Бърза храна – бавно здраве: Микровълновата допринася да пълнеем лесно и не, не е това, което мислите

31.08.2025 13:24 Любомира Николаева

В корена на ефекта е фактът, че тялото придобива повече калории от топлото ястие, отколкото от същото количество и вид студена храна. А живеем в дефицит на време и моменталната фурна ни улеснява да загряваме всичко

Докато повечето от нас свързват пълнеенето с очевидни фактори като преяждане, нездравословна храна и липса на желание да направиш и една “излишна” крачка, все повече научни изследвания насочват вниманието си към по-фини, незабележими влияния. Едно от тях е свързано с начина, по който храната се приготвя и консумира.

И тук неочаквано за голямата част от хората в светлината на прожекторите влиза микровълновата печка. 

Всяка съвременна кухня е дом на такъв уред. Микровълновата отдавна е синоним на удобство и пестене на време, като ни позволява да затоплим вечеря за минути или да размразим продукти в последния момент. Обаче се оказва с дял в телесното тегло на собствениците си. Не, не е това, което вероятно си мислите. В облог за причината ще загубят всички, които намесят радиация или загуба на хранителни вещества. Тези подозрения се подхранват от неразбиране на технологията и свързаните с това митове.

Микровълните са нейонизиращо лъчение, така че не носят същите рискове като рентгеновите лъчи или други видове йонизиращо въздействие. Реално готвенето в бързата фурна не намалява хранителната стойност на продуктите повече от конвенционалните методи. Обратно - храните, приготвени в микровълновата фурна, могат да запазят повече от своите витамини, минерали и други важни вещества, защото технологията предполага по-кратко готвене и е ефективна без добавяне на вода.

Основният принос на микровълновата печка за потенциалното наддаване на тегло се крие в нейната най-силна страна: скоростта. Микровълните действат, като раздвижват водните молекули в храната, генерирайки топлина и приготвяйки я бързо и равномерно. Няколко проучвания на различни екипи стигат до извода, че значителната бързина може да има неочаквани последици. Макар да не е пряк причинител на наднормено тегло, ролята на микровълновата печка се разглежда като съвкупност от фактори, които в съвременния свят допринасят за една по-нездравословна среда. Тя подтиква към бързо хранене, насърчава консумацията на готови нездравословни храни и създава модел за хранене, който гори по-малко калории. Поотделно и сами по себе си тези фактори не са решаващи, но при натрупване създават порочен кръг, в който удобството надделява над мисълта за здравето и телесното тегло. 

Едно от най-цитираните и конкретни проучвания за възможната роля на широкото използване на микровълнови печки в епидемията от затлъстяването е публикувано от Сатоши Каназава и Мари Терез фон Бутлар най-напред в списание Clinical Psychological Science.

Изследването използва индивидуални данни от голямо кохортно проучване във Великобринаия. Анализът показва, че притежаването на микровълнова печка е свързано с близо единица увеличение на индекса на телесна маса и на теглото с 2,1 кг. Това показали измерванията, след като било елиминирано влиянието на други фактори като хранителни навици, физическа активност, генетична предразположеност, които биха могли да изкривят резултатите. Още по-конкретно, редовното използване на микровълновата увеличава повече от 2 пъти риска да бъдеш с наднормено тегло. Разбира се, не буквално и автоматично. Но това е единственият кухненски уред, който показва такава силна корелация. Макар връзката да е по-обиколна. Учените дават няколко възможни обяснения. Една от хипотезите е свързана с термодинамиката на храната. Всички топлокръвни организми изразходват повече енергия, за да смелят студена храна, тъй като тялото трябва да я затопли до телесна температура. Според проучванията хората са по-склонни да хапнат едно ядене студено, вместо да го топлят, ако това отнема много време. И обратно - ако става бързо, избират стоплената порция. Във все по-забързания ни свят пък повечето пъти и ядем като на състезание.

Логично изядената още докато е топла храна, загрята в микровълнова, се усвоява по-лесно. Резултатът е, че тялото придобива повече калории от топлото ястие, отколкото от същото количество студена храна.

Според друго проучване от 1960 до 2015 г. нивата на наднормено тегло и в САЩ са били много силно свързани с дела на домакинствата с микровълнови фурни. Според авторите това не е така, защото и двете са били последици от нарастващо богатство. След отчитане на средния доход на домакинствата процентът на семействата с микровълнови печки остава силно свързан с процентите на хора с наднормено тегло и затлъстяване, докато парите в семейния портфейл не променяли тренда.

Новите данни от Обединеното кралство и исторически статистики от Щатите подчертават възможната роля на широкото използване на микровълнови печки в епидемията от затлъстяване.

Допълнителни улики дава проучване върху различни отделни изследвания, намерило място в сп. Appetite. То дава доказателства, че бързото готвене или загряване на храната в повечето случаи е последвано от бързото ѝ изяждане. Бързото хранене от своя страна е свързано с по-голям калориен прием, тъй като хормоните на ситост нямат време да изпратят сигнал до мозъка.

От друга страна, се установява свързаност с ултрапреработени храни. Микровълновите печки се използват най-често за загряване на готови и полуготови пакетирани храни. Повечето от тях са известни с високото си съдържание на калории, захар, сол и нездравословни мазнини, което е доказан фактор за напълняване.

Всъщност микровълновите са удобство и незаменим уред в съвременното домакинство. Твърдението, че спомагат да сме по-пълни, е подкрепено от конкретни данни, но е честно да се отбележи, че връзката е корелативна, а не причинно-следствена. Бързата фурна в кухнята ни не е директната причина за напълняване, а по-скоро то е свързано с навици и условия при нейнот оползване, които благоприятстват натрупването на тегло.

 

Други от Сила за живот

Щастливият брак пази от трупане на килограми

Любовта защитава от затлъстяване благодарение на връзката мозък - черва, установиха учени Женените хора, които се чувстват емоционално подкрепени от партньорите си

Проучване: Шоколад с много какао пази младостта по-дълго

Учени са открили, че теоброминът в тъмния шоколад поддържа тялото биологично по-младо Учени от King's College London са открили, че теоброминът - съединението

Внимавайте с енергийните напитки: здрав мъж пие 8 на ден и получава инсулт с трайни последствия

Те съдържат кофеин плюс таурин, както и много захар - всичко това води до значително по-високо кръвно налягане и увреждане на сърцето, отколкото кофеинът самостоятелно Здрав мъж

Изкуственият интелект може да промени начина, по който се откриват мозъчни заболявания

Нов изкуствен интелект може скоро да помага на лекарите да откриват опасни мозъчни състояния по-бързо и по-точно, съобщава уебсайтът „Knowridge". Технологията е разработена от изследователи от Кингс

Проучване: Консумацията на киви всеки ден поддържа кожата млада и еластична

Консумацията на два плода киви на ден осигурява на кожата необходимото количество витамин С, за да е млада и еластична, показва проучване на учени от Нова Зеландия

>