърдения се видят прекалени, ето примерите от последните дни, които засягат пряко всеки българин.

Депутатите приеха в петък миналата седмица един текст, предложен в последния момент от редиците на БСП: да има таван на цените на стоките. Ето гениалния текст, с който стопанските субекти се задължават “да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени, на които са предлагали същите продукти през последните три месеца преди настъпването на извънредното положение”.

Текстът, предложен от БСП, бе отхвърлен при първото гласуване на проектозакона, но прегласуван по идея на ГЕРБ при второто четене.

С този текст в Закона за извънредното положение на практика се въвежда таван на цените. И то със задна дата!

До какво ще доведе този текст? Първо, до тежък дефицит за всички стоки без изключение. Само да припомним как беше при Виденов - контрол на цените, с който трябваше да се пребори инфлацията.

Резултатът беше точно обратен - инфлацията забременя, роди невиждана хиперинфлация и огромни опашки за всичко без изключение.

Това ли искат депутатите, и то в ситуация на извънредно положение - да се бият хората по опашките, за да се докопат до килограм брашно или захар? Или много бързо са забравили какво беше по времето на Виденов - дори и хляб нямаше редовно за хората.

А като се въвежда ограничението със средната цена за предишните 3 месеца, удрят теслата на цените на парното, тока, топлата вода. Защото, след като България договори с “Газпром” да ни продава по-евтин газ с 41%, парното например трябваше да стане по-евтино с 25% от 1 април - каквито проекти вече има. Но!!! Тъпият текст в Закона за извънредното положение и за тавана на цените забранява това! И вместо рязкото сваляне на цената на природния газ, който купуваме от Русия, да се отрази в сметките на хората, това не може да стане.

Е, ще стане, ама трябва да се поправя текстът.

Мислете бе, депутати, мислете! Ако това не ви е силата (човещинка е), търсете съвети от експертите.

И уж водени от добри намерения да не се допуска спекула с цените на стоките, депутатите дават пример с това колко са поскъпнали лимоните. Ами просто е, господа и госпожи депутати. Всяка година по това време свършва реколтата от Турция и Гърция, та се налага внос от Аржентина и затова лимоните стават два пъти по-скъпи. Все пак лимоните не падат от небето, нали? Трябва им време да узреят. След два-три месеца лимоните пак ще се харчат по познатите ни цени, защото пак ще ги внасят от Турция и Гърция, стига да не ни ударят с въпросния таван!

Като казахме за скъпите лимони, по същия начин кисел юридически вкус остана и след като се обсъждаше плащанията на авансови вноски по коорпоративния данък да се начисляват според данните за печалбата на фирмите от 2018 г. - една силна икономически година, каквато 2020-а със сигурност няма да бъде!

Е, сега това ще става по прогнози за 2020 г., а не по печалбата за 2018-а, както се предлагаше, но пак трябваше да се вика на висок глас каква глупост е текстът, да се хаби много енергия на бизнеса, за да доказва, че няма сестра...

Тогава къде е спасението, щом такива са ни депутатите, каквито сме си ги избрали? Елементарно е - в законодателния съвет. Имаше и в този парламент такъв съвет, оглавяваше го уважаваният професор Огнян Герджиков. Той обаче се оттегли от тази позиция, защото депутатите или не го търсеха за експертиза, или не я зачитаха. А може би и от срам какво е качеството на приеманите закони.

Сега този съвет на мъдреците в парламента трябва да се върне на бял кон. За да отсява тъпите текстове в законите и да ги спира още преди да е настанал резилът и преди да са направени белята и вредата било за бизнеса, било за гражданите.

Не е задължително, разбира се, проф. Герджиков да е начело на този съвет, в България има и други способни юристи, важното е да има съвет на мъдреците, който да осъществява надзор над приеманите закони.

Иначе депутатите пак ще си играят на законодателство, но качеството на приетите текстове ще продължи все така плачевно. А сега, по време на епидемията на опасния коронавирус, няма време за упражнения. Да дойдат експертите!

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>