Пълнен шаран с топено сирене и околуци

03.12.2025 06:55

КОЙ ГОТВИ 

“Околуци, или шаранови ядки, са ядлива част от рибата. Може да ги срещнете и под името рибарска глезотийка. Приготвена по този начин, рибата се получава много вкусна и сочна”, ни пише Димитър Димитров.

ПРОДУКТИ  

2 кг шаран

околуците от шарана

4 триъгълничета топено сирене

1/ 2 глава воден (салатен) лук

шепа орехови ядки

малка клонка розмарин

млян черен пипер

сол на вкус

1/ 2 к.ч. бяло вино

1/ 2 к.ч. вода

олио за намазване на суровия шаран

лозови пръчки за подложка на рибата 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Почистваме и измиваме шарана. Посоляваме го отвътре и в него слагаме нарязания на филийки лук. Върху него подреждаме околуците. Над тях слагаме нарязаните наполовина триъгълничета сирене. Отгоре нареждаме орехите.

Добавяме и клонката розмарин. Поръсваме с черен пипер и малко сол. Зашиваме рибата. Слагаме на дъното на правоъгълна тава нарязаните лозови пръчки. Върху тях поставяме намазаната с олио и посолена риба. Отстрани наливаме виното и водата. 

Печем шарана в предварително загрята на 200 градуса фурна до пълна готовност. Той трябва да придобие приятна златиста коричка. Изваждаме го, прехвърляме го в подходяща чиния или поднос, аранжираме го и го поднасяме за консумация.

Ако не харесвате аромата на розмарина, подменете го с друга подправка по ваше предпочитание.

Други от Хоби

Любо Киров и елитът на световната клубна сцена превземат LunOr този декември

Клубът, който не прави компромиси, предлага стилна алтернатива за Студентския празник и Нова година на световно ниво Има музикални събития, които просто отбелязваме в календара, и такива

Как да отгледате коледната звезда - поливайте я само когато почвата е суха

Не дръжте найлоновата опаковка, това задушава листата и те загниват Едно от най-красивите цветя през зимата безспорно е коледната звезда. Растението, което, освен че краси дома ни

Пълнен шаран със слънчоглед и стафиди

Интересна рецепта за Никулден предлага Румен Петров Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ

Печени дюли с мед и масло

Пръстите ще си оближете, твърди Маргарита Димитрова и дава рецептата Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката

Печен хек с бразилски орехи

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

>