Проф. Николай Витанов: Ако не пробием карантината, до 3 месеца ще си отдъхнем

20.03.2020 07:30 Генка Маркова
Проф. Николай К. Витанов

-  В България бяха взети мерки още преди да

бъде изтървана ситуацията, дори и в

Китай закъсняха с тях

- Затова сега времето работи за нас и броят на

заболелите нараства бавно, а не така бързо,

както в Италия

- Правителството и националният щаб се справят

изключително добре. Трудно е да си

представим по-добро справяне със

ситуацията от това, което е в момента, казва математикът

- Проф. Витанов, вие ръководите екип от математици, които правят математически модели за разпространението на коронавируса в България. Това е една приятна изненада, че правителството и Националният оперативен щаб са стъпили на твърда почва, като са потърсили водещи учени да помагат в извънредната ситуация. От колко време следите процесите в България и Европа и на каква база направихте тази оптимистична прогноза, че може да не се стигне до италианския сценарий, ако се спазва карантината?

- Ситуацията следя от самото начало - знаете, че имам професионален интерес от над 20 г. Бях в Германия, когато хванаха първите случаи на заразени с коронавирус там, преживях германския оптимизъм, който полека започва да става песимизъм, но се прибрах навреме тук. Помислих, че щом там нараства броят на заразените, рано или късно заразата ще започне да поваля хора и у нас. Следя нещата от самото начало - първо от чисто любопитство започнах да прилагам известните ми математически модели. Оказа се, че някои от тях работят доста добре и с тях си позволих да направя прогноза. Която се потвърди в доста добра степен. Уведомих началниците от БАН и дойде тази покана от Националния оперативен щаб да работим за него.

- Нали науката трябва да е в полза на прогреса?

- Да, имам знания и опит в тези неща, да помогна на отечеството и аз с нещо.

- Та как преценихте, че може да си поемем въздух до 3 месеца?

- Много не искам да говоря за това - но с няколко думи ето картината: при италианския сценарий нещата бяха изтървани вероятно защото Италия е силно туристическа страна. Може би на няколко места са се появили огнища на зараза - там има класически сценарий на развитие на епидемия с експоненциално начално нарастване на броя на заболелитие, след което правителството взема мерки и броят им по някое време започна да намалява. Пораженията са доста големи както за хората, така и за икономиката.

Основата на моя по-голям оптимизъм за България е, че у нас бяха взети мерки още преди да бъде изтървана ситуацията, в резултат на което при нас се наблюдава едно много по-бавно увеличаване на броя на заразените и това бавно увеличаване напълно съответства на онова, което очакваме на основата на математическите модели. Това показва, че мерките работят и в момента времето работи за нас - общо взето, тази епидемия си има някаква собствена времева стъпка и за различните процеси единицата за време е различна, но в борбата с нея ние трябва да заложим на това, че времето работи за нас в смисъл, че благодарение на мерките броят на заболелите нараства бавно, а не така бързо, както в Италия.

Ако ние успеем да задържим така ситуацията достатъчно дълго време, има няколко фактора, които влияят върху развитието на броя на заразените във времето. Същественият фактор в момента е коефициентът на нарастване на популацията на заразените. Този коефициент би могъл да намалява бавно с времето и точно това се случва в нашата страна в момента и точно поради това броят на заразените не нараства експоненциално, а по друг начин. Но всичко е следствие на навременните мерки, които бяха взети в България. Дори в Китай не бяха взети такива мерки. Защото и там се получи едно много бързо нарастване на болните в началото, след което китайското правителство взе мерки и този експоненциален тренд беше заменен с един друг, който се наблюдава и у нас. Оттам нататък в Китай нещата взеха да затихват и сега там ситуацията е много по-добра, отколкото беше преди няколко седмици. Такова развитие, каквото имаше след приемането на мерките в Китай, се наблюдава и при нас. Казах го и на заседанието на Националния оперативен щаб - много е важно карантината да се задържи както досега и да не се пробие. Само при това условие ще е валидна прогнозата, че ние ще се справим с увеличаването на броя на заболелите и ще се стигне с брой на заболелите до 0 или 1 на ден за около два и половина, по-скоро за три месеца. Това е основата на моя оптимизъм, но той е под условие - карантината не трябва да се пробива.

- Какво може да ни притесни в случая?

- Наблюдаваме процеси в обратна посока - в България влизат хиляди, дори и десетки хиляди хора.

Масово се връщат българи от области, където има зараза - това е една потенциална опасност за пробиване на карантината. Тези хора трябва да проявят самодисциплина и да се самоизолират поне за 2 седмици, докато се види болни ли са, здрави ли са. Защото, ако тръгнат да шетат из съответния град - представете си в София, и започват да заразяват масово наред, карантината ще се пробие и моите опитимистични прогнози няма да се окажат верни, защото условието ще бъде нарушено.

- Вижда се, че поддържането на карантината никак не е лесно.

- Не е! Може да си представите какви усилия струва на правителството и какви последствия би имало да поддържа карантината в сегашното състояние, но няма какво да се прави - борим се с опасен и изключително добре организиран враг. Те вирусчетата може да са малки на размер, но са огромен брой и действат абсолютно синхронизирано. Срещу тях трябва да се борим по същия начин - абсолютно синхронизирано с дисциплина и намаляване на социалните контакти - друг начин няма. Успеем ли да удържим така, ще има нарастване на броя на заразените, няма как, но то няма да е в такъв размер, както е в Италия, и ще ни се размине. Защото времето работи за нас. Пробием ли карантината, времето веднага ще започне да работи срещу нас и отиваме на италианския вариант.

- А какво може да се случи при най-лошо стечение на обстоятелствата?

- Изобщо не ми се говори за най-лошия вариант. Ние засега вървим по друг път и се надявам, че няма да се килнем и да отидем на този лош вариант. Най-лошият вариант: носещият капацитет на средата, както казваме в математиката, е 7 милиона. Ако всички се разболеят и 3% си заминат, това е най-лошият вариант. Нашата цел е да предотвратим този вариант и правителството работи в тази посока с всичките мерки, които се вземат.

- Как преценявате действията на правителството?

- Моите наблюдения показват, че се справя изключително добре. Изключително добре се справя и Националният оперативен щаб - има ясни математически критерии справя ли се добре, или не, и според тях казвам, че щабът се справя изключително добре. Ние в математиката нямаме навика да твърдим нещо, зад което не стоят числа. Трудно е да си представим по-добро справяне със ситуацията от тази, която е в момента. Докато карантината се държи. Мерките засега работят. И то се вижда - ние нямаме експлозивно нарастване на броя на заболелите, въпреки че имам известно притеснение поради факта, че в страната влизат потенциални носители на вируса. Надявам се така да продължим с карантината - струва много усилия да се поддържа такова нещо - ето цял град като Банско е изолиран. Може да се наложи и други градове да бъдат изолирани, може да се наложи допълнително да се ограничава движението през границата, допълнително да се ограничава движението на определени възрастови категории хора по улиците, но всичко е в интерес на това да се задържи карантината. Пак казвам - докато тя се държи, времето работи за нас. Затова моят призив е гражданите и сънародниците ни да проявят дисциплина и да държат карантината 3 седмици.

- Какво очаквате да се случи дотогава?

- Има някои, които твърдят, че говоря глупости, но пак казвам - дръжте карантината 3 седмици, ще видим тогава.

- Ген. Мутафчийски съобщи, че мине ли броят на заразените над 100, болниците и лекарите ще преминат към друг алгоритъм на работа. Вие какво сте предложили в своите модели?

- Конкретни числа може да коментира само ген. Мутафчийски, но те са подготвени да минат към действия. То е ясно - когато броят на заразените стане достатъчно голям, не може да работите така, както при по-малко заразени.

- Коя е правилната концепция - карантина или 70% от хората да преболедуват?

- В Англия първо минаха на варианта, че всички трябва да преболедуват, но сега затварят училища и там. Докато при нас ситуацията се държи. От моята математическа камбанария смятам, че трябва да се държи карантината. Тогава броят на заразените ще нараства, но с малко. От тази гледна точка вече щабът и правителството ще решат какво ще правят. Може да се мисли за изключително болезнени мерки, но правителството няма да ги наложи ей така, защото, ако тръгне да изолира определени възрастови групи, тези хора трябва да бъдат снабдявани с храна, лекарства. Но по-добре е изолиран човек за три седмици, ама жив!

- В момента в Европа и в България вървят две противоречиви становища: едните казват “Дайте първо да спасяваме здравето и живота на гражданите, след това да мислим за икономиката”. Вие очевидно сте от тази категория. Другите искат да мислим за икономиката и бизнеса за след епидемията.

- Всяка икономика се движи от хората. Трябва първо да спасим живота и здравето на хората, икономиката ще се оправи. Неведнъж е имало случаи на епидемии, след това е имало икономически трудности, но когато имате живи и здрави хора, икономиката винаги се оправя. Човекът е най-важният.

- Казвате, че вярвате в българския народ - два пъти сме правили империя, ще се справим и с един вирус. Това да не е само гол оптимизъм?

- Защо да е гол оптимизъм? Българският народ, когато реши, е страшно дисциплиниран. И когато е организиран, той може да се пребори с различните видове опасности. Българският народ не е по-лош от другите, той ще се справи. Ето с карантината се справя.

- И в други разговори с вас се позовавате на една теория за цикличността в развитието на човечеството - сега в какъв цикъл сме?

- Ние се намираме във възходящия цикъл на Кондратиев, но върху него се налагат по-малки цикли. Тази година трябваше да има една миникриза. И вижте - борсите подскочиха, лекичко се наду един един балон и трябваше да има нещо, наричано от финансовите пазари корекция. Така че тази история с коронавируса помогна корекцията да се случи, но тъй като се засяга самият двигател на икономиката - хората, не беше корекция, а отидохме на миникриза. Но това е програмирано от цикличната теория на Кондратиев. След това ще има възходящ тренд. Икономическите последици от тази епидемия ще започнат да се ликвидират, след като тя свърши. Надявам се дотогава да има и ваксини, за да не ни налети отново тази епидемия. А икономиката по принцип върви нагоре.

- Какви доказателства ще посочите?

- Погледнете - каквито запаси има, те ще се изчерпят, докато хората са в карантина, после ще има нужда от работеща икономика, за да задоволи техните потребности. Има голям потенциал за нарастване на производството. Така че, като се оправим с тази криза, икономическите последствия полека-лека ще започнат да се ликвидират. Особено в Западна Европа, където ще възникне голямо търсене на стоки. А нашият експорт е ориентиран към ЕС и това ще дръпне и нас.

- Тук вие се отличавате от всички катастрофални сценарии за идващите години.

- Катастрофални сценарии няма да има, но има условия - светът трябва да е дисциплиниран, за да се оправи със сегашната епидемия. И то дисциплината трябва да я проявим сега!

- Но ето Меркел говори за предизвикателство пред Германия, по-тежко от годините след Втората световна война.

- Знам какво е било в годините след Втората световна война в Германия. Моите уважения към канцлера Меркел, аз обаче съм практик. След Втората световна война германци са ровили по кофите за боклук. Когато отново видя германци да ровят по кофите за боклук, аз ще зная, че сегашното предизвикателство е по-тежко от оново след войната. А и оново след войната е траело от 1946 до 1948 г., а след това какво е станало?

- Но светът в момента изглежда така, сякаш някой му е ударил внезапната спирачка. Кога светът ще се върне към Вчера и изобщо ще се върне ли? Свърши ли купонът за човечеството?

- Купонът за някои части от човечеството отдавна е свършил, в резултат на което имаме грамадна миграция, нали така? Въпросът е дали купонът е свършил в други части на света - още не е свършил и за да не свърши бързо-бързо, трябва да има определени изменения в начина на живот и в технологиите. Технологиите започнаха да се променят вече. Ако успеят да се променят навреме, купонът може да продължи при по-пестеливо използване на расурсите. Но пак е под условие.

- Какво е условието - да бъдем по-скромни ли?

- Ами да. Нещо трябва да се промени в това консуматорско общество. Много по-добре е да живеем по-здравословно и с по-пестеливо използване на ресурсите. По този начин купонът може да продължи не само за нас, но и за тези след нас. Ако успеем да се адаптираме, до 2050 г. ще има купон. След това ще започне другата част на цикъла на Кондратиев.

- И там какво ще ги чака онези, които ги доживеят?

- Там отново ще трябва да има технологично превъоръжаване и пренастройване на икономическите и социалните системи за справяне с новите предизвикателства. А те ще са свързани с това, че животът на хората поне в западния свят, а и на изток в Китай, Япония, ще става все по-дълъг. Ще има все по-голям брой икономически неактивно население, а икономически активното ще трябва да бъде подпомогнато от роботизирани системи и биотехнологии и т.н. За да се държи цялото в равновесие. Затова тогава ще има един период на пренастройване, което ще бъде някакъв вид криза. Но китайците виждат в кризата възможности. Аз съм реалист. По-скоро вярвам в разума на човечеството, който досега го е спасявал. Иначе ще стигнем до Малтус, който твърдял, че войните и епидемиите ще регулират населението.

- Стигнахме до конспиративните теории, че вирусът е пуснат, за да намали населението на Земята.

- Едва ли е така, защото не го редуцира съществено, значи конспиративната теория не е вярна. Как да е вярна, когато починалите са 6000 при 7-8 милиарда население? За да е вярна, някакъв вирус трябва да натръшка 2 милиарда.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>