Евтим Милошев връчи дипломите на абсолвентите от Университета по хранителни технологии

02.11.2024 15:07
Снимка: Министерството на туризма
Снимка: Министерството на туризма
Снимка: Министерството на туризма

Вълнуваща церемония по връчване на дипломи се проведе в Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, където министърът на туризма Евтим Милошев приветства новите абсолвенти на Випуск 2024, съобщават от Министерството на туризма. По покана на ректора проф. Галин Иванов и проф. Пламен Моллов, председател на съвета на настоятелите на УХТ, министър Милошев отправи вдъхновяващи думи към 473 дипломирани специалисти, сред които 12 пълни отличници.
„Вашата диплома от Университета по хранителни технологии дава преимущество в нашия конкурентен свят. Вярвайте в себе си, не спирайте да мечтаете! Успехът и признанието ще дойдат сами. Бъдещето принадлежи на вас!" – заяви министърът, връчвайки дипломата на първия отличник.
Тази година 340 абсолвенти получиха степен „Бакалавър", а 133 – „Магистър", като 86 от тях са отличници, 12 с изключителен успех от 6,00. В рамките на събитието доц. д-р Надежда Благоева представи спецификата на българските вина и сортове, а студентите от катедра „Технология на млякото и млечни продукти" демонстрираха иновации в производството на храни, включително традиционен български краве кашкавал, обработен и зрял с цветчета суха лавандула, и комбинации на твърдо козе сирене с паста от дюли.
Винено-кулинарният туризъм е ключов фактор за привличането на туристи в България и демонстрира огромния потенциал на страната ни да предлага целогодишни атракции, свързани с местната култура и гастрономия. България разполага с огромни ресурси и традиции, които могат да бъдат използвани за развитие на устойчив туризъм, който да привлича посетители от цял свят.

УХТ отбелязва 71 години от създаването си. Университетът има значима роля в подготовката на кадри за българската индустрия на виното и храните и туризма. Младите професионалисти, завършили УХТ, са горди носители на традиции и разработват иновации, които ще продължат да развиват българския сектор на хранителните технологии.

Други от Просветни

INSAIT към СУ е 13-и в Европа по компютърни науки и изкуствен интелект

Институтът по компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет „Св. Климент Охридски" заема 13-о място в Европа. Това показват данните на CSRankings - световна

Физическият факултет на Софийския университет открива учебната сграда на Центъра за квантови технологии

Учебната сграда на Центъра за квантови технологии (ЦКТ) към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" ще бъде открита днес от 14 ч в кампуса „Лозенец" (бул

Физическият факултет на СУ открива учебната сграда на Центъра за квантови технологии

На 19 декември 2025 г. в 14 ч в кампус „Лозенец“ (бул. "Джеймс Баучър" № 5, гр. София) ще бъде открита учебната сграда на Центъра за квантови технологии (ЦКТ) към Физическия факултет на Софийския

Просветният министър Красимир Вълчев откри нов STEM център в гимназия в Монтана

"Министерството на образованието и науката продължава да работи за модернизация на образователната среда, като паралелно с инвестициите в STEM средата провежда и обучения за учителите за по-ефективно

Млади физици от Пловдив изграждат батерия от лимони

В гимназията по битова техника откриват STEM център по природни науки, роботика и киберфизични системи Как се изгражда батерия от лимони или как програмируеми вградени микроконтролери и сензори могат

>