Пухкава погача с кисело мляко

16.10.2024 06:53

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vkostova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

Марияна Бончева изпраща рецепта за хубава погача за всеки повод.

ПРОДУКТИ

1 и 1/2 кг брашно

400 г кисело мляко

150 г краве масло

4 яйца + 1 жълтък за намазване

300 г топла (не гореща) вода

1/2 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. сол

1 ч. л. захар

1 кубче (42 г) прясна мая

олио за намазване на тавата

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 

Разтваряме маята в топлата вода с 1 щипка захар и малко брашно. Оставяме я на топло да шупне за 20-30 мин. Правим кладенец от 1 кг брашно и в него слагаме шупналата мая,  яйцата + белтъка от 1 яйце (жълтъка оставяме за намазване), киселото мляко със содата, солта, захарта и разтопеното масло.

Започваме да размесваме с ръце, като добавяме по малко от останалото брашно, докато се образува средно меко тесто. Оставяме го на топло да втасва около 1 час. След като бухне двойно, го премесваме и го разделяме на малки топки.

Редим топките в намазана с олио тава. Оставяме за окончателното втасване около 30 минути. Отгоре намазваме с останалия жълтък и поръсваме с конопено или сусамово семе. 

Печем на 180-190° 45-50 мин. След 40 минути проверяваме с дървен шиш дали не е сурова отвътре (по шиша да няма полепнало тесто). По желание намазваме с масло или мед.

Други от Хоби

Пълнен шаран с топено сирене и околуци

КОЙ ГОТВИ  “Околуци, или шаранови ядки, са ядлива част от рибата. Може да ги срещнете и под името рибарска глезотийка. Приготвена по този начин, рибата се получава много вкусна и сочна”

Любо Киров и елитът на световната клубна сцена превземат LunOr този декември

Клубът, който не прави компромиси, предлага стилна алтернатива за Студентския празник и Нова година на световно ниво Има музикални събития, които просто отбелязваме в календара, и такива

Как да отгледате коледната звезда - поливайте я само когато почвата е суха

Не дръжте найлоновата опаковка, това задушава листата и те загниват Едно от най-красивите цветя през зимата безспорно е коледната звезда. Растението, което, освен че краси дома ни

Пълнен шаран със слънчоглед и стафиди

Интересна рецепта за Никулден предлага Румен Петров Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ

Печени дюли с мед и масло

Пръстите ще си оближете, твърди Маргарита Димитрова и дава рецептата Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката

>