Любомир Спасов: Екологията и опазването на околната среда са приоритет за “Топлофикация - Перник”

15.11.2019 06:09 Самуил Огнянов
Любомир Спасов

Усилията ни са насочени към гарантиране на качествена услуга и коректно отношение към абонатите ни, казва изпълнителният директор на "Топлофикация - Перник"

- Инж. Спасов, откакто сте директор, минахте през много трудности, кое беше най-тежко за вас?

- Като се замисля, може би твърденията, че чрез дейността си ние замърсяваме въздуха в града. Аз съм от Перник, това е моето родно място. Мислите ли, че аз ще позволя чрез дейността на предприятието да тровя съгражданите си и семейството си. Това твърдение беше безумно!

Заемайки този пост, осъзнах, че няма да е никак лесно. Ежедневно аз и екипът ми се сблъскваме с проблеми от различно естество. Имаше период, в който се налагаше постоянно да се обясняваме пред вас, медиите, и като цяло пред обществото, че не тровим Перник. Помните, че неправомерно ни беше наложена принудителна административна мярка за спиране на дейността ни за няколко дни, и то за старо нарушение, която по-късно бе отхвърлена с решение на административния съд в Перник.

Важното е, че всичко мина и че успяхме да докажем и убедим жителите на града ни и компетентните институции, че не Топлофикацията замърсява въздуха. Ние сме постоянно под наблюдение за изпусканите емисии в атмосферния въздух. Няма причина перничани да се притесняват.

- Какво направихте, за да убедите хората в думите си?

- Работим упорито и инвестираме цялата си енергия в това да поддържаме дружеството. Непрекъснато анализираме и сме фокусирани върху удовлетворяването на изискванията на нашите клиенти.

Разберете, ние не мислим от днес за утре, а имаме изградена визия как да действаме. Екологията и опазването на околната среда са наш основен приоритет. С екипа ми обръщаме внимание на всички детайли. Не работим, за да ни мине просто работният ден. Ние сме отговорни пред нашите абонати и пред всички останали жители на града ни. В Перник няма много алтернативи на централното отопление и затова хората разчитат на нас. Всички подобрения, които правим, са, за да намалим вероятността от аварии и отоплителният сезон да премине успешно.

Спечелили сме доверието на една немалка част от перничани и продължаваме работа, за да убедим и останалите да се присъединят към услугите ни.

- Заради създалото се напрежение в града ли оттеглихте инвестиционното си намерение за изгаряне на RDF?

- Да, видяхте какво стана! Просто не ни е минавало за миг през ума, че ситуацията може да ескалира по такъв начин. Знаете ли, странното бе, че ние не сме горили регулярно отпадъци, защото не сме имали постоянно разрешение. Просто официално бяхме входирали инвестиционно намерение за оползотворяване на отпадъци като част от нашата обичайна производствена дейност и точка.

Чухме съгражданите си. Не искат да се изгаря RDF, няма да се изгаря. За нас е важно мнението на хората.

- Умишлено ли бе всичко според вас?

- Напълно умишлено настроиха хората срещу нашите планове. Дезинформацията, която надделя, се трансформира в тотален хаос.

- По-късно внесохте ново инвестиционно намерение, нали така?

- Да. Новото инвестиционно намерение е като допълнително гориво да се използва само биомаса, за което ще бъде проведена нова процедура.

- Разкажете ни накратко за него.

- Ако получим разрешение, смилането на биомасата ще се извършва чрез нови съоръжения, като за съвместното изгаряне на биомаса и въглища ще бъдат частично преустроени четвърти и пети парогенератор.

- Усилията ви към какво са насочени?

- Стабилност на предприятието. Гарантиране на качествена услуга и коректно отношение към абонатите ни.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>