Как да подкрепим икономиката във време на пандемия

16.03.2020 07:30 Росен Плевнелиев, президент на републиката (2012-2017)

8 спешни мерки, с които да действаме решително и мъдро

Свидетели сме на затворени магазини, ресторанти, хотели, молове, училища. Във време на социална изолация много системи в държавата ще функционират на минимум.

Някои индустрии, например туризъм и транспорт, ще бъдат тежко засегнати.

Мениджърите ще пазят ликвидността, за да не банкрутират, като редуцират масивно разходите, като намалят поръчките и доставките, включително намаляване на работните места.

Фабриката на света - Китай, буквално спря и сега трудно се възстановява. ЕС тепърва влиза в същия цикъл. Веригите на производство и доставки вече са сериозно нарушени.

Икономическият ефект ще е по-страшен от социалния. За съжаление, много компании ще фалират, но още не го знаят. Много хора ще останат без работа.

Наясно сме, че трябва да се вземат мерки, но какви? Трябват пари за бързи и умни действия от държавата сега.

- Трябва да се създаде фонд за превенция в подкрепа на болниците и общините, които са най-близо до хората и които имат нужда от пари за спешни действия за превенция.

- Правителството трябва постоянно да следи и контролира веригата на производство и доставки, защото е огромен рискът от ограничения на доставките, в резултат - ограничение и затваряне на производства.

- Правителството да осигури транспортни коридори за камиони, които да доставят суровини навреме. Ако трябва да ги дезинфектират от горе до долу, пале по пале, да се преговаря със съседните държави и ЕС като цяло. Задържането на камиони за седмици на границата с Хърватия е престъпление. Спре ли доставката на суровини, затварят фабриките.

- Държавата може да мотивира здравите да работят, като въведе временно правило - който е здрав и работи, получава разумен бонус за сметка на държавата.

- Правителството трябва решително да ускори въвеждането на електронни услуги и дистанционно обучение сега и веднага. Това ще доведе до големи успехи в рязкото подобряване на бизнес средата и борбата с корупцията.

- Правителството може да възложи на Българската банка за възстановяване и развитие или алтернативно на всички банки в страната да изкупят всички задължения по фактури, издадени през януари, февруари и евентуално до 13 март 2020 г., които стоят неплатени срещу някакъв по-голям % дисконт. Фактурите трябва да са попаднали в ДДС дневниците на фирмите пред НАП и да са с платен ДДС. Така до едната страна по сделката (кредиторът) ще може да достигне свеж финансов ресурс, а другата страна (длъжникът) ще е задължен да я заплати на банката разсрочено. В бизнеса ще останат свежи пари (дори и силно намалени) и ще може да продължи да функционира и да плаща данъци, осигуровки и заплати.

Банките също ще спечелят, защото длъжниците ще трябва да възстановят сумите по фактурите. Загуби от тази операция несъмнено ще има, но те може евентуално да се покрият от кризисния фонд на ЕС, определен за борба с епидемията, или друг инструмент за възстановяване на икономиката. Но икономиката ще продължи да работи, а и банките в момента имат доста наличност, която е добре да се върне в икономиката на страната.

- Може да се помисли и за временна финансова помощ на дружества, които в сегашната ситуация не съкратят персонал и продължат дейност под формата на безлихвено кредитиране (малко по-дългосрочно) за заплати и социални осигуровки. Така част от фирмите ще задържат персонал и няма да има огромна безработица, чакаща на борсата. Тъй като идеята е само за заплати – в НАП имат ведомостите на фирмите и може да се отпуснат помощите под формата на определен процент от трудовите възнаграждения на служителите/работниците по официалните им ведомости. Може да се оформят и като безлихвени заеми от всички банки в страната, гарантирани от държавата. Така парите отново ще се върнат в обращение и няма да се налагат съкращения на персонал.

- И разбира се, строителството на публична инфраструктура е доказана мярка в криза и трябва максимално да се ускори.

Обобщавам - когато е трудно, е важно! По начина, по който се минава през трудностите, става ясно кой кой е.

Правителството, кризисният щаб и парламентът дотук действат разумно и компетентно и заслужават нашето доверие и подкрепа. Нека действаме решително и мъдро сега с надеждата, че когато всичко свърши, ще погледнем назад, ще се сравним с останалите и ще се гордеем от нашия, български път през този драматичен и тежък момент от световната история.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>